Ми у Facebook
01.03.2020, 08:40

1 березня - Прощена неділя

Фото ілюстративне

Прощена неділя – остання неділя перед Великим постом, який починається цього року завтра, 2 березня й триватиме 48 днів аж до Світлого Воскресіння Христового – Великодня (19 квітня).
Прощена неділя – це перший крок на шляху до Великого посту. В цей день у храмах на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення
гріхів від Отця Небесного, про піст, і про збирання небесних скарбів. Згідно з цим Євангельським читанням, християни мають благочестивий звичай просити цього дня одне в одного прощення гріхів, відомих та невідомих образ і вживати всіх заходів до примирення з ворогуючими.
Остання неділя перед початком Великого посту іменується православною церквою ще й Сиропусною, бо саме в цей день закінчується вживання в їжу молочних продуктів.

Церква нагадує нам про вигнання Адама та Єви з раю за неслухняність і непомірність. Цього дня після вечірнього богослужіння у храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та прихожани взаємно просять пробачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми.

Згідно зі словами Євангелія, які читаються в останній день перед Великим постом, у стародавні часи пустельники Єгипетські збиралися в останній день Сирного тижня для сукупної молитви і, випросивши один в одного прощення і благословення, розходилися, після закінчення вечірні, по нетрях і пустелях для відокремлених подвигів протягом Чотиридесятниці: ворота обителі зачинялись до Квітної неділі, коли пустельники-подвижники поверталися в монастир.

Церковний календар на березень 2020

І нині благочестиві християни в останні дні Сирного тижня, за стародавнім благочестивим звичаєм, у знак взаємного примирення і прощення, моляться про померлих і відвідують один одного. А в недільний день цієї седмиці, після звершення загального прощення у храмі на вечірньому Богослужінні, у знак примирення й освячення, віряни цілують священні образи Бога та святих.

Дата Прощеної неділі унікальна для кожного року. У 2020-му ця дата – 1 березня.





На правах реклами