Ми у Facebook
19.10.2017, 17:25

Рецепти: які страви можна приготувати з осінніх грибів опеньок

Підбірку простих і доступних рецептів пропонує газета "ОГО" у рубриці "Порадник".
Ми вже розповідали вам, шановні любителі грибів та страв із цих дарів лісу,
у підбірці Як маринувати опеньки, щоб були ніжними і смачними.

Сьогодні рекомендуємо кулька рецептів, що приготувати з осінніх грибів з кошика до столу і на зиму.

Солоні опеньки (холодний спосіб)



На 1 кг свіжих почищених опеньок – 1 повна столова ложка (з гіркою) солі; 2 зубчики часнику; 1 лавровий листок; 1 парасолька кропу; 1 невеликий корінь хрону; по 3 горошини чорного і духмяного перцю; листя чорної смородини і вишні – за смаком.


1. Опеньки дуже ретельно перебираємо і промиваємо в проточній воді декілька разів.
2. Викладаємо опеньки в каструлю або тазик і заливаємо їх холодною водою, вимочуємо гриби декілька днів (2-3), при цьому щодня воду зливаємо, промиваємо гриби і заливати їх новою водою.
3. У ємність для засолювання ємність викладаємо шарами опеньки. Кожен шар пересипаємо сіллю і перекладаємо спеціями, нарізаним часником і тертим коренем хрону.
4. Накриваємо гриби складеною в декілька шарів марлею і ставимо під гніт у прохолодне місце. І терпляче чекаємо, бо готові грибочки будуть тільки приблизно через півтора, а то й навіть два місяці.

Що приготувати з грибів красноголовців та підберезників [+ПОРАДИ]

Грибна ікра з опеньок



1. Опеньки уважно перебираємо (якщо збирали в лісі), миємо, чистимо. Відварюємо в підсоленій воді, в яку до кипіння додаємо лавровий листок, мелений чорний перець. Час кипіння – не більше 10 хвилин. Далі гриби відкидаємо на великий друшляк.
2. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями, обсмажуємо на олії до напівпрозорості. За бажанням додаємо натерту на середній тертці моркву, дрібно нарізані яблука, червоний болгарський перець, зелень, часник.
3. Даємо приблизно годину грибам охолонути, а потім подрібнюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку, додаємо обсмажені овочі. Отриману суміш тушкуємо на слабкому вогні до випарювання половини рідини. Під час приготування можна підливати трохи олії. Закриваємо кришку і залишаємо тушкуватися близько 30 хвилин.
4. Остиглу грибну ікру розфасовуємо у чисті ємності. У такому стані вона буде зберігатися в холодильнику 3-4 тижні; у морозилці – 3 місяці; закатана у стерилізовані банки і поставлена ​​в темне прохолодне місце – цілий сезон.

Ікра з польських грибів до столу і на зиму

Салат картопляний з маринованими опеньками



На 300 г маринованих опеньків – 3 варені картоплини, 3 квашені (солоні) огірки, 1 ріпчаста цибулина, трохи зеленої цибулі.
Для соусу: рафінована олія – 0,5 склянки, 1-2 стол. ложки 9% оцту 1-2 чайні ложки солі, 1 чайна ложка цукру, мелений перець, гірчиця, інші спеції та приправи – за смаком.

Мариновані опеньки, попередньо відварену очищену картоплю і квашені огірки нарізаємо тонкими скибочками, ріпчасту цибулю – напівкільцями. Все змішуємо й заправляємо соусом. Викладаємо гіркою в салатницю і посипаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Що приготувати з маслюків [РЕЦЕПТИ]

Картопляна бабка з грибами



Для приготування цієї смачнющої та ситної білоруської страви натріть на буряковій тертці 6-8 відварених картоплин. Обсмажте на сковорідці в олії до золотавого кольору нарізану півкільцями ріпчасту цибулину разом з попередньо відвареними опеньками (20-30 штук, залежно від розміру грибочків). Окремо підсмажте 100 г нарізаного сала з прошарками м'яса (може бути бекон, бочок, почеревок). Змішайте натерту картоплю з підсмаженими грибами та цибулею (разом з олією), салом, додайте 1 сире яйце та 2-3 столові ложки борошна, посоліть, поперчіть. Добре вимішайте і викладіть у попередньо змащений жиром посуд для запікання. Зверху накрийте фольгою. відправте у розігріту до 200 градусів духовку на 35 хвилин, потім вийміть, зніміть фольгу, змастіть зверху сметаною, поставте випікатись ще на 15 хвилин, щоб бабка покрилась рум'яною скоринкою. Подавати до столу зі свіжою сметаною і зеленню.


Ілюстративні фото з інтернету






На правах реклами