Як вибрати безпечні рибні консерви (ПОРАДИ)
Більшості видів рибних консервів для зберігання достатньо температури від 0 до 20 градусів Цельсія. Але ікру потрібно зберігати при температурі від мінус 4 до мінус 6°С.
В основному масовий вилов риби поширених видів: горбуша, кета, лосось, ставрида, сайра, скумбрія проходить з липня по жовтень.
Найсмачніші консерви зі свіжевиловленої риби. Але це стосується заводів-виробників, які знаходяться поблизу місця вилову. На всі інші підприємства сировина потрапляє в замороженому вигляді. Це не впливає на якість, але ми про це повинні знати.
На жаль, ми не можемо знати походження риби в банці. В останні роки почастішали випадки приготування консервів з незаконно виловленої риби. Якщо офіційно виловлена ставрида коштує умовних 100 одиниць, то спіймана піратськими артілями без дотримання температурних режимів при обробленні, зберіганні і перевезенні коштує 30 одиниць. І тому в гонитві за миттєвим прибутком недобросовісний бізнес скуповує цей дешевий, але неякісний продукт і пускає його в виробництво.
Фахівці Асоціації рибалок України радять звернути увагу, скільки риби повинно бути в консервах, про це написано на етикетці. Найчастіше вона просто плаває в зайвій рідині. Виливши її, ми отримуємо кілька шматочків риби, яких явно недостатньо для заявленої на етикетці ваги нетто. Ми багато в чому можемо покластися на свій життєвий досвід. Тому при зустрічі з недобросовісним виробником не слід наступати на ті ж «граблі» і вдруге купувати його товар. Благо, сьогодні на прилавку вибір є.
Ну і звичайно необхідно уважно розглянути банку. Вона не повинна бути роздута (бомбаж), не повинно бути «хлопавки» (опуклість, яка зникає при натисканні в одному і з'являється в іншому місці).
Крім цього, вкрай неприпустимі патьоки на банці, а так само не повинно бути іржі на швах.
Який новорічний стіл без баночки шпротів? При їх приготуванні використовують «фірмово» балтійські шпроти (кільку). Але так само застосовують і іншу маленьку рибку: салаку, молодь оселедця або каспійську тюльку. Консервують в маслі попередньо копчену рибу. Шпроти мають привабливий аромат і вишуканий смак. Але вони несуть і велику шкоду. При копченні утворюється канцероген бензопірен, який може впливати на появу онко захворювань. Тому зловживати цими консервами не варто. При рідкісному вживанні шпрот можна нічого не побоюватися.
Протипоказані шпроти при індивідуальній непереносимості, наявності алергії і при подагрі. Не рекомендується їсти шпроти тим, хто хоче схуднути і боїться зайвої ваги. Так як в консервах міститься багато солі і масла, то часте їх вживання негативно позначиться на печінці.
У консервах з горбуші, кети, скумбрії, тріски, крабів, кальмарів всередині можуть бути маленькі білі кристали фосфорнокислої солі магнію та амонію. Вони нешкідливі, але викликають неприємний хрускіт на зубах.
Якщо при зовнішньому огляді ви не виявили явних ознак неякісного товару, але при відкриванні банки виявиться продукт з кислим смаком і запахом, викиньте його!
Пам'ятайте, рибний продукт повинен бути тільки вищої якості, все інше сумнівний сурогат небезпечний для вашого здоров'я.
Як правильно вибрати рибу на новорічний стіл?
Про це розповіла Прес служба Асоціації рибалок України.
Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram

Курячий послід для плодових дерев: чи варто використовувати та які культури його "люблять"

Курячий послід давно здобув популярність серед садівників завдяки своїм унікальним властивостям. Його вважають ефективним органічним добривом, що сприяє гарному росту і рясному плодоношенню яблунь, груш, слив та інших плодових дерев.
переглядів: 116
Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший

З настанням весни природа прокидається, і разом із нею починається новий бджолиний сезон. Саме у квітні-травні пасічники збирають перший мед — так званий «весняний» або «первак».
переглядів: 786
Взуття для походів: як правильно обрати і чому це має значення в горах

Гірський похід — це не просто свіже повітря і пейзажі. Це випробування на витривалість, планування і правильний вибір спорядження. Однією з ключових речей у кожному маршруті є взуття. Саме воно відповідає за вашу стабільність, безпеку та комфорт протягом усього шляху.
переглядів: 196
Смачне на вечерю: печеня по-домашньому

Ця страва — справжня кулінарна класика, яка здатна створити атмосферу затишку навіть у будень. Готується просто, а смак — знайомий з дитинства.
переглядів: 303
Як приготувати ідеальне ризотто: ключові поради для ідеальної текстури

Ризотто — страва, яка на перший погляд здається простою, але насправді потребує точності та уважності. Один необережний крок — і замість ніжної кремової текстури ви отримаєте розварену кашу або пересушений рис. Втім, є простий спосіб, що допоможе уникнути помилки та досягти бажаного результату.
переглядів: 801