Ми у Facebook
22.07.2024, 21:32

Чи можуть забрати житло в ухилянта за несплату штрафу від ТЦК?

В мережі шириться багато дезінформації про те, що за несплату штрафів від ТЦК одразу заберуть квартиру. Насправді, процедура стягнення боргу значно складніша, і втратити житло можна лише за певних умов.

- Якщо ви не повідомили державі свої актуальні дані, на вас накладуть штраф від 17 тисяч до 25,5 тисяч грн, для посадовців юридичних осіб – до 59,5 тисяч грн.
- Якщо у вас не встановлена Дія, або ви не моніторите інфомацію про себе через Автоматизовану систему виконавчого провадження, оперативно ви про це не дізнаєтеся і повідомлення про те, що вас оштрафували може йти до вас довго.

Порада: дізнатися про штраф можна через Дію, яка відображає інформацію про виконавчі провадження. Якщо ви не хочете користуватися Дією (в нинішній час- мудре рішення), взнати інформацію можна через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП), або Опендатабот (але тут ця функція платна).
Після того, як вас притягнули до відповідальності, виконавчий документ передають виконавцеві, який блокує всі ваші банківські рахунки, та накладає арешт на рухоме та нерухоме майно (авто, квартиру/будинок, земельні ділянку, інше).


- Якщо на банківських рахунках є гроші – їх спишуть у рахунок погашення боргу. Якщо грошей немає – арешт буде висіти на вашому майні, до того часу, поки ви не сплатите борг, або не вирішите питання через суд.

- Відповідно у вас з’являється вилка: - або сплатити штраф, або оскаржити його. Якщо у вас немає коштів чи бажання сплачувати штраф, і вам шкода грошей на юристів, ви також можете нічого не робити, але у цьому випадку – чекайте наслідків.

- Якщо ви не оскаржуєте накладення штрафу і не вживаєте ніяких дій щодо оновлення у ТЦК своїх даних, рано чи пізно вам прилетить наступний штраф. І так до нескінченості. Штрафів може бути багато. Їх кількість необмежена.
Щоб вами серйозно зайнялася виконавча служба потрібно назбирати штрафів на суму 160 тисяч гривень.
Це потрібно щоб вас оштрафували 6 разів (вперше на 17 тис. грн. і 6 наступних разів на 25 тис. грн.)
160 тис. грн., це 20 розмірів мінімальної зарплати – гранична межа, після якої можливе звернення стягнення на житло боржника.

- Тобто якщо у вас немає автомобіля, або якогось іншого дешевшого за квартиру майна, на яке може накласти руку виконавець, візьмуться за вашу квартиру.

А тепер практика від юриста:
- невідомо з якою оперативністю будуть виписуватися штрафи, однак, щоб зібрати 6 штрафів однозначно повинно пройти кілька місяців.
- навала штрафів від ТЦК якщо не паралізує, то значно ускладнить роботу виконавчої служби, і відповідно поки у виконавця до вас дійдуть руки, пройде певний час.
- виконавець щоб ви розуміли, не горить бажанням забирати вашу квартиру. Вони там взагалі не горять бажанням хоч щось робити – зарплата маленька, роботи багато і т.п. Відповідно якщо ви матимете намір закрити борг і будете сплачувати у місяць хоча б по кілька тисяч – проблем у вас виникнути не повинно, оскільки реалізація майна процес тривалий, складний, а якщо задатися бажанням зупинити/ускладнити його з допомогою юриста, це цілком можливо.

З метою залякати загал, очевидно буле проведено кілька показових справ, де за борги перед ТЦК заберуть житло, однак, як можна зрозуміти з викладеного вище сам боржник своєю бездіяльністю повинен цьому дуже посприяти.
Висновок: коли ви отримали штраф – головне не сидіти склавши руки. Слід або сплатити його, або оскаржувати. Не будете робити нічого – так, квартиру можуть відібрати.

Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Якщо строк оскарження пропущено – можна клопотати про його поновлення. Перспективи поновлення строку залежать від вашої індивідуальної ситуації.

Станом на сьогодні є багато позитивних, на користь громадян судових рішень, які скасовують постанови про накладення штрафів від ТЦК. Тобто ситуацію в юридичній площині в цій сфері можна охарактеризувати, як стриманий оптимізм.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

05.09, 21:40 Як приготувати смачну сирну запіканку: господині поділились рецептом

05.09, 21:00 У Рівному вшанували пам'ять 37-річного штурмовика, загиблого на Донеччині

05.09, 20:20 Безкоштовне отримання земельної ділянки в Україні: хто має право та як діяти під час воєнного стану

05.09, 19:40 Росія вбила жителя Острога у Полтаві

05.09, 19:00 Можливість одночасного отримання соціальної допомоги та пенсії по втраті годувальника: що потрібно знати

05.09, 18:30 В Рівненській області оголосили аукціони на продаж нерухомості

05.09, 17:56 Рівнянка Наталія Ніколайчик виграла золото на Паралімпіаді-2024

05.09, 17:45 На Рівненщині СБУ викрила схему ухилення від мобілізації за участю працівниці військкомату

05.09, 17:37 Вчителі Рівненщини складатимуть незалежне тестування з історії та права

05.09, 17:06 Військовий з Рівненщини загинув у Курській області від смертельних поранень