Ми у Facebook
02.04.2021, 10:30

Сьогодні у римо-католиків Велика (Страсна) п’ятниця

Страсна п'ятниця у католиків 2021 року випадає на 2 квітня. Як і в православних, у західних християн її присвячено великій скорботі та печалі: У п'ятницю, яка послідувала за Таємною вечерею, за Біблією, Ісус Христос був засуджений і розп'ятий на хресті.

На богослужінні згадується час, коли Ісус Христос віддав на Хресті свій дух Богу Отцю, а тайні учні Його — Йосиф Ариматейський і Никодим випросили дозвіл у Пилата та зняли з хреста для поховання Пречисте Тіло Господнє (Йн 19,8-10).


Це єдиний день у році, коли католицька церква не здійснює Євхаристії. Детальніше про головні традиції Великої п'ятниці в католиків розповідає CREDO.

Страсна П’ятниця – найпісніший день Великого Посту.

В усіх храмах з вівтаря виноситься плащаниця — зображення зняття з хреста Тіла Господнього. Служиться Велика Вечірня, на ній читається Євангеліє від св.Матфея про страсті і смерть Ісуса Христа, від суду у Пилата до поховання у гробі Йосифа. Коли починають співати стихири, процесія виходить з хрестом і хоругвами з церкви, священики несуть плащаницю. Обхід довкола церкви символізує похорон Ісуса Христа. В стихирах проявляється глибокий жаль і співчуття з причини смерті Спасителя. Після завершення обходу процесія повертається до храму, де на стіл покладається плащаниця, що зображає гріб Господній.


У дні Страсного тижня віруючим належить суворо постити «заради страстей Христових», які Він перетерпів за гріхи людства.


Читайте також: Католицький Великдень 2021: розклад богослужінь у Рівному






На правах реклами