27.07.2022, 22:04
Свіжі та смажені горіхи: що корисніше
Горіхи – нутритивний продукт, джерело ненасичених жирів, клітковини, рослинного білка, а також важливих поживних речовин та антиоксидантів.
Слід зазначити, що не всі люблять смак свіжих горіхів. Тому горіхи зазвичай обсмажують, щоб покращити смак, аромат і надати хрустку текстуру.
Сирі та смажені горіхи містять однакову кількість калорій, жирів, вуглеводів та білків. Наприклад, 28 грам сирого мигдалю містить 161 ккал та 14 грамів жиру, а така ж кількість смаженого мигдалю містить 167 ккал та 15 грам жиру. При обсмажуванні горіхи втрачають частину вологи. Тому смажений горіх важить менше, ніж сирий. Ось чому вміст жиру трохи вищий у смажених горіхах при однаковій вазі.
Горіхи багаті на мононенасичені та поліненасичені жири, які дуже важливі для здоров'я людини.
При дії високої температури можуть руйнуватися поліненасичені жири в горіхах, але можна мінімізувати збитки, обсмажуючи горіхи при низькій температурі.
Смаження горіхів скорочує термін їх зберігання.
Горіхи є джерелом вітаміну Е, магнію, фосфору та антиоксидантів. Деякі з цих поживних речовин є чутливими до високої температури. Ступінь втрат залежить від температури та часу, при якому горіхи обсмажувалися. Наприклад, рівень альфа-токоферолу, найактивнішої форми вітаміну Е після обсмажування протягом 25 хвилин при температурі 140°С знизився в мигдалі на 20%, а у фундуку – на 16% порівняно з сирими горіхами.
Але, варто зазначити, не всі антиоксиданти ушкоджуються при обсмажуванні. В одному дослідженні повідомлялося, що обсмажування не вплинуло на кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину у фісташках та фундуку.
Насичений смак, колір та аромат смажених горіхів обумовлені сполуками, які утворюються в результаті хімічної реакції, яка називається реакцією Майяра. Це реакція між амінокислотою аспарагіном та натуральним цукром у горіхах. Реакція відбувається, коли горіхи нагрівають вище 120 °C. Реакція Майяра також може бути причиною утворення шкідливої речовини – акриламіду.
Сирі та смажені горіхи містять однакову кількість калорій, жирів, вуглеводів та білків. Наприклад, 28 грам сирого мигдалю містить 161 ккал та 14 грамів жиру, а така ж кількість смаженого мигдалю містить 167 ккал та 15 грам жиру. При обсмажуванні горіхи втрачають частину вологи. Тому смажений горіх важить менше, ніж сирий. Ось чому вміст жиру трохи вищий у смажених горіхах при однаковій вазі.
Горіхи багаті на мононенасичені та поліненасичені жири, які дуже важливі для здоров'я людини.
При дії високої температури можуть руйнуватися поліненасичені жири в горіхах, але можна мінімізувати збитки, обсмажуючи горіхи при низькій температурі.
Смаження горіхів скорочує термін їх зберігання.
Горіхи є джерелом вітаміну Е, магнію, фосфору та антиоксидантів. Деякі з цих поживних речовин є чутливими до високої температури. Ступінь втрат залежить від температури та часу, при якому горіхи обсмажувалися. Наприклад, рівень альфа-токоферолу, найактивнішої форми вітаміну Е після обсмажування протягом 25 хвилин при температурі 140°С знизився в мигдалі на 20%, а у фундуку – на 16% порівняно з сирими горіхами.
Але, варто зазначити, не всі антиоксиданти ушкоджуються при обсмажуванні. В одному дослідженні повідомлялося, що обсмажування не вплинуло на кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину у фісташках та фундуку.
Насичений смак, колір та аромат смажених горіхів обумовлені сполуками, які утворюються в результаті хімічної реакції, яка називається реакцією Майяра. Це реакція між амінокислотою аспарагіном та натуральним цукром у горіхах. Реакція відбувається, коли горіхи нагрівають вище 120 °C. Реакція Майяра також може бути причиною утворення шкідливої речовини – акриламіду.
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Катерина МарченкоПереглядів: 6121Інші статті рубрики:
Ефективний спосіб позбутися тріщин на п'ятах
Чи не кожна жінка зіштовхується із проблемою сухих та потрісканих п'ят.
переглядів: 517
Офіційний курс валют на 26 листопада 2024 року
Національний банк України встановив офіційну вартість валют на сьогоднішній день.
переглядів: 152
Яка магнітна буря буде сьогодні
Прогноз магнітних збурень на сьогодні, 26 листопада.
переглядів: 371
Смузі з вівсянкою: корисний і швидкий сніданок для дітей
Смузі з вівсянкою – ідеальний вибір для тих, хто хоче заощадити час вранці та забезпечити дітей корисним сніданком.
переглядів: 185
Онлайн-курси німецької мови: складнощі та переваги
Німецька мова є однією з найважливіших мов у Європі. Нею розмовляють у Німеччині, Австрії, Швейцарії та низці інших країн, а також вона має величезний вплив на науку, техніку та культуру.
переглядів: 285