Ми у Facebook
09.05.2016, 15:30

Робота в Польщі – вакансії, зарплата, умови працевлаштування

Влітку значно збільшується кількість вакансій, пов’язаних зі збором урожаю і роботою в туристичній сфері. Що ж пропонують поляки українцям цього сезону?
Все більше українців прагнуть виїхати на роботу за кордон. Це не дивно, адже зарплати там значно вищі, ніж українські, а умови роботи зазвичай не відрізняються й інколи навіть кращі. Не останньою в переліку країн, де прагнуть заробляти українці, є сусідня Польща. Щороку ця країна відкриває тисячі віз для українських заробітчан. Зазвичай, нашим співвітчизникам тут пропонують так звані "чорнові" роботи, на які самі поляки йдуть неохоче.

Влітку значно збільшується кількість вакансій, пов’язаних зі збором урожаю і роботою в туристичній сфері. Що ж пропонують поляки українцям цього сезону?

Найбільше вакансій – на фермах та в господарствах. Наприклад, поблизу Вроцлава пропонують роботу чоловікам у господарстві біля свійських тварин. За 8,5 злотих за годину потрібно прибирати, годувати тварин, косити траву.

Ще є вакансії тракториста. Їм у Польщі платять 7-8 злотих за годину з можливими преміями.

Так само в господарствах пропонують сезонну роботу зі збору овочів, фруктів та ягід. Для збирання ягід та овочів найбільше залучають жінок. Оплата праці залежить від роботодавця та того, що потрібно зібрати. Так, за огірки та цибулю платять по 7 зл/год, помідори оцінюють за кількістю зібраного. За ящичок – один злотий. Те ж саме з полуницею – 1 кг оцінюється в 1 злотий. А от оплата за печериці зовсім інша – зібравши 12 кг грибів, отримуватимеш 8 злотих. Як запевняють посередники, зібрати 12 кг печериць упродовж години цілком реально.

Багато вакансій для українців пропонують і на складах та заводах. Так, працюючи пакувальником позмінно, можна заробити 1 450 – 1 800 злотих за місяць або 9 зл/год. Заробіток залежить від кількості пророблених годин і від того, скільки часу працюєш на заводі.

Є вакансії й для жінок до 40 років. Тут їм пропонують роботу господині. В обов’язки господинь (хатніх працівниць) входить прибирання, приготування їжі, прання, можлива праця на городі, що біля дому. Така робота є офіційною, тому до неї входить повний соціальний пакет. За місяць праці можна отримати від 1 300 до 1 500 злотих. Однак, така вакансія передбачає безкоштовне проживання та харчування.

Цікаві вакансії для студентів. Крім того, що можна поїхати на сезонні збирання ягід і фруктів, є можливість підзаробити на березі Балтійського моря. Наприклад, смажити рибу. Заробітна плата – 2 000 зл/міс + премії. Проте, щоб отримати таку роботу, потрібні хоча б мінімальні знання польської мови. Зі знанням мови за 2 000 злотих у місяць пропонують роботу і перукарям.

Багато вакансій у Польщі відкрито для українських будівельників. За 10-12 зл/год потрібні спеціалісти з укладання дахів, вкладання плитки, шпаклювальники та різноробочі.

Чимало відкритих вакансій можна знайти й для українських кухарів, кондитерів, офіціантів. Так, помічнику на кухні та офіціанту платитимуть 8-9 зл/год, а пекарю чи кондитеру – від 10 злотих за годину. Кухар може заробити від двох до трьох з половиною тисяч злотих за місяць. Щоправда, претендент повинен непогано володіти польською мовою.

Щодо харчування і проживання працівників, то все залежить від роботодавця. Зазвичай, місцем проживання роботодавці забезпечують. Іноді, навіть, безкоштовно. А от безкоштовний обід працівникам надається дуже рідко.

Що ж, умови праці та зарплати досить навіть непогані, але, збираючись на роботу до сусідів, не забувайте вписати у витрати кошти на відкриття візи, страховку, транспорт та послуги посередника. Так, Шенгенська віза в Польщу коштує 35 євро (близько 1020 грн). Закордонна страховка — від 150 грн. Вартість переїзду з Рівного до Варшави — від 660 грн. Послуги посередника – від 1 500 грн. В загальному мінімальні витрати складуть 3 330 грн або 450 злотих. Відпрацювати цю суму можна менш ніж за 10 днів.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Українець - про роботу у Польщі

Як у Польщі орендувати житло: студентський досвід

Фото із сайту myvin.com.ua





На правах реклами