Ми у Facebook
16.11.2015, 12:30

Рівненський лікар назвав ще кілька причин, що могли спричинити смерть дитини

Миколка (фото vse.rv.ua)

Сільковський Павло Миколайович, лікар-анестезіолог дитячий, керівник інформаційного відділу Рівненської обласної дитячої лікарні запропонував кілька альтернативних думок для роздумів.
Як писало ОГО, лікар, якого звинувачують у смерті дитини у Рівненській обласній дитячій лікарні, - це заввідділенням планової хірургії Костянтин Думановський. Він - син екс-заступника облуправління охорони здоров'я Марії Думановської та екс-керівника обласної дитячої лікарні Георгія Думановського. І Марія Думановська виступила на захист сина.
.

А ось думка з приводу цієї трагедії колеги Костянтина Думановського - Павла сільсковського. Павло Сільковський розмістив її на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.


Прокуратура Рівного розслідує загибель в лікарні 5-річного хлопчика

"Я мав досить непрості стосунки з його батьком (Костянтина Думановського) в той період, коли Думановський Г.В. був головним лікарем нашої лікарні. Непрості вони і тепер. Тому ніхто не може дорікнути мені в заангажованості. Але я переконаний, що хірург Думановський К.Г. - не єдина причина трагедії, яка сталася, і покарання його так, як пишуть активісти, не вирішить плачевної ситуації в медицині і навіть у відділенні, яке він очолював. Я хочу максимально дистанціюватися від емоцій і запропонувати кілька альтернативних думок для роздумів", - йдеться у тексті повідомлення.

Керівник Рівненської лікарні, де померла дитина, підозрює, що медики зробили для порятунку не все

Перше, на що акцентує увагу лікар, це те, що "для усіх без винятку батьків їхні діти - найкращі". Сільковський вважає, що "немає нічого дивного в тому, що батько, маючи владу, поставив керувати відділенням свого сина. Звичайно, тут має бути здорова конкуренція, якої немає. Ми збоку бачимо, що ця людина не дотягує до рівня завідування, а батьки нас не розуміють. Тому що кожен із нас точно так дивиться на своїх дітей".

Друге, - "трагедія, яка сколихнула суспільство, стала наслідком фатального збігу різноманітних обставин. Сьогодні маса людей називають цього хірурга усілякими образливими словами, але правда ще й в тому, що за нього можна сказати не лише погане.Ми можемо не бачити цього в якийсь момент, але ж це правда".

Лікар, з вини якого у Рівному померла дитина, призначення робив без огляду пацієнта?

Третє, - "Він не бажав смерті дитини", - стверджує лікар. "Так, до нього є багато претензій стосовно бездіяльності і стосовно лікування. Справа в тому, що такими методами лікування, на жаль, ще користуються багато лікарів по всій Україні. І він в цьому не був унікальним. Зміна системи охорони здоров'я зламала б це за короткий час".

Четверте, - "Оплата праці. Це також проблема, яка могла б бути вирішена зміною системи медицини. Я бачу в цій трагедії основну проблему, на яку вказують рідні - відсутність уваги і людяності. Можливо, я тут повторюся в надцятий раз, але якби була офіційно платна (страхова) медицина, якби пацієнти самі обирали лікаря, була б здорова конкуренція між ними і була б система відбраковки випадкових людей".

"Існуючі правила легко можуть зробити злочинцем мене або будь-кого із моїх колег, - пише Павло Сільковський. - Насправді, усвідомлення цього дуже болісне. Людина - не машина. Одна і та ж патологія часто протікає зовсім по-різному. Ти намагаєшся робити все, але не завжди маєш чим допомогти і не завжди це виходить успішно. Скільки разів уже писали різноманітні скарги на мене і моїх колег. І ти ходиш у прокуратуру доводити, що не дурень і не злочинець, замість того, щоб хтось доводив протилежне. Тому не все так однозначно. Звичайно, покарання має бути. Але воно має бути таким, щоб попередити це в майбутньому і допомогти людині виправитися".





На правах реклами