Ми у Facebook
04.07.2013, 16:47

В Україні пропонують скасувати податок на нерухомість

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект Кабінету Міністрів, яким фізичні особи звільняються від сплати в 2013 році податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, так як необхідний час на формування реєстру його платників.
За ухвалення закону №2405 «Про внесення змін до ст. 265 Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості» проголосував 241 народний депутат.
Згідно з документом, у 2013 році органи державної податкової служби не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичним особам – платникам податку, й цей податок фізичними особами не оплачується.

Крім того, для формування реєстру податкова повинна до 1 липня 2013 направити власникам житла за місцем їх реєстрації повідомлення про звірення кількості належних їм жилих об'єктів та розмірів їх житлової площі.

У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 року мають звірити отримані від податкової дані з інформацією на підставі оригіналів документів про право власності на нерухомість.

Після цього податкова за місцем проживання платників податку після завершення звірки повинна надати відповідну інформацію податковим органам за місцезнаходженням об'єктів в 10-денний термін. При цьому податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування.

Рівненські податківці розповіли, як нараховується податок на нерухомість і як його сплатити

Крім того, закон встановлює, що податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м від цього показника. Така пільга надає 1 раз за кожен базовий податковий (звітний) період (рік).

Таємниця будівництва в центрі Рівного [Розслідування]

За словами директора Департаменту оподаткування фізичних осіб Міністерства доходів та зборів України В’ячеслава Бусарєва, у бюджет України на кінець червня вже надійшло 7,2 млн грн податку на нерухоме майно від фізичних та юридичних осіб.

Згідно з діючими нормами, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) розраховується окремо по кожному об'єкту.

Документ також передбачає більшою мірою диференціацію шкали податків, передбачивши введення податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м для фізосіб, що володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.

При цьому зберігаються ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

Відповідно до закону, ставки податку для юросіб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків площею не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термін подачі юрособами податкової декларації до 20 лютого, тоді як в даний час встановлено до 1 лютого.

Із 15 квітня українці отримуватимуть квитанції на сплату податку на нерухомість

Документ також розширює список громадян, яким можуть бути надані податкові пільги на один об'єкт, доповнивши його категоріями дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, що виховуються одинокими матерями. Крім того, до списку податкових пільговиків внесли житло, що належить монастирям, а також не більше двох житлових об'єктів для інших релігійних організацій.

У разі підписання закону президентом Віктором Януковичем, він набуде чинності наступного дня після його публікації в ЗМІ.

Джерело: НБН





На правах реклами