Ми у Facebook
18.05.2023, 08:39

Роман Павлів: Затуманення зору? Причина в катаракті

Важко переоцінити важливість зору в нашому житті. З кожним роком людей, які відчувають проблеми з зором, стає все більше. Це прямо пов’язано з рівнем стресу, постійним зростанням навантаження на очі через збільшення кількості роботи, впливом електронних носіїв.

У сучасному суспільстві, мені здається, мало людей, хто не чув про катаракту. Можливо, не всі знають, що це таке – катаракта, але, що існує таке захворювання, напевно, чули всі. В осіб віком від 40 років завжди можна побачити її перші прояви.



Про причини виникнення катаракти, її діагностику та лікування ексклюзивно для глянцю “РІВНЯНИ” розповів завідувач Обласного центру мікрохірургії ока та екстреної офтальмологічної допомоги КП “Рівненська обласна клінічна лікарня ім. Юрія Семенюка” РОР Роман Олегович ПАВЛІВ.



– Романе Олеговичу, катаракта ока – що це?
– Катаракта – це часткове або повне помутніння кришталика, одне з найпоширеніших офтальмологічних захворювань серед людей старше 55 років, при якому людина бачить предмети розмитими.

– Кришталик замінюють на штучний?
– Кришталик ока – це природна лінза, що пропускає та заломлює світлові промені. Кришталик розташований всередині очного яблука між райдужкою та склоподібним тілом. У нормі він прозорий. При катаракті з різних причин відбувається часткове чи повне помутніння кришталика, втрачається його прозорість, і в око потрапляє лише невелика частина світлових променів, тому зір знижується, людина бачить нечітко та розмито. З віком кришталик стає все менш прозорим, а зображення – все більш розпливчастими. І коли окуляри не допомагають прибрати цей недолік, то лікар пропонує замінити кришталик на йому подібний, тільки штучний. Зазвичай катаракта розвивається у зрілому віці, але може виникати й раніше.

– Я правильно зрозуміла, що при катаракті не допомагають окуляри? Чому?
– На відміну від короткозорості, далекозорості чи астигматизму, які можна скоригувати окулярами та отримати гарний зір, при катаракті окуляри не допоможуть. Завдання оптичної корекції – змінити заломлювальну силу ока таким чином, щоб промені потрапляли безпосередньо на сітківку. Механізм погіршення зору при катаракті інший: помутніння кришталика перешкоджає попаданню променів до сітківки. Відповідно, проблему можна розв’язати лише шляхом видалення перешкоди – замінивши кришталик ока.

– Пане Романе, чим небезпечна катаракта?
– Катаракта – це незворотний процес, і без своєчасного лікування він призводить до втрати зору, а отже, і звичного способу життя, самостійності. Навіть на початкових стадіях необхідно вирішити, як лікувати катаракту, адже захворювання може заважати нормальному зору та спричиняти дискомфорт. Коли кришталик починає каламутніти, він ущільнюється. Відповідно, зміни відбуваються у всій зоровій системі, адже підвищене навантаження відчувають внутрішні структури ока. При занедбаній катаракті у дорослого кришталик не лише мутніє, а й збільшується у розмірах, що призводить до підвищення внутрішньоочного тиску. Якщо не видалити помутнілий кришталик, існує ризик розвитку небезпечного ускладнення – вторинної глаукоми. При глаукомі зоровий нерв та решта структур ока зазнають підвищеного навантаження, в оці порушується кровопостачання, у зв’язку з цим сигнали перестають надходити до кори головного мозку й людина починає гірше бачити, порушується периферичний зір. Зорові властивості, втрачені при глаукомі, відновити вже не можна.

– Які причини розвитку катаракти?
– Причини розвитку катаракти – це: природні вікові зміни в організмі; наявність ендокринних розладів (порушення обміну речовин, цукровий діабет тощо); спадкова схильність; травми ока; несприятлива екологія; тривале приймання деяких лікарських засобів.

Катаракта буває вродженою, травматичною, променевою, віковою. Але найчастіше зустрічається вікова катаракта. Від неї ніхто не застрахований: у людей старших 80 років вона тією чи іншою мірою є майже у кожного.

– Пане Романе, які ознаки катаракти?
– Першими ознаками катаракти є: затьмарений зір, предмети видно ніби крізь пелену; погіршення сутінкового зору; миготіння перед очима смужок, штрихів, плям; підвищена чутливість до яскравого світла; труднощі під час читання дрібного шрифту, шиття; двоїння в очах; спотворення предметів; ослаблення колірного сприйняття.

– А як діагностувати катаракту?
– Для підтвердження діагнозу та для виявлення ступеня прогресування катаракти досліджують гостроту зору, поле зору, вимірюють внутрішньоочний тиск, вимірюють та розраховують силу штучного кришталика, виконують ультразвукові, електрофізіологічні дослідження сітківки та зорового нерва. Використовуючи щілинну лампу, лікар оцінює стан рогівки, наявність рубців, ступінь зрілості катаракти й помутніння кришталика. Крім того, може знадобитися додаткове обстеження, що виявляє інші ймовірні зорові порушення – глаукому або відшарування сітківки.

Після обстеження призначають лікування – медикаментозне або хірургічне.

– Як відбувається лікування катаракти?
– Єдиним результативним методом лікуванням є хірургічний.
Суть операції полягає в тому, що хірург видаляє мутний кришталик і замінює його штучним. Зазвичай операція виконується амбулаторно, тобто не потребує госпіталізації в стаціонар, проводиться під місцевою анестезією, триває близько 15-20 хвилин. Відновлення після операції проходить швидко, відчуття дискомфорту можливе лише в перші дні після проведення операції.

– Романе Олеговичу, що буде, якщо не лікувати катаракту?
– Зазвичай розвиток катаракти без лікування призводить до поступового зниження зору, відчуття постійного туману перед очима. При тривалій відсутності лікування можливий розвиток сліпоти. Крім того, зміни в кришталику можуть спровокувати підвищення внутрішньоочного тиску і, як наслідок, розвиток глаукоми, яка без лікування призводить до незворотної втрати зору. Саме тому пацієнтам з катарактою необхідно постійно спостерігатися в офтальмолога для оцінки стадії захворювання та проведення своєчасного хірургічного лікування.

- Чи є способи попередити катаракту?
- Рання діагностика дуже важлива. Обстеження в офтальмолога рекомендується проходити кожні 2-4 роки всім особам до 65 років, і кожні 1-2 роки особам, які старші 65 років. На жаль, універсальних засобів для профілактики й медикаментозного лікування катаракти немає. Профілактиці катаракти та стримуванню її розвитку сприяє регулярне очищення організму й повноцінний питний режим. Воду обов’язково пити чисту! Адже зневоднення організму веде до негативних змін в міжхребцевих дисках, суглобових поверхнях і кришталику; важливо уникати дефіциту селену, який міститься у вівсяній та гречаній крупі, в оливковій олії; щоб живлення кришталика було повноцінним, необхідно вживати в їжу достатню кількість білка; для повноцінного обміну речовин в кришталику потрібно регулярно вживати великі дози природного вітаміну С; аби попередити розвиток катаракти, треба захищати очі від яскравого сонячного світла. Та, якщо відчуваєте будь-який, найменший дискомфорт в очах – негайно звертайтеся в найближчий лікувальний заклад за консультацією до офтальмолога.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини