Ми у Facebook
31.07.2019, 10:08

«Adidas дарує 3000 безкоштовних футболок». Лохотрон чи правда?

Користувачі месенджера «Вайбер» масово поширюють фейкову інформацію про те, що нібито компанія Adidas дарує користувачам футболки та кросівки з нагоди свого ювілею.
«Adidas дарує 3000 безкоштовних взуття та футболок, щоб відсвяткувати своє 95-річчя. Отримайте безкоштовне взуття на: http://www.adidas.com-snes.com/?v», — йдеться у спам-розсилці.



Саме повідомлення містить фактологічні помилки, бо дата створення бренду Adidas —1949 рік. Тобто компанії 70 років, а не 95.

При переході на сайт користувачу пропонується відповісти на кілька запитань про те, чи подобається користувачу продукція компанії та чи він коли-небудь купував щось із асортименту.

Після короткого опитування користувачам пропонують безкоштовну пару кросівок або футболку, отримуючи таким чином основні дані про доставку, включаючи їх повне ім'я та адресу. Очевидно, що одягу та взуття після цього ніхто відправляти не буде.

На офіційному сайті компанії Adidas, а також на сайтах компаній, що займаються роздрібним продажем товарів бренду в Україні, жодних згадок про цю акцію немає. У компанії заперечили свою причетність до такої розсилки та зазначили, що подібних акцій Adidas не проводить.

«Нам уже зранку телефонувало кількасот користувачів із подібним питанням. Це неправда. Компанія таких акцій не проводить», — розповів у коментарі «Детектору медіа» менеджер з обробки замовлень Денис Легкий.

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун зазначив, що таким чином зазвичай збирають дані для того, щоб формувати базу для масових розсилок, в тому числі і спаму. Не завжди це бувають шахраї.

«Це настільки примітивно і типово. Таким чином збирають персональні дані користувачів. Зазвичай це інформація про вік, стать, номер телефону, електронна пошта. Найчастіше це відбувається у маркетингових цілях», — зазначив він.

Через деякий час «Вайбер» почав блокувати посилання при спробі зайти на сайт.

Додамо, що це вже не перша подібна акція. Минулого року подібні повідомлення поширювали у месенджері «Востап» про те, що «Adidas роздає 3000 пар висококласних кросівок для святкування своєї 93- річниці». Компанія також не мала стосунку до розсилки таких повідомлень.

За матеріалами ms.detector.media/web/cybersecurity/adidas_darue_3000_bezkoshtovnikh_futbolok_chomu_ne_varto_tse_vidkrivati/





На правах реклами