Ми у Facebook
15.05.2020, 18:00

ТОП 3 найкорисніших молочних продуктів (+ВІДЕО)

У середу, 13 травня, о 10:00 на «Інтері» вийшов новий випуск «Корисної програми», в якому експерти проєкту разом з ведучим Олександром Лук'яненко склали рейтинг найкорисніших молочних продуктів для гарного самопочуття і міцного здоров'я. А також розповіли, на що звертати увагу, щоб вибирати тільки якісний товар.
Молоко, кефір чи ряжанка... Який з цих молочних напоїв найдієтичніший, а який - лідер за кількістю поживних речовин?

1 місце. КЕФІР

Чим корисний?

Наталя Харченко, лікар-гастроентеролог:

«Кефір займає 1 місце в рейтингу як найдієтичніший і корисний продукт: кальцію в ньому більше, ніж у молоці, при цьому калорійність досить низька - 50 ккал / 100 г. Кефір - дуже цінний для організму продукт. Він сприяє зниженню глюкози в крові, тому необхідний при цукровому діабеті. Його рекомендують для профілактики остеопорозу і при емоційних перевантаженнях. Він бореться з хронічною втомою, стресами і безсонням. Цей напій покращує колір шкіри і перешкоджає випаданню волосся. А також знижує тиск, тому рекомендується гіпертонікам. Найкраще пити кефір за кілька годин до сну. Так кальцій засвоюється краще, ніж якщо випити стаканчик корисного напою безпосередньо перед тим, як лягати спати».



Як обрати?

Марія Янчик, експерт з якості та безпеки харчових продуктів:

«Звертайте увагу на склад продукту: натуральний кефір складається тільки з молока та закваски кефіру гриба. Кількість кефірних грибів згідно з ДСТУ повинно бути не менше 10 в 7 ступені КУ О/Р (10 мільйонів на 1 грам). Кефір повинен бути білим, без грудочок і без неприємного запаху. Жовтуватий відтінок, як і роздута упаковка, говорить про те, що напій заграв. Якщо термін зберігання продукту перевищує 14 днів, значить, в ньому присутні консерванти».


2 місце. МОЛОКО

Чим корисно?

Наталя Харченко, лікар-гастроентеролог:

«У молоці міститься серйозний комплекс корисних речовин: білки, вітаміни групи В і D, кальцій, калій, фосфор, селен. Разом з ним організм отримує корисні жирні кислоти, магній, цинк і набір з 10 незамінних амінокислот. Молоко зміцнює імунітет і позитивно впливає практично на всі системи й органи людини. Це хороший засіб проти застуди. Крім того, молоко знижує тиск, зменшує ризик серцево-судинних захворювань і цукрового діабету, надає заспокійливу дію на нервову систему. Вважається, що людям старше 30 років потрібно уникати молока. Нібито з віком людський організм втрачає здатність розщеплювати лактозу. А тому, випивши склянку молока, ви ризикуєте отримати розлад шлунка. Дійсно, у деяких людей молоко може викликати метеоризм, болі в шлунку й діарею. Однак непереносимість молочного цукру - генетична особливість, тому тим, хто в дитинстві із задоволенням пив молоко, не варто з роками відмовлятися від улюбленого напою. Але навіть якщо молоко протипоказане, не потрібно виключати з раціону молочні продукти - без ризику для здоров'я можна пити кефір, ряжанку, кисле молоко, їсти кисломолочний сир (творог) і сир».



Як обрати?

Оксана Прокопенко, експерт з якості молочної продукції:

«Віддавайте перевагу пастеризованого молока з терміном зберігання 7-10 днів. Під час пастеризації молоко нагрівають до 60-70 градусів, що дозволяє зберегти не тільки вітаміни, а й велику частину корисних мікроорганізмів і при цьому призупинити процес скисання. Щоб вибрати якісний продукт, перш за все читайте етикетку. У складі має бути молоко, а не додаткові жири, консерванти, стабілізатори, які додаються для більш тривалого терміну зберігання. Краще купувати молоко відомих виробників у великих супермаркетах, це гарантія безпеки продукту. Не купуйте продукт на ринку в кінці дня. Молочні продукти - найсприятливіше середовище для розвитку шкідливих мікроорганізмів, які дуже небезпечні для здоров'я».


3 місце. РЯЖАНКА

Чим корисна?

Борис Скачко, дієтолог:

«Ряжанка - це джерело корисних речовин, вітамінів та мікроелементів: магнію, калію, натрію, лактози і глюкози. Безперечна перевага ряжанки - високий вміст кальцію і фосфору. Одна склянка цього молочного продукту забезпечує 1/4 частину добової норми кальцію і 1/5 - фосфору. Білок, що міститься в ряжанці, розщеплюється швидше, ніж той, який в молоці або кефірі. Рекомендується пити ряжанку на ніч. Добова норма споживання для дорослої людини - 1-2 склянки в день. З обережністю до вживання ряжанки варто поставитися тим, хто страждає підвищеною кислотністю, виразковою хворобою і гастритом. Крім того, ряжанка - досить жирний продукт, тому не рекомендується пити її під час дієти».



Як обрати?

Оксана Прокопенко, експерт з якості молочної продукції:

«При покупці ряжанки, як і інших молочних продуктів, обов'язково звертайте увагу на склад, термін придатності й цілісність упаковки. Перевагу віддавайте продукту в склі або твердій упаковці. Колір якісної ряжанки - кремовий, консистенція - однорідна та густа. Запах при відкритті повинен бути приємним, не різким».



Ще більше інформації про найкорисніші молочні продукти - у випуску ток-шоу «Корисна програма»:



Рейтинги найпопулярніших і корисних продуктів харчування, а також поради експертів, як вибрати якісні товари, - в ток-шоу «Корисна програма». Дивіться з вівторка по суботу о 10:00 на «Інтері».

ДО ТЕМИ:
«Корисна програма»: як вибрати смачний і натуральний йогурт? (+ВІДЕО)

Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми» (+ВІДЕО)

«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ