Ми у Facebook
18.07.2011, 14:08

Уперше в Україні рівненський театр поставить п'єсу оскароносного драматурга МакДонаха [Фото+Відео]

Театральний сезон 2010-2011 року рівненський обмуздрамтеатр завершив прем'єрою комедії "Наполеон та Корсиканка" Іржи Губача. А вже на осінь директор театру Володимир Петрів вирішив замахнутися на п’єсу "Каліка з острова Інішмаан" володаря "Оскара" Мартіна МакДонаха.
Наполеонівський підсумок сезону рівненські актори підбили з подачі режисера Олександра Олексюка. Прем'єра комедії Іржи Губача тут відбулась 3 липня. Відомий твір актори готували у стислі терміни, паралельно з журналістською виставою "Пошились у дурні". Утім, рівненський Наполеон у виконанні заслуженого артиста України Петра Ліснічука виявися не гіршим за столичні та закордонні аналоги.



— Коли готували п’єсу, то не хотіли, щоб вона сприймалась суто як комедія, — зізнався актор. — Жарти-жартами, а автор змушує задуматись про буденні речі, вчить радіти тому, що є.
Гумору виставі додає і майстерна гра заслуженої артистки України Галини Цьомик. Цей тандем разом з виконавцями інших ролей, і справді, змусив глядачів 17 липня сумувати й радіти, замислитися про свої маленькі наполеонівські плани.



Тим часом рівненським акторам є що пригадати за останній сезон. Тут і успіхи вистави "Калігула" на фестивалях у Дніпродержинську і Херсоні, постановка благодійної вистави "Пошились у дурні" з журналістами-аматорами, гастролі у Житомирі. А наступного сезону їх чекають поїздки до Бреста та Санкт-Петербурга. Словом, закриття театрального сезону хоч і не вийшло сенсаційним, проте з наполеонівськими планами на наступний сезон.

Команда театру вже приступила до підготовки знаменитої п’єси "Каліка з острова Інішмаан" сенсаційного ірландського драматурга Мартіна МакДонаха. Його популярність серед режисерів і глядачів зараз може позмагатись із самим Шекспіром. Адже вистави за п’єсами МакДонаха йдуть і в Нью-Йорку, і в Лондоні, а також в інших великих містах світу. До того ж, на декількох сценах одночасно. Замахнулись на МакДонаха вже чимало російських театрів. Разом з рівненським "Калігулою" "Каліку" українському глядачеві показав Пермський театр "У моста". Цей колектив має у своєму активі вже шість постановок МакДонаха.



В Україні ж кинути виклик наступнику Шекспіра поки що ніхто не наважився, окрім рівнян. За режисерування взявся сам директор театру Володимир Петрів. До прикладу, його постановка "Суперників" з успіхом йде в театрі вже понад сім років.

— Спроба поставити МакДонаха – це вже показник рівня театру. Звичайно, ризикуємо, адже у підготовки п’єси може бути лише два звершення — грандіозний успіх або провал. Тому стараємось на максимумі, — зауважив Володимир Петрів. — Сама п’єса побудована на хитросплетінні відносин навколо каліки Боббі, який хоче зніматися в Голлівуді.

Зараз актори лише розпочали підготовку, а основна робота буде після відпусток, на початку осені. А оцінити рівненську інтерпретацію знаменитої п’єси глядачі зможуть вже у новому сезоні. Тож варто набратися терпіння.





На правах реклами