Ми у Facebook
10.05.2023, 09:01

Спортивне Рівне: скільки спортивних майданчиків є, а скільки потрібно

фото з t.me/tretyakoleksandr

Рівняни завжди цікавилися спортом. У місті завжди були особливо улюблені види спорту. Як, скажімо, спідвей, який захоплював увагу. Але крім професійного спорту, у Рівному розвивався і спорт аматорський – мешканці міста прагнуть бути здоровими та фізичноактивними.
При чому розвиткові спорту не перешкодило і повномасштабне вторгнення росії – у місті відбувається чимало спортивних змагань.

Спорт задля Перемоги


фото з t.me/tretyakoleksandr
фото з t.me/tretyakoleksandr


Влітку 2022 у Рівному відбулося баскетбольне дербі між містами Рівне та Луцьк під символічною назвою «Вперед до перемоги». Як ідеться на офіційному Телеграмі міського голови Рівного, змагання відбулося в рамках літнього Кубку України з баскетболу. Команди із двох міст зустрілися у фіналі в рамках Кубку України 3х3 з баскетбол на спортивних майданчиках в міському парку Шевченка. В змаганнях брало участь 10 чоловічих команд. Важливо зазначити, що ще одна мета кубку – зібрати кошти на автомобіль для ЗСУ.


фото з t.me/tretyakoleksandr
фото з t.me/tretyakoleksandr


Знаковим у цій події також є те, що спортивний запал залишається у міських спортсменів не зважаючи на жодні обмеження, які створює війна.

Рівняни прагнуть мати більше спортивних майданчиків!

Одним із частих запитів, які доводилося чути від рівнян – це будівництво нових спортивних майданчиків. Серед тих, хто розповідав про подібне прагнення – молоді спортсмени із вулиці Кулика і Гудачека (колишня вулиця Макарова). П’ять років тому неподалік будинку під номером десять відкрили спортмайданчик, який спорудили за підтримки благодійників.



Не зважаючи на те, що там могли займатися і мешканці з інших будинків, не раз доводилося чути прохання про те, аби такий само спортивний об’єкт з’явився і у дворах інших будинків.

Два роки тому, у 2021, мешканці Кулика і Гудачека, 6 винесли на розгляд громадського бюджету проєкт спорудження багатофункціонального майданчика.

«Встановлення спортивного майданчика надасть можливість доступно займатись спортом на свіжому повітрі, а отже формувати здорове покоління. Цей проєкт розрахований на дітей, підлітків та молодь нашого мікрорайону та аматорські спортивні команди Рівного», - обґрунтовувала тоді авторка проєкту.

Однак, тоді необхідної кількості голосів проєкт не набрав.

фото з rv.gov.ua
фото з rv.gov.ua


Між іншим, говорячи про вулицю Кулика і Гудачека, то не можна не згадати і спорудження потужного спорткомплексу, який розпочався ще 2018 року. Планують, що комплекс матиме льодовий палац та трибуни на три тисячі глядачів.


Замість стадіону пропонували створити більше майданчиків

Також у 2018 році, коли почали активно говорити про реконструкцію стадіону Авангард, у медіа лунали думки про те, що краще б гроші призначені на реконструкцію, пере направити на будівництво спортмайданчиків.

Про це йдеться у матеріалі порталу Четверта влада.

Обґрунтовувалася подібна точка зору тим, що катастрофічно знижується рівень фізичних навантажень та рухової активності у дітей, тож замість відновлення стадіону, варто звернути увагу на створення можливостей для мешканців Рівного вести здоровий спосіб життя.

Вищенаведені факти неоднозначно свідчать про те, що збільшення кількості спортивних майданчиків – неймовірно важливе й актуальне.

Скільки спортмайданчиків є на балансі управління у справах молоді та спорту

Як повідомили з управління у справах молоді та спорту Рівненського міськвиконкому, на балансі управління та КЗ РМЦФЗН «Спорт для всіх» перебуває 47 спортивних майданчиків та 1 стадіон, який у смт Квасилів. У 2023 році встановлення спортивних майданчиків не заплановано через військовий стан. Також, як зазначили в управлінні, цього року не було звернень громадян з проханням про встановлення спортивних майданчиків.

Актуально для усіх громад

Переглядаючи новини на цю тему, можна пересвідчитися, що збільшення кількості таких спортивних об’єктів, їх реконструкція мають неабияке значення для багатьох міст із різних регіонів України. І дехто цьогоріч можуть отримати нові спортмайданчики. Ще в квітні 2023 року на сайті Львівської ОВА з’явилося повідомлення, що 9 громад на Львівщину фінансово підтримають у межах Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини. Як зазначив у коментарі керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як, повномасштабне вторгнення росії змінило пріоритети та основні статті витрат, але цього року заклали кошти на створення спортмайданчиків.

Він зазначив, що мультифункціональні ігрові майданчики цьогоріч збудують у Новороздільській, Городоцькій, Пустомитівській, Мостиській та Славській громаді.

Вшанувала пам’ять полеглого на війні сина

Марія Пешко – матір загиблого Героя Івана Клюйка дарує можливість юним односельчанами займатися спортом. Із мешканкою Рівненщини зустрівся начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль під час робочої поїздки на Сарненщину.


фото з t.me/vitalykoval8
фото з t.me/vitalykoval8


Він розповів, що у листопаді біля ліцею в селі Орвʼяниця, що на Сарненщині, відкривали футбольне поле із штучним покриттям. Нині поблизу встановили тренажери. І все це заслуга Марії Пешко. Кошти, які вона отримала від держави після загибелі єдиного сина, витрачає для блага майбутніх поколінь.


фото з t.me/vitalykoval8
фото з t.me/vitalykoval8


Матір полеглого героя також прагне облаштувати поруч тренажерів і дитячий майданчик для учнів молодшої школи. А ще ігровий у дошкільному закладі.

Спорт як благо для мешканців громади

Зрозуміло, що повномасштабна війна росії проти України дещо змінила пріоритети та темпи розвитку. І спортивні майданчики не займають лідируючі позиції у списках щодо нагальних витрат. Та не менш зрозумілим є й інше – це питання не можна буде покласти під сукно після перемоги. Без сумніву, мешканці міста, як уже було сказано, прагнуть жити спортивним життя. Більше того, цілком актуальною і слушною є й те, що нині діти потребують більше фізичних навантажень та більш рухливого способу життя.

А ще чимало рівнян – ветеранів та ветеранок потребують і потребуватимуть фізичного відновлення, яке неможливе без фізкультури та спорту.

Тому і спортмайданчиків у нашому місті з часом повинно бути більше.

“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”








На правах реклами