Виноград чи полуниця: як насправді виробляється Фраголіно
Основний процес виготовлення справжнього Фраголіно
Цей різновид ігристих вин народився у північно-східних регіонах Італії. Там ідеальний клімат та хороший склад ґрунту для вирощування винограду Ізабелла, загалом невимогливого до зовнішніх умов. Але велика кількість сонця та кислі ґрунти допомогли йому набути особливого присмаку, у якому відчувається полуниця.
Після тріумфу на алкогольних ринках всього світу виробництво взяла під контроль держава. З того часу шампанське Фраголіно можна було виробляти лише на певних територіях та з дотриманням певних вимог. Однією з них було використання тільки винограду Ізабелла і відсутність будь-яких сторонніх домішок. Процес виробництва виглядав так:
- Свіжий сік проходить перший етап бродіння у дубових бочках.
- Базові вина із сортів різних територій змішують.
- В суміш додають дозаж, який складається з цукру та дріжджів.
- Заготовку розливають по пляшках для вторинного бродіння.
- Ємності тримають шийкою вниз близько року.
- Спаяний осад з шийки видаляють та закривають пляшку новою кришкою.
Яскравий полуничний аромат вино отримувало лише за рахунок спеціальних умов вирощування винограду та особливої технології обробки. Додавання будь-якого соку, ароматизатору чи консерватору стало би державним злочином — підприємство негайно закрили б. На виробництво потрібно було отримати спеціальний дозвіл, який видавали дуже рідко: він був лише у древніх сімейних підприємств.
Чому і як зараз виготовляють Fragolino
Після вступу Італії до Євросоюзу ситуація змінилась. Справжній рецепт Фраголіно був визнаний небезпечним — і влада заборонила використовувати виноград Ізабелла. Так головна перевага напою — смак та аромат полуниці — була втрачена. Тому у його склад почали додавати натуральний полуничний сік, намагючись обходитись без ароматизаторів.
Найвідоміший в Україні італійський виробник Toso S.p.A., який продає свої ігристі вина під маркою Fiorelli, використовує лише натуральні складники. Майстри скористалися невеликим проміжком у законодавстві — і використовують троянди, маракуї, персики. Їм вдалося створити навіть безалкогольне ігристе вино, що досі вважалось неможливим.
Його виготовляють за класичною шампанською технологією, і саме італійці вважаються лідерами, на яких рівняються усі інші виробники. Після зміни законодавства вино почали також створювати у Франції, Туреччині, Перу, Україні. Захищеним був лише оригінальний рецепт, а робити вино за такою ж технологією, але з інших сортів винограду та з додаванням соку може будь-який бажаючий.
На правах реклами
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я

Відновлено рух тролейбусів по вулиці Дубенській

Рух тролейбусів маршрутів №2, №7 та №11 на вулиці Дубенській у Рівному повністю відновлено.
переглядів: 196
Деякі мешканці Рівненщини можуть отримати 908 гривень на книжки в межах програми «єКнига»

У межах урядової ініціативи «єКнига» громадяни, яким виповнилося 18 років у 2024 році, а також ті, хто досягатиме повноліття цьогоріч чи в наступні роки, можуть отримати одноразову виплату в розмірі 908 гривень для придбання книжкової продукції.
переглядів: 234
Як позбутися ведмедки на городі: ефективні методи боротьби навесні

Дуже важливо почати боротьбу з ведмедкою вчасно (в кінці квітня – травні) до початку появи молодих особин шкідника.
переглядів: 763
Як приготувати мед із кульбаб: найсмачніший рецепт

Кульбабовий мед — це справжній скарб весни. Він має приємний золотистий колір, ніжний аромат та корисні властивості.
переглядів: 1216
Як рівненський бізнес використовує повітряно-бульбашкову плівку: тренди, поради та інновації
У сучасному світі підприємці шукають прості, але ефективні рішення для збереження продукції, оптимізації логістики та зниження витрат. Один із таких способів – використання повітряно бульбашкової плівки. У Рівному цей матеріал активно застосовують як великі компанії, так і дрібні виробники.
переглядів: 300