Ми у Facebook
14.10.2024, 13:44

"Холодну юшку" пропонують внести до нематеріальної культурної спадщини області та України

Рівненська область планує ініціювати внесення "холодної юшки" до переліку нематеріальної культурної спадщини, спершу на регіональному рівні, а згодом — на національному.

Процес, який не потребує фінансових витрат, сприятиме збереженню культурної ідентичності та офіційно закріпить право на цю страву як частину місцевої традиції.

Документальний старт ініціативи запланований на початок 2025 року, повідомила очільниця обласного центру народної творчості Ірина Рачковська. Її чоловік Ярослав з 2020 року активно популяризує страву як носій цієї традиції.

"Холодна юшка" є поширеною в Березнівській, Соснівській, Рокитнівській та Корецькій громадах. Основними інгредієнтами страви є сушені гриби та риба, зокрема оселедець. Раніше ця страва мала обрядове значення й готувалася на Святвечір, а нині її часто подають на весіллях.

Популяризація цієї гастрономічної традиції триває. Зокрема, 13 жовтня у селі Зірне відбувся фестиваль "Холодна юшка у пана Малинського" в парку графа Емануеля Малинського. Захід мав благодійну мету, зібравши 50 тисяч гривень на потреби ЗСУ.



До переліку нематеріальної культурної спадщини України з Рівненщини вже внесені такі традиції:

- виготовлення та гра на дудці-викрутці,
- наряджання могильних хрестів,
- приготування голубців із млинцями по-радивилівськи,
- бортництво,
- водіння Куста.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ