Ми у Facebook
17.09.2024, 21:28

Помідори з хріном та часником на зиму

Пекучі, ароматні, для любителів гострого смаку. Заготівля з помідорів з хріном і часником на зиму, більш відома як "хріновина", багатьом подобається як соус до м'яса, пельменів та інших страв. Крім відмінних смакових якостей така приправа має ще й низку корисних властивостей.
Інгредієнти на 8 порцій:
- Помідори 1 кг
- Корінь хрону 100 гр
- Часник 5 зубч.
- Цукор 2 чайн.л
- Сіль (велика кам'яна) 2 чайн.л
- Перець гострий стручковий 1 гр

Покрокове приготування

Загальний час приготування: 30 хв.

Підготуйте потрібні інгредієнти. Помийте всі овочі та коріння хрону та обсушіть їх паперовими рушниками. Помідори для приготування хрону можна використовувати великі, трохи биті, м'яті, але не зіпсовані, ті, які не підуть на маринування в цілому вигляді.

Наріжте помідори на шматочки, вирізаючи місце кріплення плодоніжки. Якщо здається, що шкірка у томатів товста і жорстка, псуватиме своєю присутністю соус, можна її зняти, обдавши помідори окропом, а потім опустивши в холодну воду.

Пропустіть помідори через м'ясорубку або пробийте їх блендером.

Зубчики часнику очистіть і пропустіть через м'ясорубку, прес або натріть на тертці. Коріння хрону чистіть і пропустіть через м'ясорубку або натріть на тертці.

Щоб уникнути розповсюдження їдких пар від кореня хрону при подрібненні, на вихідний отвір м'ясорубки можна одягнути резинкою пакет і зафіксувати його. При використанні терки доведеться трохи потерпіти.

У глибоку каструлю викладіть томатну масу, часник та хрін. Можна додати за бажанням шматочок стручка гострого перцю для смаку. Засипте цукор та сіль. Поставте каструлю на вогонь. Після закипання варіть суміш на повільному вогні 5 хвилин. Якщо хочете, щоб соус вийшов густішим, то уварюйте його довше, щоб випарувалася зайва рідина.

Заздалегідь підготуйте баночки для соусу. Найкраще використовувати тару невеликого обсягу. Хоча навіть після розтину така заготівля довго не псується, все-таки краще вживати свіжий продукт. Банки помийте з содою і простерилізуйте одним із зручних способів: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Я прогоріла банки у духовці. Кришки від банок промийте, прокип'ятіть і просушіть.

Хріновину розкладете по стерильним банкам і відразу закрийте кришками. Переверніть банки вгору дном і укутайте ковдрою. Після остигання заберіть заготовку на зберігання в прохолодне місце. Додаткової стерилізації вона не вимагає, оскільки у складі один із найкращих консервантів – хрін, він довго не дозволить соусу зіпсуватися. Приємного апетиту!





На правах реклами