Ми у Facebook
17.11.2020, 14:04

Чому безглютенова дієта може нашкодити людям із діабетом 2 типу

Термін “безглютенова дієта” може заплутувати. Багато хто помилково вважає, що це дієта для схуднення.
Однак, насправді це спосіб харчування, який потрібен людям, що страждають на непереносимість глютену, для покращення здоров’я кишечника і кращого засвоєння поживних речовин, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Більшості людей не потрібна безглютенова дієта, хоч багато продуктів, які містять глютен, можуть підвищувати рівень цукру в крові.

Ми маємо пам’ятати, що діабет 1 типу і целіакія пов’язані між собою. Цукровий діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання. Згідно з дослідженнями, до 19,7% людей з діабетом 1 типу також страждають на целіакію. Хоча целіакія – це рідкісний розлад, але якщо її вчасно не діагностувати, вона викликає запалення в кишечнику, яке заважає організму засвоювати необхідні поживні речовини з їжі.

Українцям дозволять підписувати декларації з лікарями онлайн

Часто лікарі діагностують діабет 1 типу у дітей перед тим, як у них з’являються симптоми целіакії. Деякі науковці стверджують, що що дієта без глютену корисна дітям з діабетом 1 типу, а також що дотримання вагітною жінкою безглютенового раціону зменшує ризик розвитку діабету 1 типу у її дитини.

Також кілька досліджень показали, що безглютенова дієта допомагає певною мірою зменшити ризик ожиріння. Ми знаємо, що ожиріння – це один з головних факторів ризику діабету 2 типу, тож хоч і непрямо, але все ж раціон, який не включає глютен, може бути корисним людям із діабетом 2 типу.

Однак, його корисні ефекти поки що не підтверджені наукою. Більше того, лікарі та клінічні дієтологи не рекомендують безглютенову дієту пацієнтам із діабетом 2 типу.

Багато років безглютенова дієта вважалась здоровою, але нещодавні дослідження показали, що в довгостроковій перспективі вона може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу. Незважаючи на відсутність точних даних, що зменшення споживання глютену сприяє розвитку діабету, науковці все ж занепокоєні довгостроковими наслідками відмови від глютену для здоров’я.

Більшість фахівців погоджуються, що поки у вас не буде діагностовано целіакію, діабет 1 типу чи алергію на продукти, що містять глютен, краще контролювати кількість та якість вуглеводів у раціоні, а не уникати глютену.





На правах реклами