Ми у Facebook
09.04.2023, 08:39

Паска без глазурі: рецепт приготування з західної частини України

Великодня паска – без неї ми просто не уявляємо свята.
На сьогодні вона може мати найрізноманітніший вигляд: з помадкою чи шоколадною глазур’ю, солоною карамеллю чи квітами, ручним розписом, з цукатами і сухофруктами, курчатами з цукру, квітами, хрестиками, вухами зайчика чи просто з посипкою.
Ошатно прикрашати паску в моді, щоб у кошику її було помітно.
Раніше ж паску не прикрашали так. Навіть не покривали білковою глазур’ю. Натомість прикрашали різноманітними буклями, завитками, хрестиками, квітами, птахами із тіста. Поширеним це було найчастіше у західній частині України.
Господині одразу розуміють, що паска без глазурі має виглядати ідеально. Інакше на її «шапці» буде видно усі погрішності випікання. Тут потрібно мати перевірений рецепт та якість складники.
Своїм рецептом та технічними нюансами приготування паски без глазурі поділилася кулінар-любитель Вікторія Попін, авторка кулінарного сайту picantecooking.com
ПРИГОТУВАННЯ ПАСКИ:
Інгредієнти на 2 паски 14 см діаметром:

• 500 грамів борошна
• 160 мл молока
• 25 грамів свіжих дріжджів Духмяна Хата
• 150 грамів цукру
• Щіпка солі
• 4 жовтки
• 50 мл олії (можна оливкова)
• Цедра 1-го апельсина, дрібно натерти
• 80 грамів вершкового масла, розтопити
• 150 грамів сухофруктів (родзинок, цукатів, чорносливу, кураги, тощо)
• 40 мл коньяку
Крім того:
• Борошно для посипання поверхні
• 1 яйце для змащування
• Мигдаль для прикрашання

ПРИГОТУВАННЯ

1) Сухофрукти помістити в глибоку миску, залити окропом, відцідити й залити до верху коньяком. Залишити настоюватись.
2) Молоко та дріжджі помістити в глибоку миску чи чашу планетарного міксера й вимішати до повного розчинення дріжджів.
3) Додати борошно половину цукру, сіль, жовтки цедру та олію. Добре вимісити доволі туге тісто 10-12 хвилин руками або ж 5-6 хвилин у планетарному міксері на середніх обертах, доки стінки миски будуть чистими, а тісто стане дуже пружним.
4) Продовжуючи вимішувати тісто поступово вливати вершкове масло та ложка за ложкою додавати решту цукру, вмішуючи усе в тісто. Місити доти, доки стінки миски будуть знову чистими.
5) Миску з тістом накрити кришкою чи злегка вологим кухонним рушником й залишити тісто ферментувати, доки не виросте вдвічі, приблизно на 1,5-2 години.
6) Далі тісто обім'яти, трішечки відібрати тіста для прикрас, а до решти додати сухофрукти не відціджуючи. Знову місити, доки тісто почне відставати від стінок миски і стінки будуть чистими. Залишити на 10 хвилин відпочивати перед поділом.
7) Розділити тісто на 2 половини й сформувати з кожної кулю, зверху натягуючи, знизу заминаючи тісто. Викласти у форми для пасок швом донизу й дещо приплюснути. Тісто повинно займати не більше 1/3 форми.
8) Викласти форми з тістом на деко й вставити до вимкненої духовки підростати, на 1,5-2 години. Тісто повинно підійти до верхівки форми.
9) Тим часом сформувати узори з решти тіста, на присипаній борошном поверхні сформувати джгути тіста, розкачуючи їх спочатку валиком, потім джгутиком. Сформувати прикраси, накрити кухонним рушником і залишити як є поки тісто підходить.
10) За пів години до випікання, коли тісто вже майже підійшло, дістати його з духовки, а духовку розігріти до 190 ᵒС з конвекцією та нижнім підігрівом.
11) Змастити поверхню пасок яйцем й дуже обережно викласти декорації зверху та мигдаль, якщо використовуєте.
12) Поставити до розігрітої духовки і через 5 хвилин зменшити температуру до 160ᵒС. Пекти, доки зубочистка встромлена всередину буде виходити сухою, а паски підрум'яняться. Дістати паски з духовки й викласти на решітку для вистигання.
Смачного!

ТЕХНІЧНІ НЮАНСИ ПРИГОТУВАННЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ ПАСКИ


Тут вкрай важливий правильний заміс тіста. Зверніть увагу на це й все продумайте. Місити таке тісто потрібно довго. Це запорука аби воно тримало форму, паска не тріскала, не розлазилась і аби тісто як слід взяло масло і щоб воно не витікало при випіканні.
Отож, спочатку замішуєте усі інгредієнти без масла, з половиною цукру. І коли тісто стало дуже однорідним в руках, не липне ні до рук, ні до миски й взагалі стінки миски залишаються чистими. Лиш тоді час вливати потрішки розтоплене, остуджене масло й додавати, по черзі з маслом, по ложці решту цукру. Й знову таки місити, доки тісто вбере у себе все до останнього грама й миска залишатиметься ідеально чистою.
І нарешті після додавання родзинок разом з тим алкоголем в якому замочувались вони, знову ж таки місити доки миска залишатиметься чистою, а тісто набуде легкого блиску, посвітліє й тягнутиметься, не рвучись.
І щодо прикрас. Попри величезне бажання згадати поклик предків й накрутити різних буклів, виховайте мінімаліста в собі. Чим менше, тим краще. Це не така паска, щоб з неї коників ліпити. Але зате, Ви нею з гордістю пригощатимете близьких. Якщо буде надто багато прикрас, вони обтяжуватимуть паску, вони тягнутимуть її навсібіч, вона рватиметься та гірше роситиме. Невелика кількість буклів якраз те що треба. І викладати те все вже тоді, коли паска підійшла до випікання. Чи змащувати візерунки яйцем, - Ваша справа. Можна взагалі цього не робити. Функція змащування тут – це блиск. І все. Саму паску змащувати потрібно, щоб прикраси не поспадали.
Ну і щодо додатків. Замість родзинок вони можуть бути будь-які. Навіть шоколад чи горіхи. Але тоді з 20 мл алкоголю потрібно влити в кінці першого підходження, коли додаватимете той додаток. Та невелика кількість потрібна тісту.
Тож набирайтесь натхнення й смачних та красивих Вам пасок!





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ