Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми»
Які плоди корисніші - сирі або запечені? Який сорт смачніший - «Мускат» або «Баттернат»? Чи можна гарбуз вважати дієтичним продуктом? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати і зберігати гарбуз, а також - чим він корисний для нашого організму.

1. У чому користь гарбуза?
Катерина Кондратюк, дієтолог: «Гарбуз справедливо вважають королем осіннього меню не тільки через його відмінні смакові якості. Залежно від сорту в гарбузі містяться солі міді, заліза і фосфору, вітаміни групи B, C, E, D і рідкісний вітамін T, який прискорює обмінні процеси і перешкоджає ожирінню. Особливо багатий гарбуз провітаміном А - бета-каротином. Це з'єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини - від ракового переродження. Також в ньому багато життєво необхідних для нашого здоров'я мікроелементів: калію, кальцію, магнію, цинку, кобальту, кремнію і фтору. Ще гарбуз унікальний тим, що в ньому міститься багато пектинів - харчових волокон, що м'яко очищають кишечник. З їх допомогою виводяться радіонукліди і шкідливі речовини».


2. Як вибрати смачні плоди?
Олександр Кищенко, аграрій: «Коли вибираєте гарбуз, уважно оглядайте його та цікавтеся, який сорт вам пропонують. Найсмачніший і солодкий - «Мускат». Самий простий у використанні - «Баттернат», з нього виходять будь-які страви. Не варто купувати гарбуз, вже нарізаний кубиками, як часто продають на базарі, бо в ньому можуть розвиватися мікроорганізми. Зрілий і корисний гарбуз повинен бути щільним, м'ясистим, важким і пружнимю, без тріщин і вм'ятин. У стиглого гарбуза суха шкірка, а м'якоть - яскраво-оранжевого кольору. Чим яскравіше м'якоть у плода, тим більше в ньому вітаміну А. Хвостик у гарбуза повинен не повинен бути зрізаним, у стиглого плоду він відвалюється сам».

3. Як правильно зберігати гарбуз?
«Цілі плоди без ушкоджень на шкірці можуть зберігатися в прохолодному і сухому місці всю зиму, - продовжує Олександр Кищенко. - Оптимальна температура зберігання гарбуза взимку - від +5 до +10 ̊C при вологості повітря не більше 70-75%. Температура зберігання гарбуза не повинна опускатися нижче 2 ̊C, це негативно позначається на смакових якостях плодів. Розкладайте гарбузи так, щоб до них був доступ повітря. Час від часу їх потрібно перевіряти: якщо якийсь вдарився при транспортуванні, він може почати псуватися. У холодильнику очищена від насіння м'якоть може зберігатися близько тижня».

4. Які страви можна готувати з гарбуза?
Олександр Лук'яненко, ведучий ток-шоу «Корисна програма»: «Для мене гарбуз залишається справжнім овочем-загадкою, адже він корисний в будь-якому вигляді: і сирому, і запеченому, і у вигляді масла. З гарбуза відмінно виходять не тільки каші, супи або рагу. З нього готують найкращі сезонні десерти: суфле, пироги і оладки. Варіантів багато, і кожен - абсолютно незабутній. У той же час за допомогою гарбуза можна боротися із зайвою вагою: він на 90% складається з води і містить всього 22 ккал на 100 г продукту. Але найголовніше - гарбуз уповільнює процес старіння в нашому організмі. Так що балуйте себе і близьких різноманітними стравами з гарбуза і будьте завжди молоді і здорові!»

5. Гарбуз - елемент народних обрядів
Гарбуз - не тільки головний символ популярного сьогодні свята Хелловіну, а й невід'ємний атрибут українських весільних обрядів. «За допомогою гарбуза в Україні споконвіку відмовляли нелюбим женихам, - розповідає народний артист України Віктор Сарайкін. - Гарбуз завжди був в достатку: на кожному городі, на кожному столі. Коли до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, вона підносила йому гарбуз. Таким не почесним подарунком молодого хлопця ставили на місце, як би кажучи: «З таким нареченим не шкода і розлучитися». А якщо дівчина ще й прив'язувала стрічку до гарбуза, то це означало, що вдруге в цей будинок хлопцеві приходити не можна».


Ще більше корисних порад про гарбузі його насіння - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://www.youtube.com/watch?v=6mM1WtpSqSg
У четвер, 24 жовтня, о 10:00 дивіться на «Інтері» випуск «Корисної програми» про макарони.
А в п'ятницю, 25 жовтня, о 10:00 вийде програма про напівтверді сири.
ДО ТЕМИ
Олександр Лук'яненко: «Корисна програма» вчить якості життя»
5 корисних порад від ведучого "Корисної програми" Олександра Лук'яненка
Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми»
Текст і фото - прес-служба телеканалу «Інтер».

Дуже смачно й вишукано: Полуничне тірамісу з вершковим кремом

Якщо вам видається нудним класичний десерт тірамісу, спробуйте приготувати сезонне, полуничне. О, цей неперевершений смак вас вразить!
переглядів: 90
Як вимити нітрати з овочів та фруктів: Дієві методи очищення продуктів

Сезон свіжих овочів та фруктів набирає обертів, але попри користь у цих продуктах можуть міститись нітрати. Як вберегтися від шкідливого впливу корисних продуктів? Миємо й ще раз миємо.
переглядів: 775
Як перетворити брудну воду в питну

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях потрібно знати як перетворити забруднену воду в придатну до споживання.
переглядів: 184
Як обрізувати малину в червні для майбутніх урожаїв?

Бажаєте збільшити врожай малинки? Проведіть обрізку зайвих пагонів і результат не забариться! Сьогодні розповімо, як це зробити правильно.
переглядів: 427
Уряд України вирішив спростити процес оформлення паспортів

Процес оформлення паспортів стане легшим, особливо для громадян, які перебувають за кордоном. Кабінет міністрів дозволив Державній міграційній службі та дипломатичним установам отримувати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
переглядів: 656