Ми у Facebook
02.02.2021, 13:56

У Рівному відбудеться органний концерт “Легенди Нотр-Дам”

Це сольний концерт Євгенії БЕЛЬМАС, який відбудеться в рамках фестивалю “Органний собор”.
Нотр-Дам де Парі – це один з найдавніших французьких храмів, який поруч з Ґранд опера та Ейфелевою вежею залишається одним із символів Парижа. Тут у 12 столітті зародилася професійна музика і від Школи Органум своє звитяжне завоювання континенту в усіх сакральних будівлях розпочав орган. Але розквіт французької органної Школи припав аж на другу половину 19 століття, тоді коли французький винахідник і органобудівник Арістід Кавайє-Коль винайшов Симфонічний орган. Саме для такого органу творили всі французькі композитори перлини творчості яких будуть звучати в концерті.




Програма концерту:

1. Ш.-М. Відор – Токата з П’ятої симфонії
2. М. Дюрюфлє – “Медитація”
3. О. Мессіан – “Явлення Вічної Церкви”
4. М. Дюпре – Прелюдія та фуга соль мiнор
5. Ш. Турнемiр – Хорал із циклу “Сiм слiв Христа”
6. М. Дюрюфлє – Прелюдія з сюїти Ор.5
7. О. Латрі – Частина з меси “Salve Regina”
8. Ж. Лангле – Прелюдія та Епілог із сюїти “Пам’яті Фрескобальді”
Просмотрено Liubov в 15:03.

ФЕСТИВАЛЬ «ОРГАННИЙ СОБОР»

Починаючи з кінця 80-х років ХХ ст. органний зал Рівненської обласної філармонії є не лише осередком класичної музики, але й центром міжнародних культурних подій. Адресою Рівненського залу камерної та органної музики не випадково є вулиця Соборна 137. Адже тут по всій довжині вулиці розташувалися одразу 3 собори. На Соборній вже віками вирує духовне життя .

Тут розташований не тільки Свято-Покровський православний кафедральний собор і римо-католицький храм Святих Апостолів Петра і Павла та Божого Милосердя, але й неоготична кам’яна споруда храму Святого Антонія, спорудження якої було завершене у 1900 році за проектом архітектора К. Войцеховського. Його було зведено на місці декілька разів відновлюваного першого дерев’яного костелу Успіння Пресвятої Богородиці (сер. XVI ст.).

Але перед агресією комуністичного режиму та його боротьбою з релігією храм встояти не зміг. На початку 1950-х його остаточно закрили, майно розграбували, вежі центрально фасаду й унікальне внутрішнє оздоблення (вітражі, фрески, крипти, орган) знищили. Сама кам’яна споруда храму Святого Антонія була віддана під потреби кінотеатру.

Костел Святого Антонія не встояв, але збереглася його неймовірна неоготична архітектура, неповторна аура й унікальна акустика. Завдяки усьому цьому, а ще – ініціативі культурної інтелігенції Рівного та виготовленому моравською фірмою “Rieger-Kloss” (“Ріґер-Кльосс”) унікальному органу, який складається із 4000 труб, у храмі в 1987 році було відкрито Зал камерної та органної музики. Тепер тут постійно відбуваються концерти, а взимку – вже протягом кількох років – проходить Фестиваль «Органний собор». Слово СОБОР означає зібрання людей, але водночас відповідає і грецькому визначенню «церква».

Квитки в касі органного залу (каса працює з 18 січня)

Забронювати квитки можна за тел.: 0677501359, 0969631165.

Концерт відбудеться 4 лютого о 19.00.

Нагадаємо, у Рівному був Хоральний кортеж. У Рівному лунали Ангельські труби та Сердечні струни.





На правах реклами