Ми у Facebook
26.05.2020, 15:00

Погода у червні 2020: трохи спеки й грозові дощі

Чи порадує теплом після холодної весни перший місяць літа? Синоптики дали попередні прогнози, не забігаючи наперед, кліматологи кажуть, що нас знову чекають погодні "гойдалки", але без екстремальної спеки.
Літо 2020 в Україні буде теплим і часами навіть спекотним. Однак не виключені й періоди похолодання. Добре, що не такого відчутного, як зараз, у другій половині травня.

Синоптики попереджають про різкий північний вітер та заморозки

"Після холодної весни буде літо. Будуть періоди спеки, але які це будуть проміжки - це вже визначають короткострокові прогнози. Літо завжди тепліше навіть самої теплої весни", - розповіла ТСН.ua синоптик Українського гідрометцентру Зоя Олійник.

Вона звернула увагу на те, що навесні цього року було досить холодно і навіть фіксувалися заморозки та сніг. Однак вже в перший місяць літа в Україну прийде тепло, а в середньому середньодобова температура становитиме 20-25 градусів.

Хоч влітку можливі й похолодання з дощами, але при цьому нижче 18 градусів температура не опуститься.

"Червень характеризується активною грозовою діяльністю. Дощі повинні розподілитися упродовж місяця, але, можливо, вони будуть зі шквалами і градом. Червень буде однозначно тепліший, ніж травень. В Україні ще такого не було, що червень був холоднішим за травень, - прогнозує синоптик Укргідрометцентру.

Стабільної спеки влітку не буде – прогнозують українські кліматологи. Вже перші дні червня майже в усіх регіонах будуть по-літньому спекотними – 26-29 градусів тепла. На заході 1-3 червня стовпчики термометрів можуть навіть до +30 градусів тепла. Однак вже 3-4 червня температура повітря почне падати практично по всій території України. Спочатку до +20-23 градуси тепла, а з 5 червня на півночі та в центрі може похолодати до +13-15 градусів.

Як відзначають кліматологи, подібні температурні гойдалки будуть спостерігатися практично весь літній сезон. "Особливих аномалій влітку ми не очікуємо, але самі бачите, що температури зараз нестійкі: тиждень - прохолодна, тиждень - тепла. Так буде і все літо. Зараз на великих висотах дуже активна атмосферна циркуляція, чого раніше не спостерігалося, ось вона і визначає погоду", - пояснила виданню "Апостроф" завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова.

Екстремальної, аномальної спеки влітку кліматологи теж не прогнозують. "До 40 градусів на території України ми, звичайно, не дійдемо, але від 30 градусів тепла нікуди не подінемося", - зазначила Мартазінова.

Крім того, у першу декаду літа очікують багато опадів. Якщо на півдні з 1 по 10 червня буде тільки три сухих дні, на заході, сході й півночі у першу декаду червня очікується п'ять дощових днів з інтенсивними опадами.

Народні прикмети на Теплого Миколи (22 травня)





На правах реклами