Ми у Facebook
01.08.2019, 14:00

Газ подешевшав. Скільки заплатимо у серпні?

За три літні місяці вартість блакитного палива знизилась на 25%. Газета "ОГО" цікавилась, на скільки подешевшав газ для населення.
Тариф за липень - 7 гривень

Нещодавно в Україні рішенням Кабміну ввели нові тарифи на газ для населення. "Нафтогаз" на 11,7% знизив тариф на блакитне паливо для побутових споживачів. Щоправда, багато хто з українців сприйняли новину про здешевлення газу буквально. Мовляв, тепер газ по 4,90. Насправді тариф для населення набагатоо більший - за липень рівняни мають заплатити по 7,09321 грн за куб.

Чому ціна на газ для населення знижується


Опт і роздріб
У червні 2019 року ціна для населення становила 5,69 грн за кубометр, з яких 14 копійок – послуги постачальників природного газу – інформує 104.ua. У липні в порівнянні з червнем вартість газу зменшилася на 648 грн, або на 11,7%. Зараз, без урахування ПДВ і тарифів на транспортування, 1 тисяча кубометрів газу коштує 4,90567 грн. Але поки цей куб доходить до кінцевого споживача, його вартість збільшується до приблизно 7 гривень.

Бо, крім "чистої" ціни "Нафтогазу", облгаззбути мають заплатити 20% ПДВ і тариф на транспортування і розподіл газу. Останній для кожного підприємства встановлює Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Тому і ціни в різних регіонах можуть відрізнятися приблизно на 50 коп./куб.

Найбільше доведеться заплатити жителям Миколаєва, Вінниці та Рівного – трохи більше 7 грн за кубометр газу, йдеться у повідомленні Федерації роботодавців нафтогазової галузі. А ось найменші рахунки прийдуть киянам (лише 6,4 грн за куб) і жителям Кременчука (6,48 грн за кубометр газу), пише “Обозреватель”.

Роздрібні ціни на природний газ для населення в м. Рівне
(діють з 1.07.2019 по 1.08.2019):
Постачальник (газорозподільча компанія) - ПАТ "Рівнегаз"
Тариф (грн за 1 м куб., з ПДВ) - 7,09321


Ціна на газ у серпні

Із 1.08.2019 газ для населення подешевшає ще на 5,5%. Всього за три місяці вартість знизилася на чверть, тобто на 25%, повідомив Урядовий портал.

В останньому місяці літа ціна газу для населення знизиться на 5,5%, порівняно з липнем, і становитиме не більш як 4640 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ і транспортування. Про це повідомила прес-служба Кабміну.
В уряді відзначають, що за три літні місяці вартість газу для населення знизилася на 25% з 5803 грн до 4640 грн за куб без ПДВ.

У серпні газ для промспоживачів коштуватиме дешевше, ніж у липні


Влітку знижується попит

В Україні вартість енергїї природного газу для побутових споживачів регулює Кабмін, інформує 104.ua.

Згідно з постановою Кабміну №485 від 5.06.2019, вартість блакитного палива вважається як мінімальна за такими параметрами:
- ціна для комерційних споживачів за минулий місяць;
- середньозважена ціна на українській енергетичній біржі;
- ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року;
- середня митна вартість імпортного газу.

Після цього "Нафтогаз" зобов'язаний вибрати з чотирьох цін меншу, і по ній продавати блакитне паливо для населення. Це дозволяє з одного боку утримувати "імпортний паритет", а з іншого – дає можливість знижувати тарифи при ринкових умовах. Процес здешевлення відбувається останні кілька літніх місяців. Адже влітку газ на міжнародних ринках дешевшає, знижується попит на нього, тому його вартість знижується і для українців.

Скільки економимо на комунпослугах

Рівнянка Галина мешкає в квартирі багатоповерхівки, де є газова плита, газова колонка і лічильник газу і споживає в середньому 14-17 кубів у місяць. Якщо за квітень і травень вона заплатила 136,78 грн та 153,88 грн за звичним тарифом, то за червень у платіжці була сума 134,84 грн, а в липні за тарифом 7 грн за куб – лише 86,79 грн.

В середньому, згідно з нормами споживання, в опалювальний сезон сім'я з трьох осіб у приватному будинку площею 60 кв.м на опалення, підігрів води та приготування їжі витрачала 2400 грн за старим тарифом на газ. Якби нові тарифи діяли взимку, за цей же обсяг блакитного палива довелося б заплатити лише близько 1800 гривень. Економія склала б майже 600 гривень на місяць, підрахував “Обозреватель”.

Але поки що надворі літо, і газу для приготування їжі потрібно набагато менше, а з обігрівом чудово справляється сонце. Однак до жовтня, коли в Україні стартує опалювальний сезон 2019/2020, тарифи на газ можуть знову переглянути. Деякі експерти навіть називають цифри подорожчання – 25%.
"Я можу прогнозувати, що на газ буде більший попит восени і взимку, і ціна може вирости, – пояснює координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко. – Але чи відбудеться це – досить важко сказати. Така ймовірність є, це загальна тенденція".

Детальніше - у свіжому номері рівненського інформаційно-рекламного тижневика “ОГО” від №31 від 1 серпня 2019.

Також тут ви знайдете багато цікавої, а також важливої та корисної інформації, програму телебачення найпопулярніших каналів ТБ на наступний тиждень, гороскоп та блок оголошень і реклами.

А ще в одному номері газети "ОГО" - аж ТРИ сканворди!

Рівненський інформаційно-рекламний тижневик "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.ua.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами