Ми у Facebook
05.01.2015, 15:00

Депутат Рівненської облради Олексій Кособуцький: Життя змінюють активні громадяни

У Рівненській облраді навряд чи хтось краще за Олексія Кособуцького розуміється в питаннях бюджету. Але принциповість і професіоналізм при розподілі коштів місцевої скарбниці зіграли з ним злий жарт.
Вже після Майдану частина депутатів з “нової” влади разом із залишками колишньої усунули Олексія Кособуцького з посади голови бюджетної комісії.

Нового очільника комісії так і не обрали до кінця року. Вчинити політичну розправу над неугодним виявилось простіше, ніж знайти рівноцінного фахівця у питаннях бюджету. А Олексій Кособуцький тим часом продовжує сміливо відстоювати власну позицію в обласній раді і відверто говорити про непопулярні речі, про розчарування, викликані Майданом, про нові виклики і шанси для Рівненщини та України в цілому.

– Революція Гідності не змінила у системі влади в Рівненській області за великим рахунком нічого, крім двох прізвищ на головних кабінетах. Старі підходи до влади, зловживання — все стало ще більш явним і, я б сказав, диким. За одним порухом руки дива не сталося. Владу ніхто не віддав і не віддає. Тому я не виключаю другої, після 2013-2014 років, хвилі протестів. Люди бачать, що одна банда змінила іншу, тому можливий стихійний протестний рух на хвилі несприйняття, заперечення відсутності реальних змін.

З іншого боку, Майдан і війна змінюють світогляд багатьох людей, кут їхнього зору на реалії життя, на функції влади. Відходить покоління, сформоване комуністичним ладом. Відсутність КПУ в новому парламенті — лише зовнішній, але досить символічний прояв цієї тенденції. У політику, в громадське середовище приходить багато нових людей з іншим світоглядом. Поки що це не критична маса, але їхня пропорція буде збільшуватись, і в цьому — надія та можливість для України. Допоки жителі не стануть громадянами — нічого не відбудеться. І приклад Рівненщини це якраз переконливо засвідчує: революція сама по собі може не змінити нічого. Рушій змін — це саме активні громадяни з новим світоглядом, це постійний громадський контроль за діями влади.

Події такого масштабу і такого впливу, як нині в Україні, не так часто відбуваються в інших державах. Перед нами зараз стоять колосальні виклики, але, з іншого боку, це можливість прискорено пройти болісне, але необхідне навчання. Маємо змогу за кілька років пройти той шлях, який інші країни проходили десятиліттями, і гідно відповісти на ті виклики, які ігнорували впродовж попередніх 23 років незалежності. Сьогодні є великий шанс на практиці зрозуміти, як потрібно облаштувати країну. І не просто зрозуміти, а й спільними активними діями змінювати життя навколо себе.

До теми:

Олексій Кособуцький - політик, який говорить непопулярні речі

Олексія Кособуцького не влаштовує реформування медицини

Олексій Кособуцький - у ток-шоу "ТелеМайдан" на "Рівне 1"

2014: підсумки року на Рівненщині

Підсумки 2013 року для Рівного та Рівненщини

2012: підсумки року для Рівного та Рівненщини





На правах реклами