Ми у Facebook
07.08.2022, 17:02

Цікаві факти про горіхи: чому їх варто вживати

Я завжди знала, що горіхи корисні. І це все, що я про них знала. А потім пішло-поїхало: фітинова кислота, окислюючі жири, вимочуй, не вимочуй і так далі. Ось уже правда-менше знаєш, міцніше спиш.
Але згодом інформація перетравилася, вщухла і тепер я можу зробити (насамперед для себе) деяке резюме.
- горіхи справді цінні своїми жирами. Але жири не люблять багато кисню та сонця. Вони окислюються та стають шкідливими. Відчути це можна за характерною гіркотою. Тому:
- в ідеалі горіхи купувати у шкаралупі. Зберігати в прохолодному темному місці і очищати безпосередньо перед вживанням.
- красиво скласти горіхи в тарілочку/мєнажницю і поставити на стіл, де вони лежать «для виду» тривалий час-неправильно
Горіхи часто продаються в «східних» лавках. І найчастіше ці лави виглядають так-відкриті лотки, в них гора очищених горіхів, ви совочком набираєте собі потрібну кількість. Таке зберігання неправильне.
Я «затесалася» в постійні клієнти до одного «ліщини», і він продає мені горіхи з мішків, які зберігаються в темному та прохолодному підсобі.
- не варто купувати багато горіхів. Кількість має бути такою, щоб максимум за місяць ви їх вжили, а не зберігали по півроку.
-в горіхах дійсно є фітинова кислота-це антинутрієнт. Її лають за те, що вона заважає засвоєнню мінералів. Щоб її з горіха видалити, його треба вимочувати у воді (час залежить від виду горіха, але в мене це завжди ніч). Але ця теза завжди викликала у мене сумніви: адже мінерали бувають різні, і якщо фітинка зв'яже і виведе з мого організму, наприклад, свинець, який є в організмі кожного мешканця мегаполісу, я буду рада. Чи невже вона настільки підступна, що вибірково виводить лише добрі мінерали? І сумніви виявилися не безпідставними: справді фітинова кислота належить до групи геропротекторів (профілактика старіння), оскільки здатна нейтралізувати токсичний ефект важких металів.





На правах реклами