18.01.2023, 08:00
Готуємо смачну голодну кутю
Сьогодні, 18 січня, православні християни збираються із сім'ями на Водохресний Святвечір. На столі має бути сім пісних страв, основна з яких – кутя.
Кутя на Водохреще має бути «голодною». Це означає, що не можна додавати вершки чи масло. Але допускається мінімальна кількість горіхів, сухофруктів та меду.
• пшениця або перловка (350 г),
• мак (100 г),
• волоські горіхи (100 г),
• родзинки (100 г),
• рідкий мед (2 ст. л.),
• вода.
1. Підбираємо крупу. Пшеницю замінити перловкою, рисом або булгуром.
2. Якщо у вас пшениця твердих сортів (яра), її краще замочити напередодні. Потім зливаємо воду і варимо її доти, доки вона не стане м'якою. Як правило, на це може піти 2, 3 або 4-5 годин.
Тому краще взяти очищену та шліфовану пшеницю м'яких сортів (озима). Її промиваємо у проточній воді кілька разів, щоб вимити все сміття та бруд.
3. Ставимо на плиту каструлю з водою і чекаємо, поки вона закипить. Кидаємо в киплячу воду крупу і проварюємо на слабкому вогні без кришки близько 35-45 хвилин – за цей час вона має розм'якшитися. Слідом зливаємо воду з крупи.
4. Мак заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді на пів години. Потім зливаємо воду і розтираємо у ступці до появи так званого макового молочка.
5. Родзинки промиваємо або заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо з них воду.
6. Горіхи очищаємо від шкаралупи, підсушуємо на сковороді без олії чи в духовці. Потім подрібнюємо.
7. У мисці або каструлі змішуємо зварену кашу, мак, родзинки та горіхи, заправляємо рідким медом.
Також у голодну кутю можна додати узвар – компот із сушених яблук, груш, слив, ягід.
Інгредієнти
• пшениця або перловка (350 г),
• мак (100 г),
• волоські горіхи (100 г),
• родзинки (100 г),
• рідкий мед (2 ст. л.),
• вода.
Покрокове приготування
1. Підбираємо крупу. Пшеницю замінити перловкою, рисом або булгуром.
2. Якщо у вас пшениця твердих сортів (яра), її краще замочити напередодні. Потім зливаємо воду і варимо її доти, доки вона не стане м'якою. Як правило, на це може піти 2, 3 або 4-5 годин.
Тому краще взяти очищену та шліфовану пшеницю м'яких сортів (озима). Її промиваємо у проточній воді кілька разів, щоб вимити все сміття та бруд.
3. Ставимо на плиту каструлю з водою і чекаємо, поки вона закипить. Кидаємо в киплячу воду крупу і проварюємо на слабкому вогні без кришки близько 35-45 хвилин – за цей час вона має розм'якшитися. Слідом зливаємо воду з крупи.
4. Мак заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді на пів години. Потім зливаємо воду і розтираємо у ступці до появи так званого макового молочка.
5. Родзинки промиваємо або заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо з них воду.
6. Горіхи очищаємо від шкаралупи, підсушуємо на сковороді без олії чи в духовці. Потім подрібнюємо.
7. У мисці або каструлі змішуємо зварену кашу, мак, родзинки та горіхи, заправляємо рідким медом.
Також у голодну кутю можна додати узвар – компот із сушених яблук, груш, слив, ягід.
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Сергій ШагоферовПереглядів: 796Інші статті рубрики:
Ефективний спосіб позбутися тріщин на п'ятах
Чи не кожна жінка зіштовхується із проблемою сухих та потрісканих п'ят.
переглядів: 551
Офіційний курс валют на 26 листопада 2024 року
Національний банк України встановив офіційну вартість валют на сьогоднішній день.
переглядів: 163
Яка магнітна буря буде сьогодні
Прогноз магнітних збурень на сьогодні, 26 листопада.
переглядів: 402
Смузі з вівсянкою: корисний і швидкий сніданок для дітей
Смузі з вівсянкою – ідеальний вибір для тих, хто хоче заощадити час вранці та забезпечити дітей корисним сніданком.
переглядів: 199
Онлайн-курси німецької мови: складнощі та переваги
Німецька мова є однією з найважливіших мов у Європі. Нею розмовляють у Німеччині, Австрії, Швейцарії та низці інших країн, а також вона має величезний вплив на науку, техніку та культуру.
переглядів: 294