Ми у Facebook
19.02.2023, 19:12

Як використовувати тисячолітник як приправу?

Деревій (тисячолітник). Така знайома всім лугова рослина, що росте повсюдно. Не всі знають, що він має дуже красиві, садові форми.
Абсолютно невибагливий багаторічник. Може рости практично на будь-якому ґрунті, включаючи бідні піщані. До місця посадки не вимогливий, чудово росте як у тіні, так і на спекотному сонці, де "горять" багато інших рослин.

- До поливів не вимогливий, навіть після найсильнішої посухи чудово відновлюється, варто його полити.
- Практично не схильний до хвороб, з шкідників іноді може уражатися попелицею, але без особливої шкоди для рослини.
- Зимостійкий, не вимагає жодних "танців з бубнами" з приводу укриття на зиму.
- Крім того, що є відомою лікарською рослиною, відлякує літаючих комах: посадіть деревій біля зони відпочинку і комарів і мух буде менше!
- Добре розростається, раз на три-п'ять років можна ділити кущики, розсаджуючи в потрібних місцях. А якщо у вас вже не потрібні нові саджанці, з надлишків деревію можна зробити чудове біодобрив! Залийте пагони деревію водою, дайте перебродити в теплому місці і використовуйте для поливу, розбавивши водою 1:15

Такий настій стане чудовим добривом для будь-яких рослин!

Єдине, що можна вважати недоліком деревію: він дає багатий самосів. Цього дуже легко уникнути, якщо обрізати суцвіття, що відцвітають.

- Крім лікарських відварів деревій використовують як приправу до перших і других страв, він має досить виражений пряний смак і запах, трохи терпкий, гіркуватий, але приємний. Я сушу листя і трохи квітів, подрібнюю так, щоб зручно було зберігати, і додаю в супи, до м'яса і іноді до овочів.
- А ще в компанії з деревію приходять в норму ослаблені сусідні рослини. Виділяючи фітонциди, деревій стимулює зростання рослин та захищає їх від деяких шкідників. А ось бджіл та метеликів, навпаки, стане на ділянці більше, адже він чудовий медонос.
- Деревій самих різних відтінків послужить прекрасним тлом для найрізноманітніших рослин у вашому саду. Крім того, деревій чудово стоїть у зрізанні, а так само можна його висушити, підвісивши догори ногами, для використання в "зимових" букетах із сухоцвітів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ