Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми» (+ВІДЕО)

1. Чи корисне молоко для дорослої людини?
Наталя Харченко, лікар-гастроентеролог:
«У молоці міститься цілий комплекс корисних речовин: білки, вітаміни групи В і D, кальцій, калій, фосфор, селен. Разом з ним організм отримує корисні жирні кислоти, набір з 10 незамінних амінокислот, магній і цинк. Тому, якщо ви любите молоко і у вас немає лактозної недостатності, яка супроводжується нудотою і діареєю, можна регулярно пити молоко. Зараз ведеться безліч суперечок про те, що доросла людина не потребує молока, так як з віком зникають ферментні системи, які його перетравлюють. Здебільшого це міф, пов'язаний з поняттям «вторинна лактозна недостатність». Найчастіше вона виникає у людей похилого віку або може розвинутися на тлі інших захворювань, наприклад, при запальних процесах або нестачі ферментів в кишечнику. Прибираючи першопричину, можна значно покращити перетравлення молока. Ще краще - перейти на кисломолочні продукти: йогурт, кефір, геролакт. Це допоможе заповнити кількість необхідного кальцію в організмі».

2. Чи може рослинне молоко замінити тварине і використовуватися для дієтичного харчування?
«Жодне рослинне молоко - вівсяне, кокосове, рисове або мигдальне - не замінить коров'яче або козяче, - продовжує Наталя. - Рослинне молоко - це взагалі не молоко, а напій. Мода на виключення з раціону тваринного молока вже давно не нова. Хтось виключив його споживання з раціону через брак ферментів для перетравлення, а хтось - через неприємні відчуттів після вживання. Але якщо ви відмовляєтеся від коров'ячого молока, то білок і кальцій необхідно отримувати з інших джерел. Доведеться приймати додатково вітаміни і мікроелементи, а це хімія. У продуктах існує особливий зв'язок між нутрієнтами, який не можна повторити ні в одній таблетці».
3. Чи є в молоці антибіотики або хвороботворні бактерії?
Ярослав Поляков, товарознавець:
«Купувати молоко в сумнівній тарі на ринку у невідомого продавця - дуже ризиковано, тому що там неможливо перевірити його якість і дотримання продавцями санітарних норм. А молоко від великих виробників перед тим, як потрапити на полиці супермаркетів, проходить контроль якості на всіх етапах: від стану здоров'я корів на фермах до хіміко-фізичних аналізів складу. Перш ніж молоко потрапляє в наш стакан, його ретельно перевіряють на кожному етапі виробництва, не менше п'яти разів. І якщо воно не відповідає стандартам якості - в ньому виявлені антибіотики або хвороботворні бактерії - молоко утилізують».
4. Що краще вибрати: пастеризоване, ультрапастеризоване або парне?
Оксана Прокопенко, експерт з якості молочної продукції:
«Краще вибирати пастеризоване молоко з терміном зберігання 7-10 днів. При пастеризації молоко піддають обробці температурою 65 градусів протягом 30 хвилин, 75-79 градусів - 15-40 секунд, або 86 градусів - 8-10 секунд. Таким чином, молоко стає безпечним для здоров'я людини з точки зору відсутності в ньому хвороботворних бактерій, які можуть виявитися в сирому молоці. При цьому, завдяки щадній температурній обробці, склад вітамінів і мікроелементів молока максимально наближений до сирого. Ультрапастеризація триває кілька секунд при температурі 135-145 градусів. При цьому руйнується значно більша кількість корисних речовин, але термін зберігання виростає до 6 місяців».

5. Як вибрати якісне молоко?
«Існує два способи фальсифікації молока: розвести його водою або зробити з немолочних продуктів - продовжує Оксана Прокопенко. - Тому, перш за все, читайте етикетку. У складі має бути молоко, а не додаткові жири, консерванти, стабілізатори, які можуть бути додані для більш тривалого терміну зберігання. Ні в якому разі не купуйте продукт на ринку в кінці дня, а також той, у якого цілісність упаковки викликає сумніви. Молоко і молочні продукти - найсприятливіше середовище для розвитку шкідливих мікроорганізмів, які дуже небезпечні для здоров'я».
Ще більше корисних порад про те, як правильно вибирати і використовувати молоко в косметології, лікуванні та побуті - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://www.youtube.com/watch?v=iZDdSt3Y31c
А завтра, 11 жовтня, о 10:00 дивіться на "Інтері" випуск «Корисної програми» про картоплю. У ХIX столітті селяни на Русі називали картоплю «чортовим яблуком», «земляною грушею», «ріпою диявола», відмовляючись його вирощувати і їсти. Але сьогодні картопля завоювала весь світ. Більшість українців вважає його другим хлібом. Як зрозуміти, чи оброблялася рослина «хімією»? Які страви з картоплі найкорисніші для здоров'я? І чи можна схуднути на картопляній дієті? Зірковий гість програми - співак Анатолій Матвійчук.
Текст і фото - прес-служба телеканалу Інтер.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
5 корисних порад від ведучого "Корисної програми" Олександра Лук'яненка
Як вибрати якісну варено-копчену ковбасу? (+ВІДЕО)

картопля, молоко, поради, ток-шоу, Корисна програма, Інтер, споживач
Дуже смачно й вишукано: Полуничне тірамісу з вершковим кремом

Якщо вам видається нудним класичний десерт тірамісу, спробуйте приготувати сезонне, полуничне. О, цей неперевершений смак вас вразить!
переглядів: 99
Як вимити нітрати з овочів та фруктів: Дієві методи очищення продуктів

Сезон свіжих овочів та фруктів набирає обертів, але попри користь у цих продуктах можуть міститись нітрати. Як вберегтися від шкідливого впливу корисних продуктів? Миємо й ще раз миємо.
переглядів: 782
Як перетворити брудну воду в питну

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях потрібно знати як перетворити забруднену воду в придатну до споживання.
переглядів: 191
Як обрізувати малину в червні для майбутніх урожаїв?

Бажаєте збільшити врожай малинки? Проведіть обрізку зайвих пагонів і результат не забариться! Сьогодні розповімо, як це зробити правильно.
переглядів: 429
Уряд України вирішив спростити процес оформлення паспортів

Процес оформлення паспортів стане легшим, особливо для громадян, які перебувають за кордоном. Кабінет міністрів дозволив Державній міграційній службі та дипломатичним установам отримувати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
переглядів: 657