Ми у Facebook
09.06.2023, 10:00

Рівне інвестиційне: як у період війни місто залучає грантові кошти

В період війни наша країна особливо відчуває підтримку світу. Мова йде не тільки про сучасне озброєння, підтримку ЗСУ, а також допомогу для економіки країни, її подальшого руху та розвитку.
Ні для кого не секрет, що війни виграють тільки ті країни, які попри усі виклики, формують дієву економіку. Водночас зрозуміло, що зараз українським містам, як ніколи важко, втримувати довоєнні рівні економічних показників. А створення нових робочих місць, залучення інвестицій взагалі мають першочергове значення.

Чому це важливо особливо в воєнний час

Залучення інвестицій в економіку громади в період війни – це одне з першочергових завдань керівників громад. А все тому, що чимало видатків, особливо в перші місяці війни були заблоковані і саме іноземні, грантові, кошти ГО зачасту дають поштовх для розвитку міст. Важливим фактом в цьому процесі є те, що ці кошти не треба повертати, на відміну від різноманітних кредитних історій. Вони надаються в якості додаткового фінансування на безповоротній основі. Крім того, таке додаткове фінансування дає можливість створювати робочі місця. Тим самим платити податки, підтримувати бізнес і тим самим робити внесок у розвиток економіки держави. А це стає важливим моментом для подальшої підтримки захисників та зміцнення обороноздатності країни.

Щодо нашої України, то різні обласні центри по-своєму спрацювали під час першого року війни в плані залучення інвестицій та участі в грантових програмах. На це вплинули низка різноманітних факторів. Серед яких: розташування області, відстань від зони бойових дій, наявність локацій для перенесення потужностей, сприяння влади в процесі релокації. В той час, коли одні області більш активно включилися в цей процес, то поруч є обласні центри, які намагалися максимально нейтрально діяти в цьому напрямку. Якщо говорити про Рівне, то загалом можна сказати, що місто займає середні позиції в Українці щодо залучення інвестицій. Чимало якісних та вдалих починань мають свій початок. Проте це не ті максимальні показники, які могло б показувати тилове місто західної України, яким є саме Рівне. За інформацією міського голови, впродовж воєнного 2022 року вдалося додати в економіку громади більше 208 мільйонів гривень. За словами Олександра Третяка Рівне вдало тримає економічний фронт та давайте розбиратися саме які грантові кошти «зайшли» в Рівне та на які цілі вони спрямовуються.

Рівне зустрічає міжнародних партнерів

Задля того, щоб залучати додаткове фінансування в громаду треба проводити вдалі перемовини. Власне з цим проблем у Рівного немає. До обласного центру на постійній основі приїжджали представники різних країн. З таких, які були висвітлені у ЗМІ, це менше, ніж за рік місто відвідали: Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні, Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку, Консули Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку, делегації підприємців з Польщі, представники World Food Programm та інших благодійних ГО. В результаті таких зустрічей власне досить часто і вдавалося залучати підтримку міжнародної спільноти.

Департамент соціальної політики:

• WFP – загалом 85 мільйонів гривень
Завдяки перемовинам і співпраці з Всесвітньою продовольчою програмою ООН World Food Programme вдалося залучити в місто 85 401 180 гривень на підтримку ВПО громади.
Розмір допомоги - 2 220 гривень – на одну особу. Виплати переселенці отримують впродовж трьох місяців.

• World Central Kitchen – продуктові пакети для переселенців
У громаді відбулася передача продуктових пакетів для переселенців, які надані Міжнародною гуманітарною організацією World Central Kitchen. Загальна кількість пакетів - 600. Це вагома підтримка для переселенців, особливо тим, які тільки зареєструвалися в громаді як ВПО.

Центр надання адміністративних послуг:

• Благодійний фонд "Право на захист" в межах проекту “SOS Ukraine” – понад 6 мільйонів гривень
ВПО Рівного могли зареєструватися на грошову допомогу вмежах проекту “SOS Ukraine” у сумі одноразової виплати 2200 гривень. В рамках цієї програми допомогу отримали 3000 переселенців області, частина яких - ті, хто проживають у Рівному. Тим самим це більше шести мільйонів гривень.

• Чеська гуманітарна організація «Людина в біді»
Близько 4000 ВПО, які не отримували допомогу від інших міжнародних організацій, мали можливість отримати допомогу від організації «Людина в біді». Мова йде про суму 2200 гривень, яку ВПО можуть отримувати впродовж трьох місяців. Під цю програму потрапили особливо вразливі категорії переселенців.

Департамент економічного розвитку:

• НЕФКО – 1,56 млн євро на термомодернізацію трьох садочків
Завдяки Північній Екологічній Фінансовій Корпорації (НЕФКО) та за грантові кошти Європейського союзу маємо можливість провести заходи з повної термомодернізації, внутрішні ремонти та закупити медичне та навчальне обладнання для дітей з особливими освітніми потребами
Кошти будуть використані на ДНЗ 35, ЗДО “Пагінець” та Рівненський навчально-реабілітаційний центр "Особлива дитина”. Саме ці заклади нині потребують подвійної уваги — адже тут працюють із дітками з інвалідністю, не лише навчають їх, а й надають медичну, реабілітаційну допомогу.

• НЕФКО – 1,2 млн євро
"Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) надала місту на безповоротній основі грантові кошти у розмірі 1 мільйон 200 тисяч євро, аби Рівне змогло продовжити проект. В рамках його реалізації проводять утеплення 14, 33 та 46 дошкільних навчальних закладів. Окрім того іще на восьми закладах передбачається встановлення індивідуальних теплових пункті, що знову ж сприятиме підвищенню рівня енергоефективності установ нашого міста.

• УСФІ – 2 мільйони
Рівне стало учасником проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» Українського фонду соціальних інвестицій.
Завдяки проекту довгобуд на Драгоманова перетворять на облаштовані квартири для переселенців.
Зараз, поки немає проектно-кошторисної документації складно сказати, скільки саме квартир отримаємо у результаті. Проте донори готові вкласти близько 2 мільйонів євро у таке соціальне житло.

• "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні" - 100 000 євро

Щоб забезпечити пацієнтам та працівникам КНП ЦПМСД “Центральний” (міська поліклініка на вул. Драгоманова) нормальні умови для лікування та роботи - в заклад буде закуплено і встановлено теплові насоси загальною вартістю 100 тис євро. Таким чином, автономно від централізованого опалення в будівлі критичної інфраструктури буде тепло.
Закупівля і встановлення відбудеться в рамках проекту "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні". Фінансує проект Уряд Федеративної Республіки Німеччина. З міського бюджету ніяких коштів витрачено не буде.

У Рівному продовжують працювати над залученням грантових коштів. Вже і у 2023 році обласний центр має нові грантові напрацювання.

- Продовжуємо працювати над тим, щоб Рівне і далі виконувало роль гуманітарного хабу для постраждалих регіонів, надійним тилом для наших ЗСУ, тому залучаємо грантові кошти і працюємо над цим далі максимально ефективно, - зазначив міський голова Рівного Олександр ТРЕТЯК.


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”







На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ