27.07.2022, 22:04
Свіжі та смажені горіхи: що корисніше
Горіхи – нутритивний продукт, джерело ненасичених жирів, клітковини, рослинного білка, а також важливих поживних речовин та антиоксидантів.
Слід зазначити, що не всі люблять смак свіжих горіхів. Тому горіхи зазвичай обсмажують, щоб покращити смак, аромат і надати хрустку текстуру.
Сирі та смажені горіхи містять однакову кількість калорій, жирів, вуглеводів та білків. Наприклад, 28 грам сирого мигдалю містить 161 ккал та 14 грамів жиру, а така ж кількість смаженого мигдалю містить 167 ккал та 15 грам жиру. При обсмажуванні горіхи втрачають частину вологи. Тому смажений горіх важить менше, ніж сирий. Ось чому вміст жиру трохи вищий у смажених горіхах при однаковій вазі.
Горіхи багаті на мононенасичені та поліненасичені жири, які дуже важливі для здоров'я людини.
При дії високої температури можуть руйнуватися поліненасичені жири в горіхах, але можна мінімізувати збитки, обсмажуючи горіхи при низькій температурі.
Смаження горіхів скорочує термін їх зберігання.
Горіхи є джерелом вітаміну Е, магнію, фосфору та антиоксидантів. Деякі з цих поживних речовин є чутливими до високої температури. Ступінь втрат залежить від температури та часу, при якому горіхи обсмажувалися. Наприклад, рівень альфа-токоферолу, найактивнішої форми вітаміну Е після обсмажування протягом 25 хвилин при температурі 140°С знизився в мигдалі на 20%, а у фундуку – на 16% порівняно з сирими горіхами.
Але, варто зазначити, не всі антиоксиданти ушкоджуються при обсмажуванні. В одному дослідженні повідомлялося, що обсмажування не вплинуло на кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину у фісташках та фундуку.
Насичений смак, колір та аромат смажених горіхів обумовлені сполуками, які утворюються в результаті хімічної реакції, яка називається реакцією Майяра. Це реакція між амінокислотою аспарагіном та натуральним цукром у горіхах. Реакція відбувається, коли горіхи нагрівають вище 120 °C. Реакція Майяра також може бути причиною утворення шкідливої речовини – акриламіду.
Сирі та смажені горіхи містять однакову кількість калорій, жирів, вуглеводів та білків. Наприклад, 28 грам сирого мигдалю містить 161 ккал та 14 грамів жиру, а така ж кількість смаженого мигдалю містить 167 ккал та 15 грам жиру. При обсмажуванні горіхи втрачають частину вологи. Тому смажений горіх важить менше, ніж сирий. Ось чому вміст жиру трохи вищий у смажених горіхах при однаковій вазі.
Горіхи багаті на мононенасичені та поліненасичені жири, які дуже важливі для здоров'я людини.
При дії високої температури можуть руйнуватися поліненасичені жири в горіхах, але можна мінімізувати збитки, обсмажуючи горіхи при низькій температурі.
Смаження горіхів скорочує термін їх зберігання.
Горіхи є джерелом вітаміну Е, магнію, фосфору та антиоксидантів. Деякі з цих поживних речовин є чутливими до високої температури. Ступінь втрат залежить від температури та часу, при якому горіхи обсмажувалися. Наприклад, рівень альфа-токоферолу, найактивнішої форми вітаміну Е після обсмажування протягом 25 хвилин при температурі 140°С знизився в мигдалі на 20%, а у фундуку – на 16% порівняно з сирими горіхами.
Але, варто зазначити, не всі антиоксиданти ушкоджуються при обсмажуванні. В одному дослідженні повідомлялося, що обсмажування не вплинуло на кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину у фісташках та фундуку.
Насичений смак, колір та аромат смажених горіхів обумовлені сполуками, які утворюються в результаті хімічної реакції, яка називається реакцією Майяра. Це реакція між амінокислотою аспарагіном та натуральним цукром у горіхах. Реакція відбувається, коли горіхи нагрівають вище 120 °C. Реакція Майяра також може бути причиною утворення шкідливої речовини – акриламіду.

Категорія: Новини > Споживач
Автор: Катерина МарченкоПереглядів: 6689Інші статті рубрики:
Трихолог розповів, чому не можна мити волосся по всій довжині

Головний принцип у митті волосся, який ви скоріш за все порушуєте.
переглядів: 667
Швидкий рецепт сніданку в булочці: ситно і смачно

Швидкий і смачний сніданок: соковиті й ароматні овочі з перепелиними яйцями та моцарелою, запечені в булочці.
переглядів: 498
Синоптики попереджають про погіршення погоди в Рівному

У неділю, 4 травня, жителів Рівненської області очікує справжній весняний контраст — хмарна погода з короткими проясненнями та інтенсивними атмосферними явищами.
переглядів: 305
Яке сьогодні свято та хто відзначає день ангела?

4 травня за новим церковним календарем вшановують пам'ять мучениці Пелагії.
переглядів: 209
Спокуси, гроші та планування: астропрогноз на 4 травня

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на сьогодні.
переглядів: 198