Ми у Facebook
16.09.2021, 20:15

В Україні будуть нові правила карантину: що чекати?

фото з slovoidilo.ua

Уряд затвердив нові правила карантину в Україні, які набудуть чинності 20 вересня. Поки що країна залишається в «зеленій» зоні, але через зростання рівня захворюваності на COVID-19 найближчим часом може перейти в «жовту».
Жодних змін за правилами карантину не буде в «зеленій» зоні. У ній, як і раніше потрібно буде дотримуватися маскового режиму в громадському транспорті та приміщеннях.

«Жовта» зона
У Міністерстві охорони здоров'я анонсували, що Україна скоро може перейти «жовту» зону карантину – рішення вже наступного тижня може ухвалити спеціальна комісія.

Обмеження, які скоро можуть відчути на собі українці:

заборонені масові заходи за участю більше 1 людини на 4 кв. метри площі будівлі або території;

заборонена наповненість кінозалів і залів інших установ культури більше 50% місць;

заборонена заповненість спортзалів і фітнес-центрів більш ніж 1 людина на 10 кв. метрів;

заборонена робота навчальних закладів, крім тих, де менше 80% персоналу мають жовтий або зелений COVID-сертифікат.

При цьому в МОЗ заявили, що обмеження не будуть застосовуватися, якщо жовті або зелені COVID-сертифікати будуть у більш ніж 80% персоналу і 100% відвідувачів закладів або заходів (крім осіб до 18 років).

«Помаранчева» зона
У «помаранчевій» зоні будуть застосовуватися обмеження «жовтого» рівня. Плюс додаткові обмеження на свій розсуд зможуть вводити місцеві влади.

«Червона» зона

За новими правилами в «червоній» зоні буде заборонено:

робота закладів громадського харчування, крім адресної доставки і замовлень на винос;

робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів;

робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;

робота навчальних закладів, крім закладів, де 100% працівників мають зелений COVID-сертифікат;

проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів та матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;

робота закладів культури;

робота установ, що надають послуги з розміщення (хостели, готелі).

Ці обмеження не будуть застосовуватися, якщо у всього персоналу і відвідувачів закладів або заходів, будуть жовті або зелені COVID-сертифікати.

Що таке жовті й зелені COVID-сертифікати
Скоро в Україні запровадять новий вид сертифікатів, які будуть видавати вакцинованим громадянам.

Жовтий COVID-сертифікат можна буде отримати вже після введення першої дози вакцини від коронавірусу. Він буде діяти 120 днів з моменту щеплення.

Зелений COVID-сертифікат видаватимуть після введення другої дози вакцини або через два тижні після застосування однодозової вакцини. Такий сертифікат діятиме рік.

І жовтий, і зелений сертифікати можна буде одержати у додатку «Дія». Їх можна використовувати в цифровому вигляді або ж надрукувати на папері. У другому випадку, важливо, щоб QR-код було чітко видно. У МОЗ підкреслили, що друкувати можна на звичайному білому папері.

Таким чином, вакциновані українці після переходу в «жовту», «помаранчеву» і «червону» зону зможуть відвідувати масові заходи, спортзали, установи культури та заклади громадського харчування. Але й працівники цих закладів повинні бути щеплені.

Які нові правила карантину запровадили для шкіл

За новими правилами, в разі введення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки відвідувати навчальні заклади можна буде за умови того, що 80% працівників отримали одну або дві дози вакцини (тобто мають жовтий або зелений сертифікат), або у них є негативний результат ПЛР тесту (діятиме 72 години), або вони недавно одужали (термін дії сертифіката про одужання 180 днів).

У «червоній» зоні карантину очне навчання буде дозволено, якщо 100% працівників навчального закладу отримали документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації (зелений сертифікат або міжнародний сертифікат).

За даними, які Віктор Ляшко, озвучив в інтерв'ю «Слово і діло», загалом по країні вакциновано 45% педагогів – з урахуванням дитячих садків, початкової школи, шкіл, профтехучилищ та вишів.

Обмежувати роботу громадського транспорту, навіть у «червоній» зоні, Кабінет міністрів не планує. «Закривати транспорт на даний момент ми не плануємо, наша мета – захистити людей, не втручаючись в економіку», – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Вимагати COVID-сертифікати у пасажирів теж не будуть. У транспорті буде обов'язковим тільки масковий режим і соціальна дистанція.

Водночас уряд буде вимагати, щоб водії і працівники транспорту були вакциновані: в «жовтій» зоні мінімум однієї дозою, в «червоній» – тільки двома.

Про це повідомляє Слово і Діло.





На правах реклами