Виноград чи полуниця: як насправді виробляється Фраголіно
Основний процес виготовлення справжнього Фраголіно
Цей різновид ігристих вин народився у північно-східних регіонах Італії. Там ідеальний клімат та хороший склад ґрунту для вирощування винограду Ізабелла, загалом невимогливого до зовнішніх умов. Але велика кількість сонця та кислі ґрунти допомогли йому набути особливого присмаку, у якому відчувається полуниця.
Після тріумфу на алкогольних ринках всього світу виробництво взяла під контроль держава. З того часу шампанське Фраголіно можна було виробляти лише на певних територіях та з дотриманням певних вимог. Однією з них було використання тільки винограду Ізабелла і відсутність будь-яких сторонніх домішок. Процес виробництва виглядав так:
- Свіжий сік проходить перший етап бродіння у дубових бочках.
- Базові вина із сортів різних територій змішують.
- В суміш додають дозаж, який складається з цукру та дріжджів.
- Заготовку розливають по пляшках для вторинного бродіння.
- Ємності тримають шийкою вниз близько року.
- Спаяний осад з шийки видаляють та закривають пляшку новою кришкою.
Яскравий полуничний аромат вино отримувало лише за рахунок спеціальних умов вирощування винограду та особливої технології обробки. Додавання будь-якого соку, ароматизатору чи консерватору стало би державним злочином — підприємство негайно закрили б. На виробництво потрібно було отримати спеціальний дозвіл, який видавали дуже рідко: він був лише у древніх сімейних підприємств.
Чому і як зараз виготовляють Fragolino
Після вступу Італії до Євросоюзу ситуація змінилась. Справжній рецепт Фраголіно був визнаний небезпечним — і влада заборонила використовувати виноград Ізабелла. Так головна перевага напою — смак та аромат полуниці — була втрачена. Тому у його склад почали додавати натуральний полуничний сік, намагючись обходитись без ароматизаторів.
Найвідоміший в Україні італійський виробник Toso S.p.A., який продає свої ігристі вина під маркою Fiorelli, використовує лише натуральні складники. Майстри скористалися невеликим проміжком у законодавстві — і використовують троянди, маракуї, персики. Їм вдалося створити навіть безалкогольне ігристе вино, що досі вважалось неможливим.
Його виготовляють за класичною шампанською технологією, і саме італійці вважаються лідерами, на яких рівняються усі інші виробники. Після зміни законодавства вино почали також створювати у Франції, Туреччині, Перу, Україні. Захищеним був лише оригінальний рецепт, а робити вино за такою ж технологією, але з інших сортів винограду та з додаванням соку може будь-який бажаючий.
На правах реклами
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я

Посівний календар на березень 2025 року: що та коли садити

Березень 2025 року принесе справжнє весняне пробудження, коли дні стануть довшими і теплішими, а роботи в саду та на городі активізуються.
переглядів: 44
Хрусткі картопляні вафлі: готуємо смакоту за 20 хвилин

Якщо ви не знаєте, чим урізноманітнити своє меню, а звичні страви з картоплі вам вже набридли, спробуйте зробити картопляні вафлі.
переглядів: 1122
Пишна та здорова розсада: Чим поливати та як доглядати

Багато овочевих культур в умовах Рівненщини вирощуються через розсаду. Зверніть увагу на помилки, яких краще уникнути при вирощуванні розсади, – це зекономить Ваш час, сили та гроші.
переглядів: 5336
Нові правила: з 1 березня змінюються виплати для ВПО

Від завтра, 1 березня, в Україні запрацюють ові правила виплат ВПО.
переглядів: 1246
Як приготувати ідеальні деруни: поради для зменшення кількості жиру

Деруни – одна з найулюбленіших страв української кухні, що приваблює хрусткою скоринкою та ніжною текстурою. Однак надмірне вбирання олії під час смаження може зробити їх надто жирними й змінити смакові характеристики.
переглядів: 301