Ми у Facebook
20.07.2024, 18:08

Після засмаги свербить шкіра: що з цим робити

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Засмага - це зростання рівня пігменту меланіну. Він може забезпечити природний захист від сонячних опіків, викликає потемніння шкіри, а також говорить про пошкодження ультрафіолетом.
Найчастіше свербіж після засмаги відбувається через пошкодження і запалення, яке виникає як відповідна реакція організму на занадто велику кількість ультрафіолетового (УФ) випромінювання.

Інша можлива причина сверблячки – алергія на сонці. Якщо справа в ній, на шкірі можуть з'явитися почервоніння, висипання і навіть пухирі.

А ви знаєте, що їсти в спекотні дні, а яких продуктів варто уникати?


Як позбутися шкірного сверблячки після засмаги
Зазвичай упоратися з пошкодженням шкіри після засмаги можна самостійно. Ось кілька дій, що допоможуть.

Сховатись від сонця
Якщо ви відчуваєте, що починаєте свербіти, потрібно якнайшвидше піти в приміщення або тінь. Так ви зменшите кількість ультрафіолету, який на вас впливає, і не постраждаєте ще сильніше.

Крім того, уникати інтенсивних сонячних променів варто доти, доки шкіра повністю не заживе.

Охолодити та заспокоїти шкіру
Намочіть тканину або рушник холодною водою і прикладіть до ділянок, що постраждали. Замість вологих компресів можна використовувати лосьйон з каламіном чи гелі на основі алое віра. Вони не прискорять загоєння ушкоджень, але й шкоди не завдадуть, а для когось можуть бути зручніше у використанні, ніж примочки.

Також ви можете прийняти прохолодну ванну чи душ. Це зніме свербіж та можливий біль.

Пити більше рідини
Холодна вода або напої з електролітами допоможуть не допустити зневоднення та уникнути сухості чутливої ​​шкіри.

Не чухати і не здирати шкіру
Після сильної засмаги шкіра може почати не тільки свербіти , але і відшаровуватися. І є велика спокуса її здерти. Намагайтеся цього не робити - полегшення не принесе, але свербіж може посилитися. А свіжа шкіра під здертою буде особливо вразлива для ультрафіолетового випромінювання, схильна до сухості та пошкоджень.

Тварини також страждають у спекотні дні. Як уберегти домашніх тварин у спеку?


Якщо на шкірі з'явилися пухирі, проколювати і колупати їх теж не можна. Травми та подряпини можуть стати відкритими дверима для бактерій та призвести до інфекції.

Носити вільний одяг
Щільні тканини, які прилягають до тіла, можуть дратувати пошкоджену шкіру та натирати її.

Використовувати ліки, щоб полегшити свій стан
Від болю можна випити нестероїдні протизапальні препарати, наприклад , ібупрофен . Також підійдуть гелі для нанесення на шкіру з диклофенаком, але можуть викликати побічні ефекти, наприклад контактний дерматит.

Для зменшення сверблячки підійдуть антигістамінні препарати, наприклад дифенгідрамін або фексофенадин або крем з 1% гідрокортизону.

Що зробити, щоб шкіра не свербіла після засмаги
Єдиний спосіб напевно запобігти свербінню після засмаги - не засмагати. Але якщо хочеться бути на сонці, потрібно правильно захищатися від ультрафіолетового випромінювання. План дій такий:

Завжди наносити крем із SPF 30+ перед виходом на вулицю. Навіть якщо здається, що на вулиці хмарно. Засіб потрібно мазати за 20 хвилин до виходу на всі ділянки тіла, що не прикриті тканиною, а потім кожні дві години оновлювати.

Сонце впливає і на рослини. Як урятувати врожай від посухи?


Вибирати відповідний одяг. Широкополий капелюх та закриті речі з довгими рукавами та штанинами, без дірочок і бажано з темної або яскравої тканини захистять від УФ-випромінювання. А ще можна придбати спеціальні речі із SPF-захистом.

Уникати інтенсивних сонячних променів. Для цього шукайте тінь - намагайтеся ходити під деревами або вздовж будинків або візьміть з собою парасольку. А краще залишайтеся в приміщенні в найнебезпечніший для шкіри годинник - з 10 до 16.

Так, так ваша шкіра не змінить свій колір. Але нагадаємо, що засмага шкідлива: вона пошкоджує клітини і може супроводжуватися запаленням.

Якщо вам все ж таки хочеться змінити відтінок шкіри, краще скористатися спеціальним спреєм або кремом. Порівняно зі знаходженням на сонці або в солярії автозагар вважається найменш шкідливим вибором. Головне - не вдихати засіб під час нанесення та уникати його потрапляння на слизові оболонки.





На правах реклами