Як відрізнити їстівні опеньки від отруйних [+ПОРАДИ]
КОЛІР
Збираючи опеньки пізньої осені, спостережливі грибники помічають таку особливість: колір гриба залежить від того, в якому лісі він росте - листяному, хвойному або змішаному, які дерева там переважають, який клімат і яка погода в цій місцевості. У більшості випадків колір опеньок залежить від ґрунту і навколишніх дерев. Вони бувають і світло-коричневі, і бежеві, і мідні.
У дубовому лісі капелюшок гриба темніший. А на вирубках шапочки можуть бути майже жовтими. Дехто навіть починає сумніватися: а чи дійсно це справжні опеньки? Чи не отруйні вони?
КАПЕЛЮШКИ
Осінні опеньки, на відміну від літніх, не так легко сплутати з несправжніми отруйними. У справжніх осінніх опеньків (Armillariella mellea) є чіткі особливості, що характерні для цього гриба. Найперша особливість, що кидається у вічі - це махровий капелюшок з більш темною лускою. У молодих грибів він ніколи не буває гладеньким. Однак у старих опеньків луски залишається дуже мало. І тут їх можна сплутати з несправжніми чи отруйними грибами. Іноді в справжніх опеньків шапочка не напівкуляста, а з горбочком.
Їстівні осінні опеньки: А, Б - молоді, В – старі
ЗАХИСНА ПЛІВКА ТА «СПІДНИЧКА»
Дуже важлива особливість осінніх опеньок - захисна плівка у гриба, яка починається від шапочки і з'єднується з ніжкою гриба. Така захисна плівка виразно спостерігається у молодих грибочків, а також у маленьких за розміром грибів. У літніх опеньок (Kuehneromyces mutabilis) захисна плівка слабо виражена, у несправжніх - практично відсутня. У дорослих їстівних опеньок плівка розривається, і на ніжці залишається кільце або «спідничка».
У несправжніх опеньок ніжка повністю гладенька!
НІЖКА
Дуже важливий спосіб відрізнити отруйні чи неїстівні опеньки від справжніх полягає в тому, що у справжніх пізніх опеньків майже завжди є товста ніжка. Хоча з цим фактом деякі грибники можуть і посперечатися, але більшість з них не зустрічала справжніх пізніх опеньків на тоненькій ніжці. Є схожі гриби, але це вже несправжні опеньки або інші неїстівні гриби.
ПЛАСТИНКИ
Є відмінності і в кольорі пластинок на зворотному боці капелюшка гриба. У помилкових опеньок вони жовті, у старих — зеленкуваті або навіть оливково-чорні, тоді як у їстівних вони кремові або світло-бежеві (у старіших – бурі).
Пластинки опеньок: А - їстівного (осіннього), Б - сіропластинчастого, В - сірчано-жовтого
ЗАПАХ
Їстівні осінні опеньки пахнуть ніжно, приємно, грибами. Неїстівні та отруйні мають виражений землистий запах.
СМАК
У помилкових опеньок смак завжди гіркий. Але краще не брати гриб на зуб і не випробовувати долю!
Несправжні опеньки: А - сірчано-жовті, Б - сіропластинчасті, В - цегляно-червоні
І наостанок - найважливіша порада для грибника - якщо ви сумніваєтеся в побаченому або зірваному грибі, то краще не беріть у кошик такий гриб! Краще назбирати менше опеньків, ніж набрати багато і потім отримати важке отруєння.
Фото із сайтів partner-org.blogspot.com, allforchildren.ru
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як маринувати опеньки, щоб були ніжними і смачними [+ПОРАДИ]
Ікра з польських грибів до столу і на зиму
Прості рецепти грибних страв на кожен день
Що приготувати з грибів красноголовців та підберезників [+ПОРАДИ]
Смачні та оригінальні страви з сушених грибів [ВІДЕО]
Салати з грибами
Рецепт на вихідні: Пиріжки з рисом та грибами
Пісні страви: Капусняк з грибами й томатним соусом
розрізнити, поради, справжні, їстівні, отруйні, несправжні, опеньки, осінні гриби
Неприємні думки та емоційна вразливість: астропрогноз на завтра
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 14 січня.
переглядів: 107
Ефективний спосіб позбутися тріщин на п'ятах
Чи не кожна жінка зіштовхується із проблемою сухих та потрісканих п'ят.
переглядів: 122
Неймовірно смачний рецепт домашніх котлет з картоплі: готуємо для сім'ї
Приготувати картопляні котлети можна дуже швидко. Ця страва не вимагає великих зусиль та коштів, але при цьому вражає своїм смаком.
переглядів: 903
Уряд виділив додаткові 5 млрд грн на «Зимову єПідтримку»: що це означає для українців
Сьогодні Уряд спрямував з резервного фонду держбюджету додаткові 5 млрд грн на реалізацію програми «Зимова єПідтримка».
переглядів: 170
Салати з крабовими паличками: прості й смачні рецепти на кожен день
Крабові палички — популярний і доступний продукт, який можна використовувати для приготування різноманітних салатів. Вони чудово поєднуються з овочами, яйцями, рисом та іншими інгредієнтами.
переглядів: 161