Ми у Facebook
14.07.2013, 16:40

Вишиванки: 10 цікавих фактів

Триває конкурс "Моя вишиванка найкраща", який оголосило "ОГО" до Дня Незалежності України. Переможець інтернет-голосування, яке почнеться 1 серпня, потрапить на обкладинку святкового номера "ОГО", а поки що ми щодня знайомимо вас із учасниками. Нині ж - пропонуємо добірку цікавинок про вишиванки!
1. Київський художник Юрій Нікітін написав і подарував студентсько-викладацькому храму преподобного Федора Острозького, що у Національному університеті "Острозька академія", ікону, де Богоматір та Ісус Христос зображені у вишиванках, розповідає gazeta.ua. Ікона написана на дерев'яному щиті, її розмір 1,10 м на 0,8 м.

"Іконописом займаюся з 1983 року. Однак, писати Матір Божу та Ісуса у вишиванках довелося вперше. Ідею підказав мій добрий товариш краєзнавець з Острога Микола Бендюк. Й наснаги додала патріотична атмосфера, яка панує в Острозькій академії", - розповів художник.

Задум створити незвичну ікону виник після того, як Юрія Нікітіна попросили переписати одну зі сучасних ікон в університетській церкві. "Образ був невдалим. Його намалював якийсь місцевий художник-аматор ядучими червоними фарбами. Юрій Нікітін за один день зробив просто диво", - з гордістю розповів Микола Бендюк.

фото Віктора Гомоля, gazeta.ua
фото Віктора Гомоля, gazeta.ua


Хочете на обкладинку "ОГО"? Візьміть участь у конкурсі вишиванок!

2. Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину століть. Про це свідчать і результати археологічних розкопок, і свідчення мандрівників і літописців. Приміром, вишивкою, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VI ст., при дослідженнях показали ідентичність не тільки одягові, але і вишивці українського народного костюма XVIII–XIX ст. Арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях про русів згадує, що вони носили вишитий одяг. На жаль, пам'ятники української вишивки збереглися тільки за останні кілька століть, але і цього досить, щоб з'ясувати, що елементи символіки орнаментів української вишивки збігаються з орнаментами, що прикрашали посуд давніх жителів території України періоду неоліту, трипільської культури.

Марія-Оранта з вишиваною хусточкою за поясом. Софійський собор (Київ)
Марія-Оранта з вишиваною хусточкою за поясом. Софійський собор (Київ)


До конкурсу вишиванок рівняни долучаються cім'ями!

3. На межі ХІХ і ХХ століть вишивана русько-українська чоловіча сорочка відривається від традиційного костюму, і починає носитися в поєднанні з європейським одягом. Провідну ролю в започаткуванні моди вдягання вишиванки під піджак часто надають Іванові Франкові, який «відрізнявся од загалу своїм костюмом — вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток». Саме у костюмі й вишиванці Франко зображений на 20-гривневій купюрі, знайомій кожному з нас.



Учасники конкурсу “Моя вишиванка найкраща”: “Вишиванки роблять наше життя яскравим!”

4. Орнаменти вишивок за мотивами прийнято поділяти на три групи: геометричні (абстрактні), рослинні та зооморфні (тварини).

Геометричні (абстрактні) орнаменти властиві всій слов'янській міфології. Вони дуже прості: кружечки, трикутники, ромби, зиґзаґи, лінії, хрести (прості й подвійні). На їхній основі в народній вишивці широко використовуються такі мотиви, як «баранячі роги», «кучері», «кудрявці», «гребінці» тощо.

В основі рослинного орнаменту лежить прагнення принести у вишивку красу природи. Навіть гранично умовні візерунки виникли в результаті спостереження реально існуючих у природі форм. В українській вишивці часто використовуються такі мотиви, як «виноград», «хміль», «дубові листи», «барвінок» тощо. Деякі з них несуть у собі відображення древніх символічних уявлень народу. Так, мотив «барвінку» є символом нев'янучого життя, візерунок «яблучне коло», розділений на чотири сектори, з вишиванням протилежних частин в одному кольорі — символом любові. У сучасній вишивці зустрічається і древній символ «дерево життя», зображуваний переважно стилізовано у формі листів і гілок.

Вишиванка - одяг активних рівнян!

У вишивках зооморфних (тваринних) орнаментів зображуються такі тварини як кінь, заєць, риба, жаби; із птахів — півень, сова, голуб, зозуля; із комах — муха, метелик, павук, летучі жуки.



Юні кавалери у вишиванках

5. Вирішальний вплив на характер орнаментальних мотивів мають різноманітні вишивальні шви, так називані «техніки». Їх в Україні відомо близько сотні! Серед найвідоміших технічних прийомів вишивання - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння.



Наймолодша учасниця конкурсу вишиванок. Знайомтеся!

6. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Про їх розмаїттся може свідчити бодай саме лише перелік типових узорів волинського краю: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, хрести повії, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, звізди, кошички, кошичаста рожа, вилка, баранячі роги, таргачики, рутка, чорнобривці, очка, ягідки, цимбали, кучері, рожа повна, рожа клинчаста, рожа шулякова, рожа барвінкова, рожа шулякова повна, сокирки, копита, копитка, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий, полоничник!



У Рівному навіть песик носить вишиванку!

7. Надзвичайно оригінальними є борщівські вишиванки, назва яких походить від регіону виникнення - Борщівського району на Тернопільщині. Саме тут майстрині вигадали свій особливий тип вишивання – декорування рукавів сорочок дуже щільною вишивкою чорними нитками.

Чорний колір на борщівських вишиванках став переважати не просто так. Подейкують, що колись турки й татари знищили усіх місцевих чоловіків, і жінки з навколишніх сіл вирішили впродовж декількох поколінь вдягати чорні сорочки...

Борщівські вишиванки з колекції Віри Матковської
Борщівські вишиванки з колекції Віри Матковської


Утім, разом із чорним кольором, на борщівських сорочках поєднуються й інші відтінки. Рукава, густо вкриті вишивкою, поділяються на три зони візерунків: верхня частина (уставка) – найбільш зашита нитками; трохи нижче на рукаві розташувалися «морщинки» – смуга з іншим вишитим орнаментом; а зап’ястя та частина рукава над зап’ястям, декоровані ще одним візерунком. Саме ті орнаменти, які прикрашали нижню частину рукавів борщівської сорочки, вказували на те, з якого саме села походить вишивальниця.

Учасники конкурсу "Моя вишиванка найкраща": фотогалерея

До речі, у борщівському храмі Успіння Пречистої Діви Марії знаходиться особлива ікона Богоматері з Ісусом. Діва Марія одягнена у червоно-чорну вишиванку!

Вшанування борщівської Богородиці у вишиванці
Вшанування борщівської Богородиці у вишиванці


Батьківська радість - дітки у вишиванках

8. 20 травня 2012 року під час ювілейної ХХ молодіжної пішої прощі Стрийської єпархії до Гошівської чудотворної ікони Богородиці, яка перебуває на Ясній горі у монастирі отців Василіян с. Гошів на Івано-Франківщині, встановили рекорд України — у пішому ході взяли участь 15 027 осіб у вишиванках. Досягнення занесли до Книги рекордів України. Загальна кількість прочан за різними підрахунками складала від 20 до 25 тисяч, а загальна відстань маршруту — 28 км.

Гошів - острів Божої любові: блог "Рівненшина релігійна" на OGO.ua

Дві Іринки обожнюють вишиванки

9. Першим українським телеведучим, який провів новини у вишиванці, став Андрій Шевченко: 21 листопада 2004 рокув ефірі «5 каналу» він відкрив телемарафон «Ніч виборів» у вишиванці з косівським орнаментом у жовтогарячих та салатових тонах.

Учасниці конкурсу "Моя вишиванка найкраща" створюють оригінальні національні образи!

10. Найбільша кількість людей у вишиванках, які зібрались в одному місці - саме такий рекорд встановили на день Незалежності в 2006 році на центральній площі Рівного — майдані Незалежності, з ініціативи Галини Кульчинської, нині — заступника міського голови, тоді — директора радіостанції “Трек”. Організаторам акції вдалося зібрати святкового дня на майдані аж 3298 людей у вишиванках, від пересічних рівнян - до відомих чиновників і політиків! У 2011-му рівненський "вишитий рекорд" побили у Чернівцях - тут у вишитих сорочках одночасно зібралося аж 4189 людей. Але того ж року Рівне повернуло собі першість: у День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках!



Більше 6 тисяч рівнян встановили у Рівному "Вишитий рекорд"

Цьогоріч на День Незалежності у центрі Рівного знову сяятимуть яскравими барвами вишиті сорочки рівнян - і не лише тому, що звичка вдягати національне вбрання на державні та релігійні свята стає все більш поширеною у нашому місті, а й з огляду на те, що міська влада того дня організує загальноміську акцію "Моя маленька вишиванка". Дітки віком до 10 років дефілюватимуть у гарних українських вишиванках подіумом, який встановлять на майдані Незалежності! Певно, це будуть чи не найскравіші миті насиченої програми цьогорічного святкування Дня народження нашої держави у Рівному!

У Рівному до Дня Незалежності дітей одягнуть у вишиванки

Використані матеріали made-in-ukraine.info та pyrogiv.kiev.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ