Ми у Facebook
28.10.2020, 11:01

Вчені назвали несподіваний продукт, що виявився корисним для діабетиків

Якщо ви страждає те на діабет, вам скоріш за все рекомендували уникати картоплі та інших продуктів з високим глікемічним індексом (ГІ). Особливо наполегливо діабетикам радять уникати крохмалистих овочів у пізній час доби, коли коливання рівня цукру в крові найсильніші.
Однак вперше контрольоване клінічне дослідження поставило під сумнів цю поширену думку і дозволило припустити, що людям із діабетом 2 типу не потрібно уникати вживання картоплі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Clinical Nutrition, діабетики можуть краще підтримувати стабільний рівень цукру в крові протягом ночі, якщо їдять продукти з високим ГІ, як картопля. Її порівнювали з гарніром, який має низький ГІ – рисом басматі. Отримані дані показали, що ГІ не може бути єдиним показником для визначення глікемічної відповіді організму людини на продукти, які вона споживає за вечерею.

Як варити гречку, щоб вона не злипалася: корисні поради

“Ці висновки суперечать результатам спостережних досліджень та традиційних дієтичних рекомендацій, спираючись на які картоплю вважали не найкращим варіантом їжі для людей з діабетом 2 типу”, – сказала автор-кореспондент дослідження Брук Девлін з Австралійського католицького університету, що в Мельбурні.

“Наше дослідження показує, що продукти з високим ГІ, такі як картопля, можна вживати як частину здорового вечірнього прийому їжі, і це не матиме негативного впливу на рівень цукру в крові. При цьому людина отримає всі ключові поживні речовини з відносно невеликою кількістю калорій, що дуже важливо для тих, хто страждає на діабет 2 типу”.

У дослідженні брали участь 24 людини з діабетом 2 типу. На сніданок та обід їм давали однакові страви, а вечерю випадковим чином обирали з чотирьох варіантів – варена, печена або смажена картопля чи рис басматі. Усі учасники перевіряли вплив усіх варіантів вечері, роблячи між ними дев’ятиденну перерву. Зразки крові учасників збирали регулярно (відразу після їжі, і кожні 30 хвилин протягом двох годин). Вони також носили пристрій, за допомогою якого проводився безперервний моніторинг рівня глюкози протягом ночі.

Результати показали, що після споживання будь-якої страви з картоплі рівень цукру в крові учасників був більш низьким та стабільним, ніж після споживання рису басматі.

Дослідники дійшли висновку, що картопля – це овоч, який є ситним, доступним і поживним, і тому він може відігравати важливу роль у харчуванні сучасної людини, незалежно від стану метаболізму”.

Втім, науковці зауважили, що їхнє дослідження мало обмеження. Зокрема, рівень цукру в крові натщесерце вимірювали тільки перед вечерею, а також вони не визначали, як картопля впливає на рівень глюкози в довгостроковій перспективі. Вчені наголошують на тому, що раціон при діабеті потрібно обговорювати з лікарем і застерігають від самостійного внесення змін у дієту, яку призначив вам фахівець.





На правах реклами