Сезон березового соку: 5 цікавих рецептів
Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорте. Після цього поставте банки в гарячу (80–90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації.
Березовий сироп
З березового соку готують також сироп, який згодом можна додавати в напої. Для цього рідину випарюють на повільному вогні при відкритій кришці, поки вміст не загусне до консистенції меду. Потім сироп треба злити в банку і зберігати в холодильнику.
Рецепт березового квасу
Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований, підбадьорливий напій!
Березовий квас з медом та лимонами
До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штуки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже й через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується і його можна зберегти на все літо.
Березове вино
Сто років тому з березового соку готували вино. В одному відрі соку розчиняли 200 г цукру й уварювали його на малому вогні на третину, збираючи піну. Потім сік фільтрували через густе сито чи полотно і додавали нарізаний шматочками лимон. Як сік охолоджувався до температури 30-35°С, до нього додавали 1 ложку дріжджів. Коли з'являлася піна, її знімали ложкою, а сік розливали в пляшки, закупорювали, ставили в холодне темне місце. Через 2-3 місяці вино готове до вживання.
Більше рецептів приготування різних напоїв з березового соку та корисних порад щодо використання цілющої "березової сльози" в народній медицині та косметології читайте у "Рівненській газеті" №11 від 12 березня та №13 від 26 березня 2015.
СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині та Волині активно збирають березовий сік
Березовий сік: як, коли і де збирати (+ РЕЦЕПТИ)
Рівняни у соцмережах діляться рецептами приготування березового соку
Рівнянка ділиться своїм рецептом консервування березового соку

Поливаний понеділок 2025: традиції, історія та заборони

Другий день після Великодня в Україні має особливу традицію — Поливаний понеділок.
переглядів: 378
Які закуски зробити на великодній стіл: поради від досвідчених господинь

Великдень — одне з найочікуваніших свят у році, коли за родинним столом збираються найрідніші. Після святкового богослужіння і освячення паски, яйця, м’яса та інших наїдків — настає час застілля. І саме закуски задають тон усій великодній трапезі.
переглядів: 275
Привітання із Великоднем 2025: які приємні слова сказати близьким

Великдень — одне з найсвітліших і найтепліших свят у році. Це час, коли серце наповнюється добром, надією та радістю. У 2025 році Світле Воскресіння Христове святкуємо 20 квітня — саме час підготувати щирі слова для найрідніших.
переглядів: 377
У центрі Рівного трапилась аварія: що відомо

У Рівному в центрі міста, на вулиці Соборній, сьогодні аварія спричинила затори на деякий час.
переглядів: 583
Як не набрати зайві кілограми на Великдень: топ-3 поради

Великодні свята - це період, коли дуже легко набрати кілька зайвих кілограмів. Смачна паска, крашанки, м'ясні страви та відсутність фізичного навантаження лише сприяють цьому.
переглядів: 2010