Ми у Facebook
05.01.2023, 15:45

Як оговтатися від новорічних свят і повернутися до робочого режиму: 5 порад

Після новорічних свят у нас часто трапляється відчуття важкості та небажання повертатися до звичних і рутинних справ. Та час повертатися на землю, навіть якщо й не дуже хочеться.

Сайт OGO.ua вирішив поділитися із читачами корисними порадами, як зробити це дбайливо і здорово.
Порада номер 1: Здорове харчування

Починайте з таких пропорцій у раціоні, які складаються з оочів та фруктів, чверть — різноманітні джерела білків, ще чверть — складні вуглеводи (паста, гречка, вівсянка, булгур та інші зернові). Зазвичай цього достатньо, щоб поступово почали нормалізуватися харчування і вага.

Але якщо важливо схуднути гарантовано і контрольовано, дотримуйтесь невеликого дефіциту калорій (до 10-20% від Вашої норми, яку можна порахувати на калькуляторі). Але ні в якому разі не голодуйте і не карайте себе за святкові надмірності! Не виключайте повністю важливі для здоров’я групи продуктів, наприклад, ті ж вуглеводи — вони важливі Вам не тільки для енергії, а й для підтримки імунітету. Простежте за джерелами вітамінів групи D у раціоні (печінка тріски, жирна риба, яйця), в холодну пору року на більшій території України це питання особливо актуальне. Різноманітне харчування, багате овочами та різними джерелами білка, не залишить Вас без вітамінів.

Порада номер 2: Легка активність

Одразу після свят не потрібно «летіти» у спортзал з інтенсивними тренуваннями. Складіть план. Починайте повільно і легко. Як варіант, додайте у своє життя щоденну ходьбу. Більше свіжого повітря.

Порада номер 3: Натуральні стимулятори

У першій половині дня такі здорові стимулятори, як кава або чай, допоможуть підвищити працездатність та настрій. Не бійтеся кави: офіційно безпечна доза за нормами для дорослої людини — до 400 мг кофеїну на добу (це близько 4-5 чашок кави). Всупереч поширеним міфам про шкоду, наука скоріше знаходить його корисним напоєм. Наприклад, до складу кави входять калій, кальцій, натрій, залізо, сірка, фосфор, азот, магній, хлор, вітаміни групи B, а також органічні кислоти — яблучна, лимонна, кавова. Схожий список і для чаю.

При регулярному споживанні, наприклад, кави (як і чай) не викликає зневоднення, а, навпаки, відбувається ряд сприятливих для здоров’я ефектів, серед яких підвищення настрою, збільшення концентрації, поліпшення пам’яті. Цей напій може нормалізувати як підвищений, так і знижений тиск.

Порада номер 4: Нормалізація сну

Якщо вам важко відірвати голову від подушки, скористайтеся основним порадами:

-прогулянки перед сном,
-не лягати спати голодним або з повним шлунком,
-не дивитися в екрани смартфона, телевізора або комп’ютера за пару годин до сну,
-не пити перед сном кофеїновмісних напоїв або інших стимуляторів, -провітрювати приміщення та спати у темряві.

Додамо, що психотерапевти, радять налагоджувати сон через ритуальні дії наприклад:
-заварити трав’яний чай за годину до сну,
-помедитувати, зробити вправи м’язової релаксації,
-включити спокійну музику.

Порада номер 5: робіть «дрібні справи»

Розбивайте великі завдання на маленькі.

Наприклад, першою «дрібною справою» може бути прибирання в холодильнику, а далі і всього дому. Як відомо, одне невелике виконане завдання здатне зарядити енергією результату та ентузіазмом на виконання наступного.

Що стосується праці,то експерти радять не намагатися розвинути максимальну швидкість та активність, женучи себе почуттям провини. Починайте робочий тиждень з навантаження, що не перевищує звичайне.










На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини