Ми у Facebook
11.01.2015, 21:30

Яка буде зима 2015: прогнози синоптиків, погодні прикмети

Народні синоптики, вчені-кліматологи та астрологи спробували передбачити, яка буде зима 2014 - 2015 в Україні й коли прийдуть сніг та морози.
Так-от, більшість з них вказує, що зима прийде досить рано, буде зі снігом та буревіями, часом аномально холодною і затягнеться надовго.

Як зазначила провідний спеціаліст Морського гідрофізичного інституту, кліматолог Олена Воскресенська, сильний холод, який очікується у січні-лютому 2015, пов'язаний з аномалією в Тихому океані. Як розповіла науковець журналістам vesti.ua, «Його температура виросла на один градус, а це означає, що у напрямку України взимку підуть полярні повітряні маси. Зима буде затяжною, і температура у січні-лютому опуститься місцями аж до -25…-30 градусів». Щоправда, за її словами, незважаючи на холоди, багато снігу не передбачається.

На основі обробки статистичних даних про погоду за останні 6 років, деякі метеорологи вже представили орієнтовний щоденний прогноз на перший зимовий місяць - грудень 2014, пише pogoda.mail.ru. Початок зими, як і торік, буде без великих холодів. Наприклад, у Києві температура у грудні лише на кілька днів може опуститися нижче -8…-10 градусів, у Рівному найхолодніші ночі та ранки до -7 градусів ймовірні 20-21 грудня.

Натомість Український гідрометеорологічний центр довгострокових прогнозів на прийдешню зиму поки що не робить.



Що кажуть народні синоптики:

Від такої невдячної справи, як довгостроковий прогноз погоди, відмовився і народний синоптик із Луцька, відомий письменник та журналіст Володимир Лис. Із 1988 до 2012 року він спостерігав за погодою у період з 26 грудня по 6 січня. Кожен із цих 12 днів вказував на відповідний місяць наступного року.

Натомість народний синоптик із Луганська Леонід Горбань прогнозує дуже холодну і сніжну зиму 2015 – такої на сході України він не пам’ятає давно. Сніг тут лежатиме майже всю зиму. За його словами, вже у першій декаді листопада почнуться невеликі морози, а весна прийде аж після 27 березня. Сильні морози до -15 почнуться вже у першій половині грудня. «На Новий рік температура буде -23…-25 і сильний сніг. Взагалі, цієї зими сильні морози триматимуться по 12–15 днів підряд, а відлиги будуть тільки на два-три дні», - розповів народний синоптик. Морози спадуть тільки на Різдво 6-7 січня і на кілька днів у лютому, а плюсова погода настане лише наприкінці березня, - такий прогноз дає Леонід Горбань.

А от народний синоптик із Дніпропетровська Валерій Некрасов не такий категоричний. За його даними, зима буде помірно холодна і малосніжна, але затягнеться до середини березня. За його прогнозами, холодно буде у січні-лютому. Щоправда, найжорстокіші морози -22 градуси ймовірні лише кілька днів у першій половині лютого. У грудні ж буде не нижче -10, а на Новий рік можлива відлига.


Тунель кохання взимку. Клевань, Рівненська область. Фото із сайту adme.ua

Прогнози астрологів та екстрасенсів на 2015 рік Кози (Вівці):

Як стверджують українські астрологи, зима 2014-2015 очікується затяжною, зі снігом, часом з морозами до -15 …-25 градусів. Великих відлиг не буде, але наприкінці березня випаде мокрий сніг і все вкриється льодяною кіркою, пише Енігма.

Погода в Год Лошади: Украину будет кидать то в жар, то в холод

Відомі провидці, астрологи та екстрасенси у своїх передбаченнях на 2015 рік Дерев`яної Кози (Вівці) говорять: як і в 2014 Році Коня, погода на планеті буде нестійкою, примхливою, з природними катаклізмами – великими повенями, землетрусами, ураганами й цунамі.

Передбачення і пророцтва на 2015 рік

Інтернет-ресурси масово наводять передбачення ясновидиці Ванги і астролога Павла Глоби, де йдеться про катастрофічні наслідки глобального потепління у різних куточках планети.

А от відомий російський астрофізик і прогнозист Хабібулла Абдусаматов, навпаки, говорить про те, що похолодання неминуче. Вже наприкінці 2014 року починається новий (малий) Льодовиковий період, який обіцяє зміну клімату по всій планеті. У зв’язку з низькою активністю Сонця середня температура на всій Землі поступово знижуватиметься – на 1,5 градуса до 2060 року. На людство у північній півкулі чекають аномальні холоди в майбутньому, до яких треба готуватися вже. Уявіть собі, скільки проблем принесло глобальне потепління – а температура підвищилася лише на 0,7 градуса за 100 років!



Природні прикмети на зиму:

- Чим більша спека була влітку, тим холодніша буде зима.
- Який був Яблучний Спас - такий буде січень.
- Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше настане зима.
- Грім у жовтні - на малосніжну, м'яку й коротку зиму.
- Білочки припасли багато горіхів - на холодну зиму.
- Білка мостить гніздо високо - на теплу зиму, низько - на люту.
- Чорна бузина і калина достигли не по порі - чекай холодної і лютої зими.
- Вишня на Покрову має зелене листя - буде сувора зима.
- Горiхiв багато, а грибiв мало - зима буде снiжною i суворою.
- На дубi багато жолудiв - на сувору зиму.
- Якщо бур'яни виросли дуже високі, то зима буде сніжною, з частими завірюхами.
- Лушпиння на цибулі тонке - зима буде теплою, а грубе й у багато шарів - холодною.
- Якщо до середини жовтня не осипалося з берези листя - сніг ляже пізно.
- Якщо береза жовтіє знизу, перший місяць зими буде холодний, якщо з середини - другий, а якщо з верхівки - то третій.
- Якщо жовтень холодний, то і зима не тепла.
- У жовтні вітер зі сходу - холодна зима.



Народний календар:

4 жовтня - Кіндрата. Різкий північно-східний вітер - на холодну зиму.
8 жовтня - Фросини. Якщо цього дня випаде сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада).
9 жовтня - Івана Богослова. На Богослова дощ зі снігом - у січні тричі йтиме дощ.
14 жовтня — Покрова. Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
- Якщо на Покрову сухо i тепло - зима буде пiзньою.
- Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто - до легкого року, а не чисто - до суворої зими.
- Якщо лелеки не вiдлетiли до Покрови - на теплу зиму.
- Якщо вітер з півдня - зима буде теплою, з півночі - холодною, із заходу – сніжною, коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.
- Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні.
20 жовтня. Якщо земля вкриється сніжком, то через місяць бути справжній зимі.
23 жовтня - Євлампія. Якщо на Євлампія ріжки місяця на північ - буде незабаром сувора зима, сніг ляже на суху землю. Якщо ріжки місяця на південь - чекай скорої зими, буде сльота і грязюка до самої Казанської (4 листопада).
8 листопада – Дмитра. На Дмитра без снiгу - зима ще не скоро. Якщо ж випав снiг, то на Введення (4 грудня) буде снiгу по колiна.
14 листопада – Кузьми та Дем'яна. Як вiтер на Кузьми-Дем'яна, то буде зима санна.
25 листопада - святителя Iоанна Милостивого. Якщо у цей день дощ чи снiг, то буде ще тепло аж до Введення (4 грудня).
30 листопада - святителя Григорія чудотворця, єпископа Неокесарійського. Яка погода на Григорія-Зимовказівника - така буде зима.
1 грудня – Романа і Платона. Який перший день грудня, така буде і вся зима. Платон і Роман підкажуть зиму нам: який ранок - такий грудень, день вказує на погоду січня, який буде вечір - таким буде й лютий.
12 грудня – Парамона перед Андрієм. Ранок красний - бути грудню ясним. Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде - холодна й зі снігом.
17 грудня — Варвари. Якщо до цього дня сніг не вкрив землю - зима буде м`якою, а як випаде - довгою і холодною.





На правах реклами