Ми у Facebook
03.08.2018, 16:55

Що зміниться у серпні

Останній місяць літа буде щедрий не тільки на урожай та державні й церковні свята, а й на нові закони, правила, ціни та тарифи.
ТАРИФИ НА ГАЗ. Майже на 2% зросте ціна на “блакитне паливо” – але тільки для промислових користувачів. “Нафтогаз України” підвищив ціну, за якою він буде закуповувати паливо у приватних вітчизняних газовидобувачів, до 8088 грн за тисячу кубометрів. Водночас підвищилася і відпускна його ціна – до 8442-9236 грн за тисячу кубометрів (до цих цифр треба додати ще 20% ПДВ). Населення це подорожчання відчує пізніше, адже ціна газу буде закладена у вартість різних товарів і послуг.

Україна переходить на цифрове телебачення. Що треба знати?


За попередніми прогнозами, з 1 серпня 2018 року мала підвищитися і ціна на газ для населення. Йдеться про подорожчання “блакитного палива” майже в два рази, зокрема для користувачів, у яких ще не встановлені лічильники. Однак Кабінет міністрів відтермінував неминуче подорожчання, від якого залежить допомога МВФ, до 1 вересня.

БІЛЬШЕ ДОСТУПНИХ ЛІКІВ. Із серпня МОЗ України розширює список препаратів, які входять в програму "Доступні ліки". Хворі на астму, діабет II типу і серцево-судинними захворюваннями зможуть отримувати деякі препарати за рецептами лікарів безкоштовно. У перелік ліків увійде 261 препарат від 46 виробників (на 22 більше, ніж у попередньому).

Невидимий рекорд: чому українці не відчувають росту реальних зарплат

ПЕНСІЇ БЕЗ ЗАТРИМОК. У липні українці зіткнулися з затримками пенсій, однак, як обіцяють в Міністерстві соціальної політики, у серпні пенсії надійдуть без затримок. Про це заявив заступник міністра соціальної політики Микола ШАМБІР в ефірі одного з телеканалів, пише segodnya.ua. За словами Шамбіра, всі заходи планування фінансових надходжень вже вжиті, і затримок з виплат у серпні не буде.

"Наступного місяця трохи більше коштів надходять з державного бюджету, тому впевненості в наступному місяці значно більше. Я думаю, що в наступному місяці вдасться забезпечити, щоб пенсіонери отримали пенсію день в день", – зазначив Микола Шамбір.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН минулого тижня розповів, що затримка пенсій в липні сталася через касовий розрив надходжень від єдиного соціального внеску, і Пенсійний фонд повністю завершив фінансування виплат липневих пенсій.

ПОДОРОЖЧАЄ МОЛОКО.
З перших днів серпня почне зростати закупівельна ціна на молоко. Про це повідомили в Асоціації виробників молока. Цьому сприятиме попит із боку переробних заводів і сезонне зниження виробництва молока в господарствах населення. В асоціації очікують, що ціна на екстра-ґатунок сягне 9,2-9,3 грн/кг за партію молока понад 10 тонн, решта ґатунків коштуватиме дешевше приблизно на 30-40 коп.

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ. Якщо у вас є квадратні метри, які обкладаються податком, то зробити платіж потрібно до 28 серпня. Від сплати цього податку звільнені власники квартир менше 60 кв. метрів або будинків до 120 кв. метрів. Є і пільги зі сплати податку на нерухомість. Якщо ж у вас є і будинок, і квартира, то сумарна пільга становить 180 кв.м. Тобто якщо у вас дві квартири загальною площею 100 кв.м, заплатити доведеться за зайві 40 квадратів. Ставка податку встановлюється в кожному населеному пункті окремо і не може перевищувати 1,5% від розміру мінімальної зарплати. Цього року люди платять податок за минулий 2017 рік, тому діє мінімальна зарплата на 1 січня 2017 року – 3200 грн. Тобто за кожен зайвий метр потрібно сплатити 48 гривень.

МОБІЛЬНИЙ ЗВ'ЯЗОК. Про підвищення тарифів оголосив мобільний оператор “Vodafone Україна”. Ціни зростуть для користувачів архівних бізнес-тарифів – “Смарт Офіс”, "Офіс" і "Офіс +". У процентному співвідношенні найбільше постраждають користувачі найдешевших планів. Так, з 30 до 40 гривень зросла щомісячна плата в тарифі "Смарт Офіс 20". На 20-30 гривень подорожчали інші тарифи цієї лінійки.

АНАЛОГОВЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ в Україні почне пропадати. Згідно з постановою Кабміну, з 1 серпня його не стане у Києві, Київській та Кіровоградській області, а з 1 вересня – майже по всій Україні. Однак на територіях Чернігівській, Харківській та Сумській областей його вирішено поки не відключати, оскільки тут сильний інформаційний вплив російського телебачення. Також до 31 грудня місцеві телекомпанії, які не мають цифрових ліцензій, продовжать мовлення в аналоговому форматі.

СВЯТА І ВИХІДНІ. У зв'язку зі святкуванням Дня незалежності України, цього літа у нас знову будуть тривалі вихідні – з 24 по 26 серпня включно. Адже дата державного свята – 24 серпня – припадає на останній робочий день, п'ятницю. Робочий день 23 серпня, згідно з постановою уряду, вважається передсвятковим, тобто скороченим на одну годину. Загалом у цьому місяці буде 22 робочих дні та 9 офіційних вихідних.

14, 19 і 29 серпня у народі відзначають Три Спаси – медовий, яблучний та горіховий. Усі три свята встановлені церквою на честь Ісуса Христа. Вони пов'язують між собою дні Успенського посту, що триває з 14 по 28 серпня. 14 серпня у день початку Успенського посту відзначається Перший Спас – Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього, 19 серпня – Преображення Господнє або Другий Спас, 29 серпня віруючі в молитвах зустрічають Третій Спас – у пам'ять Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа.

Більше інформації - в газеті "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами