Ми у Facebook
27.01.2014, 14:14

Позачергова сесія Рівненської обласної ради [ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ]

Депутати Рівненської обласної ради, попри не достатню для проведення позачергової сесії кількість присутніх, працюють у режимі Народної ради. Пікетувальники погрожують не випустити їх із приміщення, якщо не буде ухвалено рішень, на які очікує Майдан.
13.59. У сесійній залі Рівненської облради зібрались депутати, аби взяти участь у позачерговій сесії, яку вимагає провести опозиція. Присутніх бракує...

14.15. Депутати сформували робочу президію і увмікнули систему "Рада". За даними електронної реєстрації, присутні 36 депутатів. Цього недостатньо, аби сесія була правомочною. Відтак, поки що вирішили обмінятись думками і обговорити поточну ситуацію.

"Якщо хтось не має змоги доїхати із районів, ми готові допомогти з транспортом, - заявив представник громадянської мережі "ОПОРА", активіст рівненського Євромайдану Андрій Токарський. - Адже це питання надзвичайно важливе для місцевої громади".

КАРТА ЗАХОПЛЕННЯ ОБЛАСНИХ АДМІНІСТРАЦІЙ В УКРАЇНІ

14.16. Депутати сформували робочу президію, до складу якої увійшли представники депутатських фракцій, груп і опозиційних партій: Михайло Кирилов ("Батьківщина", Олексій Бучинський ("Свобода"), Георгій Лебедюк (Українська народна партія) та Олексій Кособуцький (депутатська група "Рівненщина").

Засідання розпочалось із хвилини мовчання за загиблими під час подій на Грушевського.

У залі присутній депутат-регіонал, перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко. Його появу депутати зустріли оплесками.

На Волині готуються обрати нового голову обласної ради

14.21. Депутати чекають, що кількість присутніх збільшиться. Поки що вони обмінюються думками про нинішню ситуацію і радяться щодо подальших дій.

14.30. Депутат обласної ради Юрій Супрунюк пропонує оголосити перерву і почекати, поки доїдуть інші депутати. Депутат Степан Павлюк пропонує створити міжфракційне об'єднання "Народна рада".

14.32. Тим часом у сесійній залі з'явився ще один депутат - Петро Головайчук - відтак, депутатів облради, присутніх на засіданні, вже 37. Найближчим часом, кажуть, має прибути і депутат від Партії регіонів Світлана Левицька.

Депутати Рівненської районної ради вимагають перевиборів[ОНОВЛЮЄТЬСЯ]

14.33. Слово має народний депутат України, в.о. голови Рівненської обласної організації ВО "Батьківщина" Микола Кучерук. Саме йому на перехідний період довірили очолити виконком Народної ради Рівненської області, про що було оголошено на вчорашньому народному вічі біля облдержадміністрації.

- Хто не прийде на позачергову сесію - не має права називатись депутатом, - заявляє Микола Кучерук.

- Дивлячись на ситуацію в країні, боляче мені стає за наших земляків, тих людей, які не прийшли на сесію, - продовжує лідер рівненської "Батьківщини". - Я зустрічався з депутатом обласної ради, лікарем з Костополя Василем Осадчуком у його кабінеті. Запитував, чи приєдете на сесію, чи будете з народом. Він написав мені заяву: "Я сьогодні буду на сесії обласної ради". Скажіть, мешканці Костополя, які зараз віддають своє здоров'я на Майдані, чи представляє ваші інтереси такий депутат, який сьогодні відсутній на сесії?

Лідер Народної ради Рівненщини Микола Кучерук: досьє [+Фото]

14.37. Тим часом до числа присутніх доєдналась депутат від Партії регіонів Світлана Левицька. Присутніх уже 38. Цього все ще замало, аби сесія була правомочною.

14.41. Обмін думками триває. Позафракційний депутат Степан Молчан пропонує вивести захід на вулицю. Представник "Батьківщини" Сергій Штурхецький - розпочати роботу в режимі Народної ради.

Чи потрібна у Рівному вулиця Героїв Майдану? [ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ]

14.50. Виступає представник Партії регіонів, перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко. Каже, що в телефонному режимі говорив ледь не з кожним із більшості і не розуміє, чого вони сьогодні не прийшли, якщо в країні - така ситуація. Запитує у депутатів, чи ходити йому на роботу - мовляв, пікетувальники не пускають, а потім опозиція каже, що людей немає на робочих місцях...

Рівне: провладні депутати облради вже говорять про дострокові вибори Президента

14.57. Виступає голова Громадської ради при Рівненській облдержадміністрації Юрій Ходаковський. Пропонує, аби Громадська рада допомагала Народній раді у роботі.

14.59. Оголосили, що місце померлого депутата облради від "Батьківщини" Миколи Лустюка в обласній раді займе Валерій Богородицький, але відповідне рішення ще не підписане.

У Рівненській облраді буде ще один депутат від "Батьківщини"

15.01. Тим часом до сесійної зали увійшли активісти Євромайдану.

- Скільки ви тут будете сидіти? - звертається до депутатів один із них. - Шановні депутати, виконайте будь ласка свій конституційний обов'язок. Хто не прийшов - то і не треба...

Народне віче у Рівному співає гімн: ВІДЕО

15.05. На голосування поставили пропозицію оголосити перерву на 2 години. "За" не проголосував жоден депутат.

15.07. Микола Кучерук пропонує почати роботу в режимі Народної ради як міжфракційого об'єднання в обласній раді. "За" - 34, не голосували 4, рішення не прийняте. Дехто каже, що не спрацювала кнопка. Переголосовують - тепер "за" ще менше, 32 депутати, не голосували 6. Депутати зясовують, в чому причина. Виявляється, дехто замість кнопки "за" натиснув кнопку "прошу слова". Переголосовують ще раз. За - 37, не голосував 1. На табло висвічується: "Рішення не прийняте". Але депутати працюють далі...

15.13. До порядку денного пропонують внести, зокрема, такі питання: про визнання Народної Ради України як колегіального органу, який уповноважений представляти інтереси народу України; про висловлення недовіри голові обласної ради, першоиму заступнику, заступнику та керівнику апарату; щодо звернення про повернення "Беркута" до місць дислокації на Рівненщині; про утворення загонів народної самооборони; про повернення делегованих повноважень від Рівненської облдержадміністрації до обласної ради; про створення виконавчого комітету Рівненської обласної ради.

15.18. Депутат Олег Ващук (Радивилівський район) звернув увагу присутніх на те, що сьогоднішні рішення можуть бути визнані нелегітимними. Він запропонував передати їх у письмовому вигляді на сесію обласної ради. Але більшість присутніх не підтримали цю пропозицію і депутати працюють далі...

15.20. У сесійній залі з'явився колишній голова обласної ради (1998-2002) і Дубенської райдержадміністрації (2011-2013) Данило Корилкевич.

15.30. Ставлять на голосування пропозиції про припинення повноважень голови обласної ради та першого заступника голови. В обох випадках "за" 31 депутат, "проти" - 2, не голосують - 5.

15.41. Слово бере представник депутатської групи "Рівненщина" Степан Павлюк.

- Ми проводимо пленарне засідання міжфракційного об'єднання "Народна рада", - говорить він. - І ніякої легітимізації з боку обласної ради нам не потрібно. Тому ми маємо право голосувати за ті рішення, які ми вважаємо за потрібне прийняти.

15.45. У залі вже присутні 40 депутатів. Бракує одного... Депутати продовжують роботу.

15.55. З трибуни облради виступив начальник УМВСУ в Рівненській області Дмитро Лазарєв. Запевнив, що міліція не вживатиме силових дій щодо активістів рівненського Майдану.

15.58. Депутат Петро Головайчук (Гощанський район) оголосив заяву фракції Народної партії. В ній містяться такі симоги до народних депутатів України:

1. Негайно прийняти політичне рішення про повернення до парламентсько-президентської форми правління.

2. Відправити у відставку Кабінет міністрів України.

3. Скасувати закони, прийняті Верховною Радою України 16 січня 2014 року, окрім Закону про Державний бюджет України на 2014 рік.

4. Прийняти Закон про амністію всіх учасників подій, пов’язаних з масовими акціями протесту.

5. Провести позачергові вибори народних депутатів України разом з виборами Президента України.

6. Працювати у безперервному пленарному режимі до повного врегулювання політичної кризи в державі.

ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗАЯВИ

16.02. Депутати запитують Петра Головайчука, де його колега по фракції Народної партії, перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко. "Він у лікарні з високим тиском", - пояснює депутат.

16.05. На трибуні - знову представник рівненського Євромайдану. Цього разу слово має громадський активіст Олексій Хахльов. Він, як представник ГО "Майдан", заявляє депутатам, що двері до приміщення, де вони зібрались, заблоковані, і обранців не випустять, допоки вони не ухвалять рішень, на які очікує Майдан.

Рівне: в облраді заблокували двері, депутатів погрожують не випустити

16.09. Депутат від "Батьківщини" Сергій Штурхецький пояснює причину відсутності на засіданні свого колеги по обласній раді - ректора Національного університету "Острозька академія" Ігоря Пасічника. Каже, що він зараз у Києві, намагається допомогти затриманим випускникам академії Юхиму Дишканту, Артуру Ковальчуку і Дмитру Москальцю, які знаходяться під арештом.

16.12. "Хто має бажання вийти - хай спробує вийти, через людей", - звертається до депутатів представник УНА Олександр Музичко, підтверджуючи, що двері до приміщення заблоковано.

16.15. Виступає нардеп Микола Кучерук. Пропонує компромісне рішення: проголосувати зараз за скликання другого пленарного засідання чергової сесії облради сьогодні о 17.30. Голосують, більшість - "за". Співробітників апарату просять знайти керівників облради, передати їм це рішення, аби було підписане розпорядження про скликання сесії. Мовляв, якщо немає Юрія Кічатого, нехай знайдуть Михайла Кривка або Олександра Чуприну. На заперечення "Кічатий у Києві" чути вигуки: "Нічого, три години - і приїде, ми будемо чекати". Микола Кучерук: "Якщо Кічатий у Києві, я готовий виїхати йому назустріч"...

Депутати встають з місць. Збираються очікувати у приміщенні початку засідання о 17.30. Зараз чути репліки окремих депутатів: ми сюди приїхали, як саме ті, хто хоче змінити щось в країні, а нас же і не випускатимуть?.. Поки що вони не намагаються залишити приміщення...





На правах реклами