Ми у Facebook
14.06.2023, 16:11

Нові тролейбуси та електронний квиток: міська влада Рівного намагається виконати суспільні запити

Проблема міського транспорту, раціональності маршрутів, їхнє технічне оновлення завжди не залишали байдужими рівнян. Своєї актуальності й гостроти це не втратило й після повномасштабного вторгнення росії. Мешканці Рівного цілком обґрунтовано, прагнуть користуватися зручнішим транспортом.
Нове загострення транспортних проблем настала після зміни маршрутів. Скажімо, від початку 2022 змінилося курсування маршрутних автобусів. Частина з них була нерентабельною, а частину дублюють великогабаритні автобуси. Зокрема, зник 65 маршрут. Частково нині заміняють автобуси №35А. Через це, як часто говорять самі рівняни їм стало складніше добиратися додому – люди з труднощами звикають до нових транспортних порядків.

фото ілюстративне.
фото ілюстративне.


Понад це, частенько не усі категорії пасажирів мають змогу скористатися маршрутками. І знову заговорили про необхідність збільшити кількість саме муніципального транспорту на рівненських вулицях.

Проте, як вдалося довідатися перед цим, питання закупівлі нових тролейбусів залежить від капітальних видатків – для оновлення парку міського транспорту потрібні кошти.

Не менш важливим для значної частини населення Рівного є низький рівень підлоги, який полегшує користування транспортом для пасажирів, які мають обмеження в русі. Особливо це актуально для маломобільних груп населення. Зараз у Рівному курсує два десятки тролейбусів із низькою підлогою, а частка тролейбусів із низьким рівнем підлоги, якщо рахувати від загальної кількості пасажирських тролейбусів - 84, складає 23,8%.

Мер анонсував оновлення міського транспорту

Здавалося б на час війни це питання дещо завішується – зрозуміло, що левова частка коштів витрачається саме на оборону. Проте, мер Рівного Олександр ТРЕТЯК на нещодавній зустрічі із журналістами анонсував оновлення міського транспорту.

- Я домовився з німцями про тролейбуси. Не хочу поки що розкривати усі деталі, але зараз нам відправляють один тролейбус у якості тестової доставки. Адже вони довгі – 17, 5 метрів. Німці нам їх дарують, зараз припрацьовують механізм, як доставити машини у наше місто. Якщо усе вдасться і ось цей тестовий тролейбус успішно працюватиме у нашому місті, то у майбутньому прибуде й решта. Хоча й вживані, але сучасні моделі, досить нові. Вони підсилять діючі маршрути, адже для впровадження нового маршруту необхідно прокласти нову лінію, а це десятки мільйонів гривень. І немає змоги це зробити саме зараз. Капітальні видатки заблоковані, Уряд іноді вносить зміни у відповідну постанову. Кілька місяців тому внесли зміни. Нам дозволений ремонт ліфтів, термомодернізація, себто утеплення, будівель і капітальний ремонт доріг. Це три масштабні задачі, які ми можемо цьогоріч реалізувати у нашій громаді. Однозначно не полишаємо надій, що за допомогою Європейського банку реконструкції та розвитку зможемо отримати кредити на придбання нового транспорту, - сказав міський голова Рівного.

Міська влада продовжує розглядати можливість впровадження електронного квитка

- Зараз інтенсивно відбувається робота щодо впровадження електронного квитка. Ми поступово до цього наближаємося, але поки що складно сказати, коли вдасться реалізувати цю ідею. Головне, що процес уже розпочався. Зараз усі вимагають електронний квиток. І я почав фактично над цим працювати від початку своєї каденції. Але ризикнути впроваджувати це нововведення у період пандемії означало б самогубство для транспортної галузі. Тоді перевізники потребували допомоги. У той період це було б не рентабельно. Для інших міст запровадження електронного квитка у мирний час стало шоком. На відлагодження цього процесу витратили рік. А в такі скрутні часи, можна прогнозувати, що це займе ще більше часу та сил, - сказав мер Рівного Олександр ТРЕТЯК.



За його словами, планують запровадити у Рівному увесь обсяг послуг: не тільки електронний квиток, але й інші сервіси. Окреме питанням, це можливості користування для пільгових категорій та гостей міста. Не виключено, що і як в інших містах, користування залежатиме від часу мандрівки.

- Я вивчив досвід усіх міст, де уже впровадили електронний квиток. Ніде немає ідеального механізму. Скрізь є скарги. Найкраще це вдалося у Вінниці, тому, можливо, ми візьмемо як приклад їхній формат, - зазначив ТРЕТЯК.

Впровадження електронного квитка давно обговорюється у місті Рівному. Ще у 2016 році з цією ініціативою виступив рівнянин Роман ЧОКАН. За його словами, у цьому була готова допомогти приватна південнокорейська фірма, яка працює у цій галузі з 1996 року.

Слід згадати, що у 2016 році про переваги електронного квитка активно говорила Яніка МЕРИЛО — на той час заступник міського голови Дніпра Бориса Філатова, радник міністра інфраструктури та транспорту Володимира Омеляна і радник мера міста Львова Андрія Садового. Вона переконувала, що запровадження єдиного електронного квитка виводить гроші на транспортні послуги з тіні, сприяє децентралізації, адже громади самі приймають рішення щодо порядку надання транспортних послуг та пільг.

Наступного, 2017 року, з’явилася необхідна законодавча база – на початку 2017 року народні депутати у другому читанні та вцілому прийняли закон, який регламентує запровадження у міському транспорті єдиного електронного квитка. «За» свій голос віддало 265 народних обранців.

У появі електронного квитка було зацікавлено чимало рівнян. Електронна петиція щодо запровадження єдиного електронного квитка у Рівному з’явилася на сайті Рівненської міської ради наприкінці 2016 року. За 40 днів набрала 300 голосів рівнян. Однак, на той час ця ініціатива не знайшла своєї реалізації. Проти нововведення, до речі, протестувала частина віруючих мешканців Рівного.

Фото Оксани Юрченко у ФБ.
Фото Оксани Юрченко у ФБ.


Само собою очевидно, що у найближчій перспективі можна очікувати саме появу німецьких тролейбусів. Проте це лише частково задовольнить суспільні запити щодо сфери міського транспорту. Тож і подальші зміни теж невідворотні. Правда, навряд чи хтось наважиться обіцяти їх швидке впровадження у життя…

“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ