Ми у Facebook
26.05.2024, 11:21

Виноград чи полуниця: як насправді виробляється Фраголіно

Італійські ігристі вина відомі у всьому світі: виноробам вдалось поєднати ніжну консистенцію, насичений фруктовий букет та низьку вартість. Деякі назви відомі у всьому світі, як Просекко, Асті, Фраголіно. Варто розібратись, які секрети приховують італійські виробники.

Основний процес виготовлення справжнього Фраголіно

Цей різновид ігристих вин народився у північно-східних регіонах Італії. Там ідеальний клімат та хороший склад ґрунту для вирощування винограду Ізабелла, загалом невимогливого до зовнішніх умов. Але велика кількість сонця та кислі ґрунти допомогли йому набути особливого присмаку, у якому відчувається полуниця. 

Після тріумфу на алкогольних ринках всього світу виробництво взяла під контроль держава. З того часу шампанське Фраголіно можна було виробляти лише на певних територіях та з дотриманням певних вимог. Однією з них було використання тільки винограду Ізабелла і відсутність будь-яких сторонніх домішок. Процес виробництва виглядав так:

  1. Свіжий сік проходить перший етап бродіння у дубових бочках.
  2. Базові вина із сортів різних територій змішують.
  3. В суміш додають дозаж, який складається з цукру та дріжджів.
  4. Заготовку розливають по пляшках для вторинного бродіння.
  5. Ємності тримають шийкою вниз близько року.
  6. Спаяний осад з шийки видаляють та закривають пляшку новою кришкою.

Яскравий полуничний аромат вино отримувало лише за рахунок спеціальних умов вирощування винограду та особливої технології обробки. Додавання будь-якого соку, ароматизатору чи консерватору стало би державним злочином — підприємство негайно закрили б. На виробництво потрібно було отримати спеціальний дозвіл, який видавали дуже рідко: він був лише у древніх сімейних підприємств.

Чому і як зараз виготовляють Fragolino

Після вступу Італії до Євросоюзу ситуація змінилась. Справжній рецепт Фраголіно був визнаний небезпечним — і влада заборонила використовувати виноград Ізабелла. Так головна перевага напою — смак та аромат полуниці — була втрачена. Тому у його склад почали додавати натуральний полуничний сік, намагючись обходитись без ароматизаторів.

Найвідоміший в Україні італійський виробник Toso S.p.A., який продає свої ігристі вина під маркою Fiorelli, використовує лише натуральні складники. Майстри скористалися невеликим проміжком у законодавстві — і використовують троянди, маракуї, персики. Їм вдалося створити навіть безалкогольне ігристе вино, що досі вважалось неможливим.

Його виготовляють за класичною шампанською технологією, і саме італійці вважаються лідерами, на яких рівняються усі інші виробники. Після зміни законодавства вино почали також створювати у Франції, Туреччині, Перу, Україні. Захищеним був лише оригінальний рецепт, а робити вино за такою ж технологією, але з інших сортів винограду та з додаванням соку може будь-який бажаючий.

На правах реклами

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ