18.01.2023, 08:00
Готуємо смачну голодну кутю
Сьогодні, 18 січня, православні християни збираються із сім'ями на Водохресний Святвечір. На столі має бути сім пісних страв, основна з яких – кутя.
Кутя на Водохреще має бути «голодною». Це означає, що не можна додавати вершки чи масло. Але допускається мінімальна кількість горіхів, сухофруктів та меду.
• пшениця або перловка (350 г),
• мак (100 г),
• волоські горіхи (100 г),
• родзинки (100 г),
• рідкий мед (2 ст. л.),
• вода.
1. Підбираємо крупу. Пшеницю замінити перловкою, рисом або булгуром.
2. Якщо у вас пшениця твердих сортів (яра), її краще замочити напередодні. Потім зливаємо воду і варимо її доти, доки вона не стане м'якою. Як правило, на це може піти 2, 3 або 4-5 годин.
Тому краще взяти очищену та шліфовану пшеницю м'яких сортів (озима). Її промиваємо у проточній воді кілька разів, щоб вимити все сміття та бруд.
3. Ставимо на плиту каструлю з водою і чекаємо, поки вона закипить. Кидаємо в киплячу воду крупу і проварюємо на слабкому вогні без кришки близько 35-45 хвилин – за цей час вона має розм'якшитися. Слідом зливаємо воду з крупи.
4. Мак заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді на пів години. Потім зливаємо воду і розтираємо у ступці до появи так званого макового молочка.
5. Родзинки промиваємо або заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо з них воду.
6. Горіхи очищаємо від шкаралупи, підсушуємо на сковороді без олії чи в духовці. Потім подрібнюємо.
7. У мисці або каструлі змішуємо зварену кашу, мак, родзинки та горіхи, заправляємо рідким медом.
Також у голодну кутю можна додати узвар – компот із сушених яблук, груш, слив, ягід.
Інгредієнти
• пшениця або перловка (350 г),
• мак (100 г),
• волоські горіхи (100 г),
• родзинки (100 г),
• рідкий мед (2 ст. л.),
• вода.
Покрокове приготування
1. Підбираємо крупу. Пшеницю замінити перловкою, рисом або булгуром.
2. Якщо у вас пшениця твердих сортів (яра), її краще замочити напередодні. Потім зливаємо воду і варимо її доти, доки вона не стане м'якою. Як правило, на це може піти 2, 3 або 4-5 годин.
Тому краще взяти очищену та шліфовану пшеницю м'яких сортів (озима). Її промиваємо у проточній воді кілька разів, щоб вимити все сміття та бруд.
3. Ставимо на плиту каструлю з водою і чекаємо, поки вона закипить. Кидаємо в киплячу воду крупу і проварюємо на слабкому вогні без кришки близько 35-45 хвилин – за цей час вона має розм'якшитися. Слідом зливаємо воду з крупи.
4. Мак заливаємо окропом і залишаємо у такому вигляді на пів години. Потім зливаємо воду і розтираємо у ступці до появи так званого макового молочка.
5. Родзинки промиваємо або заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо з них воду.
6. Горіхи очищаємо від шкаралупи, підсушуємо на сковороді без олії чи в духовці. Потім подрібнюємо.
7. У мисці або каструлі змішуємо зварену кашу, мак, родзинки та горіхи, заправляємо рідким медом.
Також у голодну кутю можна додати узвар – компот із сушених яблук, груш, слив, ягід.

Категорія: Новини > Споживач
Автор: Сергій ШагоферовПереглядів: 829Інші статті рубрики:
Жителі вулиці Мельника — тимчасово без води через ремонт

Сьогодні, 28 квітня, у зв’язку з ремонтними роботами на водопроводі частково припинено водопостачання на вулиці Мельника.
переглядів: 13
Як відіпрати траву з джинсів: ефективні методи видалення плям

Плями від трави на джинсах – не вирок! Існує щонайменше 6 ефективних способів повернути одягу бездоганний вигляд.
переглядів: 161
Місячний посівний календар на травень 2025 для садівника, городника та квітникара

Сприятливі дні для посіву, догляду за рослинами, проведення підгодівлі, виконання робіт на ділянці ви знайдете у місячному посівному календарі на травень 2025 року для городника та садівника.
переглядів: 288
Віра в краще та нові рішення: астропрогноз на понеділок

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 28 квітня.
переглядів: 285
Лаваш із куркою та овочами: рецепт швидкого в приготуванні обіду

Мінімальний набір продуктів, але в результаті виходить смачна страва.
переглядів: 666