Ми у Facebook
12.11.2024, 07:46

Які алкогольні напої краще пити українцям, щоби зберегти залишки здоров'я?

Чіткого загальноприйнятого наукового визначення «якості алкоголю» зараз взагалі то немає. Використання цього терміну значно варіюється в залежності від наукової галузі та конкретного автора рекламної статті чи відео.

Медик або фізіолог вкладають у це поняття свій зміст, а от кавіст чи сомельє розглядають проблему під зовсім іншим кутом.

Саме тому факторами «якості алкоголю» можуть бути як його смак та аромат, так і відсутність у ньому певних токсичних домішок. Всі ці фактори можуть впливати на ціну, імідж бренду чи клас самого напою. Але як ці показники пов'язані з питаннями стану вашого здоров'я?

Навіть поверховий огляд показує, що термін «якість алкоголю» настільки неоднозначний, що його слід чітко визначати що саме ми маємо на увазі щоразу, коли ми його використовуємо. Інакше можуть виникати різні непорозуміння.

В галузі науки про їжу (нутріціології), а також з точки зору споживача, якість спиртного, в основному, визначається такими факторами, як смак самого напою, а також відсутність неприємного післясмаку та поганих відчуттів після того, як ви його випили.

Проблема в тому, що такі показники дуже важко виміряти. Доступна література показує, що у більшості випадків, коли у західних країнах проводили експерименти з розпізнавання смакових якостей алкоголю, звичайні споживачі дуже часто не могли відрізнити марки пива або навіть точно визначити міцність спиртного напою по смаку. 

Отже, найчастіше образ високого класу спиртного напою на полиці магазину формується швидше рекламниками та маркетологами, ніж реальною якістю алкоголю.

Набагато точніші визначення мають встановлені державні стандарти та технічні вимоги до харчового спирту. Там точно вказані і потрібна міцність, і наявність тих чи інших домішок у встановлених кількостях.

І є ще щось, що точно нас не обдурить. Це стан похмілля. Усі, хто має хоча б малий досвід вживання спиртних напоїв, так чи інакше стикався із цим явищем.

Думка про прямий зв'язок між вживанням неякісного алкоголю та сильним похміллям на ранок поширена в народі і давно стала незаперечною істиною.

То як же тоді пов'язані ГОСТ, ДСТУ та похмілля?

Що говорить про якість спирту наука, державні стандарти та що ми можемо до цього додати від себе?

Отже, головна складова будь-якого спиртного напою – етиловий спирт. Отримують етиловий спирт бродінням цукрозміщувальної сировини. З цієї сировини одержують брагу. А потім, шляхом дистиляції або ректифікації (дві зовсім різні технології), а також подальшого очищення, отримують чистий спирт того чи іншого рівня якості.

На якість спирту впливає його відповідність вимогам міцності (згідно з встановленими нормами для харчового спирту - 96,0-96,5% об.), а також кількістю визначених стандартами домішок. Особливу увагу слід приділити вмісту метилену та сивушних олій. Чим їх менше, то краще. Бо саме ці домішки значною мірою відповідають за такі явища як інтоксикація та похмілля.

Відомо, що найчистіший харчовий спирт одержують із зернової сировини. 

Виділяють основні сорти харчового етилового спирту (лікуємо від гірших до кращих): 1-го сорту, вищого очищення, «Базис», «Екстра», «Люкс», «Альфа», «Пшенична сльоза».

З усього цього списку лише «Альфа» та «Пшенична сльоза» виготовляються виключно із зернової сировини та проходять високоякісне очищування на сучасному рівні. 

Сорт спирту зазвичай вказано на етикетці напою. Звертайте увагу.

Джерело — https://10-litrov.bar 

На правах реклами

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ