Ми у Facebook
11.03.2016, 22:00

Як навчити дитину розпоряджатися грошима

Портал "ОГО" підготував кілька ефективних рекомендацій.
Напевно вам не раз доводилося стикатися з ситуаціями, коли дитина влаштовує істерики в магазині, вимагаючи купити їй бажану іграшку чи ще щось. Саме така поведінка - перша ознака того, що чадо не вміє розпоряджатися грошима і не знає, звідки вони беруться.

Насправді, гроші відіграють значну роль у нашому житті і розпоряджатися ними діти повинні вміти змалку. То як всеж навчити дитину раціонально використовувати кошти?

1. Вчіть дитину розуміти, звідки беруться гроші. Спробуйте пояснити малюку, чому ви ходите на роботу, за що вам видають зарплату і скільки грошей витрачаєте. Після таких розмов у магазині ви зможете пояснити дитині, що коштів не вистачає і потрібно чекати наступну зарплату для купівлі іграшки.

2. Не говоріть "ні", коли мова йде про гроші. Усім нам відомо, що дитина з негативом сприймає слова відмови і відразу влаштовує істерику, тим більше, якщо відмова не супроводжується поясненням. Перестаньте говорити "ні" у магазині. Запитайте, чому малюк хоче ту чи іншу річ, що в ній цікавого. А потім поясніть, що коли будуть кошти - ви її придбаєте. Або, що ця іграшка безкорисна, ненадійна і т.д.

3. В дитини має бути скарбничка. Нехай малюк кладе туди свої заощадження, які йому дали близькі чи він отримав від вас. Так він вчитиметься економити кошти, аби назбирати на бажану річ.

4. Не обманюйте дитину. Якщо ви обіцяли купити якусь іграшку або солодощі, то зробіть це. Не обманюйте дитини і не шантажуйте її покупками. Якщо ви переживаєте, що вона ще не готова до того, щоб чекати покупки, то уникайте магазинів іграшок, щоб вберегти малюка від сліз і розчарування.

5. Хваліть дитину. Похвала працює завжди і у всьому, і в цьому питанні теж. Не бійтеся, ви не розбалуєте вашу дитину, якщо будете хвалити за конкретні досягнення. Наприклад: зміг чекати покупки іграшки і не плакав, спокійно відійшов від ряду з іграшками - похваліть. Ставте перед малюком реальні цілі, і йому буде легше їх досягати, а коли він буде бачити свій успіх, то напевно захоче продовжувати вчитися розпоряджатися грошима і далі.

6. Дозвольте бути самостійними. Дайте дитині змогу придбати щось за зекономлені нею ж кошти. Пояснюйте, які покупки будуть корисними, а які - ні.

Ну а головне у цій справі - не відгороджувати дитину від економічних проблем вашої сім'ї. Малюк повинен знати, що гроші не падають з неба і часом їх досить тяжко отримати.

Статті до теми:

Як навчити дітей самостійності?

Поради мамам: як покращити пам'ять дитини

Як відлучити дитину від грудного молока: поради рівнянок

Як впертість дитини впливає на її подальші досягнення





На правах реклами