16.05.2023, 12:01
Токсичний і небезпечний для життя? Чи можна нагрівати мед
До якої температури можна нагрівати мед? Вчені детально вивчили питання. То що ж відбувається з цим корисним продуктом, якщо його нагріти до температури 60 чи навіть 140 градусів.
Під впливом високих температур, як показують дослідження, мед дещо змінив свої властивості – вологість, колір, вміст нутрієнтів . А також в ньому збільшилась кількість однієї хімічної сполуки, яка власне всіх і лякає. Та чи насправді вона така страшна?
Гідроксиметилфурфурол. Що це таке й чому так лякає споживачів?
І ось нарешті ми підійшли до тієї речовини, навколо якої й точаться основні суперечки. Вчені виявили, що під час нагрівання меду виділяється 5-гідроксиметилфурфурол (HMF). Це органічна сполука, яка утворюється з цукрів у медові та різних оброблених харчових продуктах у кислому середовищі, коли вони нагріваються в результаті так званої реакції Майяра (реакція взаємодії амінокислот з цукрами під впливом високої температури з утворенням забарвлених та ароматичних сполук).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:І до чаю, і до тортів: Як приготувати штучний мед з кульбаб
Якщо сказати точніше, під час нагрівання дещо збільшується кількість цієї сполуки, бо в певних кількостях вона є майже у всіх зразках свіжого меду. Ось тут вам може прийти на думку, що ось воно і є – нагрітий мед шкідливий, про що ж можна казати. Але насправді все виглядає інакше.
По-перше, кількість HMF збільшується навіть при тривалому зберіганні меду за кімнатної температури з близько 11 мкг/кг до 39 мкг/кг за рік. Нагрівання до 60 градусів збільшує кількість речовини до 68,8 мкг/кг, а при нагріванні до 140 градусів її кількість вже суттєво не збільшується. Також слід зазначити, що весь магазинний мед термічно обробляють у середньому до 68 градусів, щоб знищити дріжджі, що сприяють ферментації цукру, тому певна кількість HMF у ньому вже присутня.
По-друге, HMF не на 100% негативний герой у цій історії. Досліджень проводилось багато, та жодне з них не довело шкідливий вплив даної сполуки на організм людини. Більш того, деякі дослідження виявили, що HMF може мати не лише канцерогенні, а й протилежні, антиканцерогенні властивості. Тобто він може бути й корисним, чим привертає до себе увагу дослідників.
Окрім цього взагалі немає переконливих даних про те, яка кількість HMF є безпечною, а яка вже шкідлива. Тому що в певних кількостях ця сполука міститься в багатьох інших продуктах. Порівняймо: у медові, нагрітому до 140 градусів, міститься 69,7 мкг HMF на кг продукту, у сухофруктах же її вміст більше ніж 1 г/кг, а в розчинній каві до 6,2 г/кг. Також HMF міститься у випічці, багатьох фруктових соках, пиві, коньяку, молоці, продуктах з томатів, пластівцях для сніданку, карамелізованих продуктах, сиропах, варенні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Чим корисний мед, змішаний із холодною водою?
Ознайомившись з науковими дослідженнями, статтями та результатами експериментів, можна впевнено сказати, що мед можна нагрівати, і він не стає шкідливим. Принаймні, жодних наукових підтверджень цьому сучасна наука не виявила.
За матеріалами https://klopotenko.com/
Гідроксиметилфурфурол. Що це таке й чому так лякає споживачів?
І ось нарешті ми підійшли до тієї речовини, навколо якої й точаться основні суперечки. Вчені виявили, що під час нагрівання меду виділяється 5-гідроксиметилфурфурол (HMF). Це органічна сполука, яка утворюється з цукрів у медові та різних оброблених харчових продуктах у кислому середовищі, коли вони нагріваються в результаті так званої реакції Майяра (реакція взаємодії амінокислот з цукрами під впливом високої температури з утворенням забарвлених та ароматичних сполук).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:І до чаю, і до тортів: Як приготувати штучний мед з кульбаб
Якщо сказати точніше, під час нагрівання дещо збільшується кількість цієї сполуки, бо в певних кількостях вона є майже у всіх зразках свіжого меду. Ось тут вам може прийти на думку, що ось воно і є – нагрітий мед шкідливий, про що ж можна казати. Але насправді все виглядає інакше.
По-перше, кількість HMF збільшується навіть при тривалому зберіганні меду за кімнатної температури з близько 11 мкг/кг до 39 мкг/кг за рік. Нагрівання до 60 градусів збільшує кількість речовини до 68,8 мкг/кг, а при нагріванні до 140 градусів її кількість вже суттєво не збільшується. Також слід зазначити, що весь магазинний мед термічно обробляють у середньому до 68 градусів, щоб знищити дріжджі, що сприяють ферментації цукру, тому певна кількість HMF у ньому вже присутня.
По-друге, HMF не на 100% негативний герой у цій історії. Досліджень проводилось багато, та жодне з них не довело шкідливий вплив даної сполуки на організм людини. Більш того, деякі дослідження виявили, що HMF може мати не лише канцерогенні, а й протилежні, антиканцерогенні властивості. Тобто він може бути й корисним, чим привертає до себе увагу дослідників.
Окрім цього взагалі немає переконливих даних про те, яка кількість HMF є безпечною, а яка вже шкідлива. Тому що в певних кількостях ця сполука міститься в багатьох інших продуктах. Порівняймо: у медові, нагрітому до 140 градусів, міститься 69,7 мкг HMF на кг продукту, у сухофруктах же її вміст більше ніж 1 г/кг, а в розчинній каві до 6,2 г/кг. Також HMF міститься у випічці, багатьох фруктових соках, пиві, коньяку, молоці, продуктах з томатів, пластівцях для сніданку, карамелізованих продуктах, сиропах, варенні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Чим корисний мед, змішаний із холодною водою?
Ознайомившись з науковими дослідженнями, статтями та результатами експериментів, можна впевнено сказати, що мед можна нагрівати, і він не стає шкідливим. Принаймні, жодних наукових підтверджень цьому сучасна наука не виявила.
За матеріалами https://klopotenko.com/
Категорія: Новини > Споживач
Автор: OGO.UAПереглядів: 2764небезпечний мед, молоко з медом, гарячий мед, штучний мед, нагрівати мед, споживач
Інші статті рубрики:
Службові романи та грошові надходження: астропрогноз на 15 листопада
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на завтра.
переглядів: 163
Найпростіший рецепт овочевої запіканки з цвітною капустою
Готуємо смачний та корисний обід, або вечерю за 20 хвилин.
переглядів: 157
Якими продуктами запастися на випадок блекаутів: список
Робити запаси їжі необхідно, через те, що ніхто не знає, чи будуть відключати світло, воду або газ, яка ситуація в країні виявиться з роботою і чи зможете ви купити необхідні продукти в потрібний момент.
переглядів: 2680
Ефективний спосіб позбутися тріщин на п'ятах
Чи не кожна жінка зіштовхується із проблемою сухих та потрісканих п'ят.
переглядів: 227
Стрімке зростання цін на продукти: які товари подорожчали в жовтні найбільше
На споживчому ринку області в жовтні 2024 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,0%.
переглядів: 288