Як рівнянам підготувати картоплю до садіння
Підготовка картоплі до садіння – одна з головних умов для отримання хорошого урожаю. А розпочати цю процедуру краще з відбору картоплі. Якщо для садіння використовувати дуже дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і врожай буде невеликий. Якщо ж садити занадто велику картоплю, то наземна частина буде розвиватися швидше, ніж коріння. Тому для отримання гарного врожаю насіннєва картопля має бути середніх розмірів. Після того, як картоплю відібрали, переходимо до безпосередньої підготовки насіннєвих бульб. Робити це можна кількома способами.
Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги
Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори
1. Прогрівання бульб. Для проведення цієї процедури за 10-15 днів до садіння насіннєві бульби занесіть в житлове приміщення, а потім тримайте їх при більш низькій температурі +7...8°С. Таким чином ви зможете прискорити озеленення бульб і сповільнити ріст гнильних бактерій і хвороботворних грибів.
2. Пророщування бульб. Цей прийом спрямований на утворення справжніх паростків для висадження у ґрунт. Його проводять у світлому приміщенні з температурою +12...14°С вдень, +6...8°С вночі. Для цього відберіть бульби масою 80-90 г, розкладіть їх тонким шаром і витримуйте так 30-35 днів.
Через кожні 6-7 днів бульби обережно перевертайте, щоб не спричинити обламування пагонів. До кінця терміну на бульбах з'являться зелені паростки довжиною 1-2 мм. Це означає, що картопля до садіння готова. Не забувайте також, що для успішного проростання бульб необхідне вологе повітря у приміщенні. Для цього бульби періодично обприскуйте водою.
3. Пророщування у поліетиленових пакетах. Цей спосіб застосовують, коли картоплі будемо садити небагато. Пророщування проводять у мішечках ємністю по 4-5 л. Для дихання картоплі в мішках роблять зробіть отвори діаметром 1-1,5 см на відстані 10-15 см один від іншого. У таких пакетах бульби утворюють зелені паростки, які тяжче пошкодити при садінні.
4. Вологе пророщування. Для отримання раннього врожаю картоплі вологе пророщування проводять у моху, торфі, тирсі, перегної. Для цього в невеликі ящики покладіть насіннєві бульби, перемішуючи їх з невеликим шаром зволоженого ґрунту. Ящики поставте у приміщення з температурою повітря +16...18°С. Цей спосіб дозволяє одержувати посадковий матеріал не тільки з пророслими вічками, а й з невеликими корінцями. А це дає можливість отримати молоду картоплю у ранні терміни.
Після того, як картоплю підготували до висаджування, варто провести профілактику хвороб. Для цього бульби можна обробити розчином мідного купоросу (1 ч.л. на 3 л води). Потім їх треба підсушити, а через 5 днів обробити розчинами мінеральних добрив або стимуляторами росту.
Ефективно також обприскувати насіннєву картоплю поживними розчинами. Для цього в 3 л води треба розвести 1 ч.л. нітрофоски і через кожні 10 днів обприскувати цим розчином. Між обробками бульби слід обприскати чистою водою.
Дуже корисно передпосадкове обсипання бульб картоплі деревним попелом або внесення його в ґрунт під час садіння у кількості 2 ст.л. під кожну картоплину.
Якщо у вас мало картоплі і для висадки в ґрунт доведеться її розрізати, робити це краще за 25-30 днів до посадки, оскільки захисний шар на зрізі утворюється протягом 3-4 днів, а потім бульби треба підготувати одним з описаних вище способів. У крайньому випадку, бульби можна розрізати за 5-7 днів до садіння, часточки розкласти тонким шаром зрізами вгору в теплому приміщенні.
Оскільки у наших краях садіння непророщенної картоплі значно знижує врожай, то описані вище процедури допоможуть його покращити.

новини Рівного., рекомендації, підготовка картоплі, картопля, в саду-городі
Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 236
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 246
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 248
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 269
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 189