Ми у Facebook
16.11.2022, 08:00

Різдво 2022: Коли відзначатимуть українці

25 грудня вказується у церковних книгах як дата відзначення Різдва як у католиків, так і у православних. Щоправда, одні святкують за новим стилем Григоріанським календарем, а інші за старим, Юліанським.
Церква підтримує святкування Різдва – 25 грудня, "коли того захочуть українці". Про це в ефірі Суспільного розповів очільник ПЦУ Епіфаній.

Різниця між Юліанським і Григоріанським календарем

Юліанський календар, заснований на спостереженнях за видимим рухом Сонця з неба, ввів у Стародавньому Римі Гай Юлій Цезар у 46 році до н. е. Його розробив олександрійський астроном Созіген на основі календаря Стародавнього Єгипту.

Коли Київська Русь у Х ст. прийняла християнство, разом із ним прийшов і юліанський календар. Однак середня тривалість року в юліанському календарі становить 365 діб та 6 годин (тобто на рік 365 днів, і в кожний четвертий рік додається додатковий день). Тоді як тривалість астрономічного сонячного року дорівнює 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Тобто юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і, отже, відставав від реальної зміни років.

"Тому на середину XVI ст. вже виникла різниця у 10 діб", – розповідає історик Анатолій Войнаровський.

Прийняття григоріанського календаря серйозно затягнулося, особливо у протестантських країнах. Це призвело до реформи календаря, яка була здійснена в 1582 році особливою комісією, створеної римським папою Григорієм XIII. Різницю прибрали, коли після 4 жовтня 1582 було наказано перейти відразу на 15 жовтня. Новий, реформований календар став називатися григоріанським.

У цьому календарі, на відміну від юліанського, завершальний рік століття, якщо він не ділиться на 400, не є високосним. Таким чином, григоріанський календар має кожні чотири століття на 3 високосні роки менше, ніж юліанський. Григоріанський календар зберіг назву місяців юліанського календаря, додатковий день у високосному році – 29 лютого та початок року – 1 січня.

Християни східного обряду перейти на Григоріанський тоді відмовились.

Коли відзначати Різдво
25 грудня — це не лише католицьке Різдво. Священник Спасо-Преображенського кафедрального собору ПЦУ у Вінниці Віталій Голоскевич зазначає, що народження Спасителя цього дня відзначають ще 10 помісних церков світу.

Православна церква України є п'ятою церквою, що відзначає Різдво за Юліанським календарем – 7 січня. Та про можливість перейти на Григоріанський і відзначати Різдво не 7 січня, а 25 грудня ще позаминулого року заговорив настоятель ПЦУ Епіфаній.

Під час революції Українська Народна Республіка перейшла на новий Григоріанський календар. Люди стали жити за новим стилем, але церква продовжувала за старим. Водночас достеменно невідомо, коли народився Спаситель. Прив'язок до дати немає, як і різниці коли відзначати цей день.





На правах реклами