Ми у Facebook
17.02.2016, 08:00

Кого з матерів-одиночок позбавлять допомоги

Міністр соціальної політики Павло Розенко на днях заявив про те, що третина всіх матерів-одиначок, які отримують допомогу на дітей, незабаром залишаться без цих виплат.
З 1 січня цього року для самотніх матерів з дітьми діють нові правила нарахування допомоги. Якщо середньомісячний дохід сім’ї на одну людину перевищує розмір прожиткового мінімуму (ПМ) на дитину, допомогу така сім’я не отримуватиме.

Із 1 квітня в Україні введуть абонплату за газ

Як пояснили на “гарячій лінії” Кабміну, раніше розмір допомоги обраховували за формулою 50% від ПМ мінус середньомісячний дохід на одну людину (враховувалися дані за півроку). При цьому виплата не могла бути нижчою 30% від ПМ. Після 1 січня діє формула 100% від ПМ мінус середньомісячний дохід на одну людину (за півроку). При цьому норму про те, що мінімальна виплата не повинна бути нижче 30% від прожиткового мінімуму, скасували.

Наприклад, прожитковий мінімум на дитину до 6 років – 1167 гривень на місяць, від 6 до 18 – 1455 гривень на місяць. Так, якщо мати з зарплатою 3 тисячі гривень і двома дітьми (5 і 12 років) раніше отримувала на молодшу дитину 350 гривень і 436 гривень на старшу, то зараз держава буде платити допомогу на 5-річну дитину – 167 гривень, а на 12-річного – 455 гривень.

При цьому, якщо у жінки з зарплатою 3 тисячі гривень є одна дитина віком до 5 років, допомога їй, після скасування мінімального розміру виплати, не закладена. Таким чином, за підрахунками міністерства соціальної політики озвучив Павло Розенко, підтримки від держави позбавлятися 200 тисяч матерів-одиначок.

На скільки в Україні зростуть ціни за лютий

- Цю пільгу отримували 600 тис. жінок. Зараз вони проходять перереєстрацію. За нашими оцінками, отримувати допомогу в уже підвищеному розмірі будуть близько 400 тис. жінок, – цитує Розенко прес-служба міністерства.

Чиновник заявив, що “не потрібно піднімати паніку” в цьому питанні. За його словами, на перенастроювання системи видачі допомоги одиноким матерям залежно від доходу сім’ї дається три місяці. Жінки отримають її в повному обсязі з 1 січня, але заднім числом.

За матеріалами www.segodnya.ua





На правах реклами