Як правильно зберігати насіннєву картоплю
Озеленення
Відразу після відбору чистих картоплин варто провести їх озеленення. Для цього бульби розкладають на суху поверхню шаром до 17-20 см так, щоб на них з усіх боків потрапляло сонце. Щодня посадковий матеріал перевертають, піднімаючи нижні шари наверх. Загальний період озеленення — 10-12 днів.
Процедура вважається завершеною, коли в розрізі м'якуш бульби позеленів до серцевини. В іншому разі озеленення варто продовжити ще на пару днів. Виробився соланін, який захистить бульби від захворювань і навали гризунів.
Посилення імунітету
Додатково для підвищення імунного захисту посівного матеріалу картоплини обробляють фунгіцидними препаратами або слабким розчином мідного купоросу, приготованого з 2 г речовини і 10 л води.
Обробка захистить бульби від парші сріблястої, чорної ніжки, ризоктоніозу, фузаріозної гнилі, альтернаріозу.
Охолодження
Також посівний матеріал загартовують за допомогою поступового охолодження. Температуру в місці зберігання картоплин знижують щодня на 0,5 °С. При цьому приміщення вентилюють, переважно вночі. Загальна тривалість охолодження — близько 20-40 днів.
Дезінфекція льоху
Перед закладкою посівної картоплі на зберігання приміщення дезінфікують. Метод обробки залежить від матеріалу поверхонь. До застосування засобів видимі вогнища цвілі видаляють вручну, наприклад, шваброю.
Дерев'яні ящики і полиці обприскують розчином мідного купоросу, замішаного зі 100 г засобу і 1 л води. Також підходить концентрований розчин марганцівки або тютюновий відвар зі 100 г порошку і 2 л води.
Для обробки цегляних і бетонних стін використовують розчин вапна, приготований з 5 кг засобу і 2 л води. Підлогу з метою дезінфекції посипають вапном.
Стрижка відростків
При періодичному огляді посівного матеріалу важливо звертати увагу не лише на вигляд самої бульби, а й на паростки. Якщо вони стали проростати завчасно, важливо їх обережно зрізати, але не обривати.
При виламуванні паростка зазвичай залишаються пошкодженими бруньки, які знаходяться в поглибленні гнізда. Це, зазвичай, призводить до поганої врожайності. Кількість бульб, які зароджуються від одного куща, зменшується практично вдвічі.
У ящики з посівною картоплею досвідчені городники додатково кладуть листя горобини, гілки ялини, полину, папороті, сниті звичайної. Це допомагає захистити картоплю від гнилі. А сухе листя м'яти здатне запобігти проростанню.

У поїзді Ковель — Київ, що проходить через Рівне, з'являться жіночі купе

З 25 липня 2025 року "Укрзалізниця" розширює перелік поїздів, у яких доступна послуга жіночих купе. Ця опція безпеки та комфорту тепер стане доступною і для пасажирок поїзда №98/97 Ковель — Київ, який є важливим маршрутом для жителів Рівненщини.
переглядів: 235
Розклад маршрутки Рівне – Тучин – Микулин: час, зупинки, вартість

Пасажири можуть скористатися маршрутками з Рівного до Тучина та Микулина, які щодня вирушають з Приміської автостанції біля залізничного вокзалу. Посадка — 1а платформа.
переглядів: 317
9 липня частина Острога залишиться без газу: повний список вулиць

В середу, 9 липня 2025 року, частина міста Острог залишиться без газопостачання. Відключення газу відбудеться з 09:00 до 17:00 у зв'язку з проведенням ремонтних робіт. Острозька міська рада заздалегідь попереджає мешканців про тимчасові незручності та надає перелік вулиць, які потраплять під відключення.
переглядів: 214
Як пережити літню спеку? Ключові поради, щоб не "розплавитися" влітку

З настанням літньої спеки питання комфорту та безпеки стає особливо актуальним. Надмірні температури можуть негативно впливати на самопочуття та здоров'я, особливо для вразливих груп населення.
переглядів: 212
Грецька кухня вдома: Простий рецепт оладок з помідорів для свіжої літньої закуски

Хочете додати на свій стіл щось незвичайне, свіже та сповнене літніх ароматів? Грецька кухня пропонує чудову ідею – оладки з помідорів з м'ятою та базиліком! Ця оригінальна закуска поєднує соковитість стиглих томатів з яскравими нотками свіжої зелені, створюючи легку, ніжну та надзвичайно ароматну страву.
переглядів: 197