Особливості та критерії вибору кондиціонера для домашнього використання
На що звертати увагу
У магазинах презентовано різні моделі, які відрізняються багатьма характеристиками. Щоб купити кондиціонери, які на 100 % підходять для конкретних приміщень, варто насамперед звернути увагу на тип. Їх усього два. Перший — спліт-система. Стандартна має зовнішній та внутрішній блоки. Це оптимальний варіант для окремих приміщень чи невеликих квартир. Мультиспліт складається з низки зовнішніх блоків, які під’єднуються до одного чи декількох внутрішніх. Це чудовий варіант для декількох приміщень одразу. Другий тип — мобільний кондиціонер. Візуально вони схожі на обігрівачі, у яких є гофротруба для відведення теплого повітря. Таку техніку не треба монтувати, проте є свої особливості. Наприклад, потрібне місце для виводу теплого повітря, і воно має бути знизу, тому просто закинути трубу у вікно не вийде, адже тепло заходитиме з вулиці.
Тип монтажу
Це актуально для спліт-систем. Розрізняють такі види:
- канальні;
- настінні;
- касетні;
- колонні;
- підлого-стельові.
Касетні та канальні для квартир не підходять, це промисловий варіант. Для будинку можна вибрати колонний кондиціонер, який зовні має вигляд великої шафи. Настінний пристрій встановлюють для окремих кімнат до 20 м². Підлогово-стельовий також підійде для таких приміщень, але має більше варіантів розміщення всередині.
Потужність під конкретні потреби
Є декілька особливостей, на які потрібно звернути увагу. Зазвичай потужність кондиціонера й рекомендації щодо того, у яких приміщеннях його розміщувати, будуть зазначені в описі моделі. Для «середньостатистичної» кімнати розміром 20 м² зі стелею до 3 м потрібно від 2 кВт. Більшу потужність варто вибирати за деяких умов. Наприклад, якщо вікна виходять на південь, у приміщенні багато електроприладів або часто бувають люди.
Додаткові функції
Техніка не тільки охолоджує, але й буває з функцією підігріву приміщення. Проте в інструкції варто перевіряти, за якої максимальної мінусової температури такий кондиціонер може працювати. Осушення — важлива функція для приміщень біля лісів та водойм та з вогким підвалом. Вона запобігає появі плісняви та неприємного запаху. Деякі сучасні кондиціонери мають також функцію зволоження, яка, навпаки, покращує занадто сухе повітря. Найсучасніші моделі можуть очищати мікроклімат завдяки окремим фільтрам, які вбирають пил, пух чи шерсть, пилок та різні запахи. Це великий плюс для алергіків, проте за такою технікою треба добре доглядати.
На правах реклами

Посівний календар на березень 2025 року: що та коли садити

Березень 2025 року принесе справжнє весняне пробудження, коли дні стануть довшими і теплішими, а роботи в саду та на городі активізуються.
переглядів: 56
Хрусткі картопляні вафлі: готуємо смакоту за 20 хвилин

Якщо ви не знаєте, чим урізноманітнити своє меню, а звичні страви з картоплі вам вже набридли, спробуйте зробити картопляні вафлі.
переглядів: 1123
Пишна та здорова розсада: Чим поливати та як доглядати

Багато овочевих культур в умовах Рівненщини вирощуються через розсаду. Зверніть увагу на помилки, яких краще уникнути при вирощуванні розсади, – це зекономить Ваш час, сили та гроші.
переглядів: 5336
Нові правила: з 1 березня змінюються виплати для ВПО

Від завтра, 1 березня, в Україні запрацюють ові правила виплат ВПО.
переглядів: 1246
Як приготувати ідеальні деруни: поради для зменшення кількості жиру

Деруни – одна з найулюбленіших страв української кухні, що приваблює хрусткою скоринкою та ніжною текстурою. Однак надмірне вбирання олії під час смаження може зробити їх надто жирними й змінити смакові характеристики.
переглядів: 301