Ми у Facebook
28.03.2023, 11:30

Обережно, штрафи: Де заборонено збирати березовий сік

Щоб мати змогу заготовляти сік, потрібно мати лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.
Однак, в межах населених пунктів така діяльність заборонена. Громадяни, збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можуть своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерева та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чим корисний березовий сік для краси та здоров'я

Березовий сік: коли збирати і як консервувати?(+РЕЦЕПТИ)

Березовий сік: збір, консервація, зберігання [+ПОРАДИ]


- Заготівля деревних соків у межах населених пунктів є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.

- Ст. 66 Лісового кодексу України (загальне використання лісових ресурсів) передбачено, що громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України, однак не передбачено заготівлю деревних соків.
За самовільну заготівлю деревних соків в лісах передбачено відповідальність ст. 70 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн.






На правах реклами