Ми у Facebook
18.01.2023, 08:00

Готуємо смачну голодну кутю

Сьогодні, 18 січня, православні християни збираються із сім'ями на Водохресний Святвечір. На столі має бути сім пісних страв, основна з яких – кутя.
Кутя на Водохреще має бути «голодною». Це означає, що не можна додавати вершки чи масло. Але допускається мінімальна кількість горіхів, сухофруктів та меду.

Інгредієнти


• пшениця або перловка (350 г),
• мак (100 г),
• волоські горіхи (100 г),
• родзинки (100 г),
• рідкий мед (2 ст. л.),
• вода.

Покрокове приготування



1. Підбираємо крупу. Пшеницю замінити перловкою, рисом або булгуром.

2. Якщо у вас пшениця твердих сортів (яра), її краще замочити напередодні. Потім зливаємо воду і варимо її доти, доки вона не стане м'якою. Як правило, на це може піти 2, 3 або 4-5 годин.

Тому краще взяти очищену та шліфовану пшеницю м'яких сортів (озима). Її промиваємо у проточній воді кілька разів, щоб вимити все сміття та бруд.

3. Ставимо на плиту каструлю з водою і чекаємо, поки вона закипить. Кидаємо в киплячу воду крупу і проварюємо на слабкому вогні без кришки близько 35-45 хвилин – за цей час вона має розм'якшитися. Слідом зливаємо воду з крупи.

4. Мак заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді на пів години. Потім зливаємо воду і розтираємо у ступці до появи так званого макового молочка.

5. Родзинки промиваємо або заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо з них воду.

6. Горіхи очищаємо від шкаралупи, підсушуємо на сковороді без олії чи в духовці. Потім подрібнюємо.

7. У мисці або каструлі змішуємо зварену кашу, мак, родзинки та горіхи, заправляємо рідким медом.

Також у голодну кутю можна додати узвар – компот із сушених яблук, груш, слив, ягід.






На правах реклами