Ми у Facebook
06.06.2024, 10:01

Корисні ранкові звички для вашого мозку

фото: womanlife.kyiv.ua

Сучасний ритм життя часто ускладнює збереження ясності розуму. Втома, стрес і вигорання заважають залишатися уважним і зосередженим, а з віком проблеми з когнітивними здібностями можуть посилюватися.
Проте, якщо почати піклуватися про свій мозок завчасно, це допоможе зберегти хорошу пам’ять і гостроту розуму в майбутньому. Нейробіологи рекомендують щодня починати з чотирьох корисних для мозку звичок:


Прокидатися без будильника або з більш спокійним дзвінком



Різкий, тривожний сигнал будильника негативно впливає на нервову систему. Нейробіолог Патрік Портер радить встановити стабільний режим сну, щоб прокидатися природно, без будильника. Якщо це поки неможливо, краще використовувати розслаблюючу мелодію для пробудження.

Спочатку вода, потім кава



Після багатогодинного сну організму необхідно поповнити запас рідини. Почніть ранок зі склянки води, а наступний стакан можна розбавити соком свіжого лимона. Гідратація сприяє поліпшенню когнітивних функцій. Дослідження, проведене в технологічному інституті Джорджії, показало, що зневоднення знижує активність мозку.

Вибирати на сніданок рослинні продукти



Вчені виявили, що кишечник впливає на здоров’я мозку. Мікроорганізми в травній системі виробляють нейротрансмітери, вітаміни, гормони та інші речовини, які впливають на настрій, поведінку і когнітивні функції. Дослідники також пов’язують кишкові розлади з депресією і тривогою. Тому на сніданок варто вживати продукти, корисні для шлунково-кишкового тракту: фрукти, овочі, бобові, цільнозернові, горіхи та насіння.

Не забувати про ранкове тренування



Фізичні вправи сприяють кращому сну, зменшенню стресу і тривоги, що важливо для когнітивного благополуччя. Кардіо-тренування збільшують приплив кисню до мозку, знижують ризик втрати пам’яті та підвищують працездатність і уважність. Тілесна активність покращує кровообіг і стимулює вивільнення білків і гормонів, які відповідають за розвиток нервів і пластичність мозку.

Джерело useti.org.ua.

Вагомі помилки: як правильно виміряти тиск? Стаціонар та амбулаторне лікування: як отримати безкоштовно ліки.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ